Türkiye’de makarna tüketimi yüzde 25 artarken kırmızı et tüketimi kişi başına 7 kilograma geriledi

Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin yıllık kırmızı et tüketimi bu yıl 28 kiloya kadar geriledi. Pandemi süecinde makarna tüketimi ise yüzde 25 artış gösterdi

Fotoğraf: AA

Pahalılık yurttaşı vurmaya devam ediyor. Bu yıl makarna tüketimi yüzde 25 artarken, kırmızı et tüketimi yüzde 25-30 azaldı. Pandemi süecinde makarna tüketimi ise yüzde 25 artış gösterdi

Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği’nin (ETBİR) tahmini tüketim verilerine göre, yıllık kişi başı kırmızı et tüketimi 2019’da 8.6 kilo iken 2020’de 7 kiloya kadar düştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücesan, Cumhuriyet’ten Gamze Bal’a yaptığı açıklamada “Bu yıl kırmızı et tüketiminde toplamda yüzde 30 daralma var. Tüketimin yüzde 15-20’si turizm sektöründen geliyordu. Turizmin ağır etkilenmesiyle gelir sağlayamadık. Bunun dışında tesislerin, toplu yemekhanelerin ve restoranların kapanmasıyla, çalışsalar da yüzde 20 kapasiteyle çalışmalarıyla buradaki tüketimi de kaybettik. Pandemi olmasaydı kişi başı tüketimin 8.6 kiloda, 2019 ile aynı kalmasını öngörüyorduk. Ancak bu da sert düştü” dedi.

Makarna tüketimi yüzde 25 arttı

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği, geçen hafta pandemi sürecinde makarna tüketiminin yüzde 25 arttığını açıklamıştı.

Artan maliyetler üreticiyi zorluyor

Döviz kurundaki artışa da bağlı olarak hayvancılık sektöründeki maliyetlerin. 2020 Ekim itibarıyla yüzde 19.7 ile yüzde 60.7 aralığında arttığını hatırlatan ve artan maliyetler altında en çok besicilerin ezildiğini belirten ETBİR Başkanı Yücesan, “Sanayi tesisinde 50 ton et işleniyorsa 35 tona düştü. Sanayici de zorda. Ancak üretici kazanç sağlayamadığı için bu işi tamamen bırakırsa, sanayici hiç toparlayamaz” diye konuştu.

Kişi başına et tüketimi

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), 2019 yılında ülkelerin  dana ve sığır eti tüketim rakamlarını açıkladı.

OECD’nin açıkladığı verilere göre, 2019’da dünyada ortalama olarak kişi başına 14,5 kilogram dana ve sığır eti tüketilirken, Türkiye’de bu rakam 8.5 kilogram olarak belirlendi.

OECD verilerine göre kırmızı et tüketiminin en yüksek olduğu 5 ülke ise şöyle:

ABD: 26.1 Kilogram

İsrail: 20.5 Kilogram

Kazakistan: 19.3 Kilogram

Şili: 18.7 Kilogram

Kanada: 18.0 Kilogram

 

Independent Türkçe, Cumhuriyet

DAHA FAZLA HABER OKU