Ruslar savaş mı istiyor? Ukrayna'nın kapısında tanklar, silahlar ve yeni bir üs var

Oliver Carroll, Moskova'nın şiddetlenecek bir mücadele için hazırlandığı iddialarını incelemek için Rusya-Ukrayna sınırını gezdi

Voronej dışındaki askeri donanım (Petr Shelomovskiy)

Yeni kurulmuş sıra sıra çadırlar ufkun ötesine uzanıyor. Çadırların ilk sırasını üzerinde "Anavatan çağırıyor" yazan savaş propagandası afişleri çevreliyor. Posterlerin ve brandaların bittiği yerdeyse, belli ki çeşitli türden ağır silahlar olan nesneleri gizleyen kamuflaj yaprakları başlıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkenin güneyindeki Voronej şehrinin hemen dışında bulunan geçici kamp belki de Rusya'nın Ukrayna'yla ilgili güncel planlarının en kaygı verici göstergesi.

The Independent, kampın devasa miktarlardaki donanımı bünyesine nasıl dahil edebildiğine tanıklık etti. Belki 10 tane büyük dizel akaryakıt tankeri, sola dönüp yeşil labirentte kaybolmadan önce talimdeki düzinelerce askerin yanından geçerek yazlık evlerin bulunduğu Berezka yerleşkesinden çıkan çakıl yolu takip etti. Kısa bir süre sonra da kamyon ve hafif askeri araçlardan oluşan kuyruk yutuluverdi.

Ukrayna sınırına yaklaşık 250 kilometre uzaklıkta bulunan Berezka kampını ilk olarak Rus açık kaynak araştırmacı grubu Çatışma İstihbarat Ekibi (CIT) keşfetti.
 

3V0A8976.jpg
Lojistik kampla bütünleştirilmiş Maslovka Tren İstasyonu'nun askeri yük indirildikten kısa süre sonraki görüntüsü (Petr Shelomovskiy)


CIT fotoğrafları, videoları ve uydu görüntülerini kullanarak kampı tespit etmekle kalmadı, aynı zamanda ağır silahların ilkin yakındaki iki tren istasyonunda nasıl indirildiğini de belgeledi. Ayrıca, daha güneyde, Ukrayna sınırına daha da yakın yerlerde, Ostrogojsk ve Valuyki kasabaları çevresinde başka geçici kampların olabileceğini de öne sürdü.

The Independent, 12 Nisan Pazartesi ve 13 Nisan Salı günleri Maslovka tren istasyonuyla Berezka kampı arasındaki askeri trafiği gözlemleyerek CIT bulgularının büyük kısmını doğruladı.

Oliver Carroll, Ostrogojsk civarında her ikisine de askeri polisin eşlik ettiği iki askeri araç kuyruğunu; yerel demiryolu ağında özellikle geceleri yaşanan ciddi aksamaları; tank, top ve diğer ağır ekipmanları taşıyan trenleri; tüm bölgedeki, bilhassa da tren istasyonlarının ve kamp olduğundan şüphelenilen mevkilerin yakın çevresinde bulunan yollardaki askeri mevcudiyetin artışını kayda geçirdi.

Fakat seferberliğe yönelik bariz emir dışında Rusya'nın tam olarak neye hazırlandığı belli değil. Rus halkının herhangi bir ciddi askeri harekatı destekleyip desteklemeyeceğiyse çok daha belirsiz.

Berezka kampı, çatışmaların doruğa çıktığı 2014-15'te kurulan Rus kamplarına kıyasla sınırdan daha uzakta. Ancak boyutu ve Ukrayna'nın en büyük ikinci şehri Harkov'un hemen karşısındaki dikkat çekici konumuyla Kiev için yeterince tehditkar. Kamp, Donbas çatışma bölgesinin ve Kremlin'in savunduğunu iddia ettiği Ukrayna’dan gelebilecek herhangi bir taarruzun epey kuzeyinde yer alıyor.

Ukrayna sınırı yakınında Rus faaliyeti
 

89666e0b-6252-4cc0-a776-670a6a6d4ab9.jpg
(OpenStreetMap)


Rusya, Kırım'da da kayda değer büyüklükte kuvvetler topluyor gibi görünüyor. Buna Ukrayna anakarasına bağlanan hayati bir su kanalının kontrolünü yeniden ele geçirme operasyonuna dair bazı spekülasyonlar da var.

CIT pazartesi günü 76. Muhafız Hava Saldırı Tümeni teçhizatının tartışmalı yarımadada görüldüğünü bildirdi. Paraşüt birliği, 2014-15'teki Ukrayna çatışmasının arka planında önemli bir rol oynamıştı. Birliğin düzinelerce üyesinin öldüğü ve gizli cenaze törenleriyle gömüldüğü bildirilmişti.
 

3V0A8901.jpg
Ostrogojsk yakınlarında askeri polis konvoyun geçmesi için yolu kapatıyor (Petr Shelomovskiy)


Birkaç haftadır yapılan tutarsız açıklamaların ardından salı günü, Savunma Bakanı Sergey Şoygu bir tür itirafta bulunmak zorunda kaldı. Rusya'nın Ukrayna sınırında gerçekten de yeni kuvvetler topladığını söyledi.

Ancak duyurulmayan bu askeri hamlenin, "NATO'nun özellikle Polonya ve Baltık ülkelerindeki tehditkar askeri faaliyetine" cevaben olduğunu belirtti. Olağanüstü talimlerin iki hafta içinde sona ereceğini de duyurdu.

Buna yanıt olarak NATO, Moskova'ya, "Kırım'ın ilhakından bu yana en büyük Rus askeri yığılma" olarak tanımladığı olayı sonlandırma çağrısı yaptı.

Rusya'nın askeri duruşu, savaştan kaçınmaya yönelik hamleler yaptığını iddia eden bir ülke için kesinlikle saldırgan görünüyor. Yine de çoğu uzman, Rusya'yla Ukrayna arasında doğrudan büyük bir çatışma olacağı ihtimaline şüpheyle yaklaşıyor.

Ukrayna'nın eski dışişleri bakanı Pavlo Klimkin, The Independent'la Kiev'den yaptığı telefon görüşmesinde Rusya'nın mevcut askeri yapılanmasının ABD, Almanlar ve Fransızlarla yapılacak müzakereler öncesinde "işi ciddiye bindirme" amaçlı olduğuna inandığını söyledi. Klimkin’e göre Vladimir Putin, ufukta görünen yaptırım ve teknoloji aktarımı gibi sorunların önüne geçmek için "taktiksel" hamleler yapıyor.

Klimkin "Ruslar kapitülasyon istiyor," diye konuştu, "ama savaşsız istiyorlar."

Uzun süre bakanlık yapan Klimkin, Kırım'da provokasyon yaşanma ihtimalini göz ardı etmese de Harkov'a yapılacak bir saldırının "çılgınlık" olacağını ve Moskova'nın pişmanlık duyacağı bir gerilla savaşına yol açacağını öne sürdü. "Bu, Harkov'da endişeli bir hava olmadığı anlamına gelmiyor" diye ekledi.
 

3V0A8960.jpg
Ostrogojsk yakınlarında Voronej'den Ukrayna sınırına giden yol üzerinde (Petr Shelomovskiy)


Rus halkının önemli bir kısmında da kötü bir şeyler olacağı hissi varmış gibi görünüyor. CIT'nin bu manzarayı ortaya çıkarmasını sağlayan görüntülerin çoğuna, 2014-15'teki mücadelenin doruk noktasında kaydedilen videolarda sıkça görülen vatansever tezahüratların değil de bu görüntüleri çekenlerin şikayet ve serzenişlerinin eşlik etmesi dikkat çekiyor.

Ülkenin bağımsız kalan son anket şirketi Levada Center'ın başkanı Lev Gudkov, anket sonuçlarının Rusların giderek daha fazla çaresizlik ve korku hissettiğini gösterdiğini söyledi. Gudkov, halkın yüzde 62'sinin "büyük bir savaşa" dair "endişeli" olduğunu söyledi ki bu, son yıllarda yüzde 20 oranında büyük bir sıçrama yaşandığını gösteriyor. Halkın sadece yüzde 15'i böyle bir çatışmaya hazır olduğunu söylüyor.

Bu, halkın Rusya sınır bölgelerinde gerçekte neler olup bittiğini anladığı anlamına gelmiyor. Bunun, son haftalarda neredeyse tamamen Ukrayna karşıtı bir ton benimseyen devlet propagandasının gerçek başarısı olduğunu söyledi: "Her saat, her gün aralıksız bir şekilde bundan bahsediliyor ve o yüzden etkili oluyor."

Ukrayna sınırına sadece 150 kilometre mesafedeki Ostrogojsk'da, soyadı gizlenmiş olan 63 yaşındaki Nadezhda, The Independent'a savaş "riski olmadığına" inandığını söyledi. Eski doktor Kiev'de akrabaları olduğunu ve orada bulunan kimsenin saldırı planlamadığını söyledi. Ama Rus ordusu da sıradışı bir şey yapmıyordu. Askeri takviyeye dair haberler yalan haberdi.
 

3V0A8932.jpg
Ostrogojsk'daki Lenin Meydanı. "Kararları biz olmadan alacaklar. Size de silah saymaktan daha yararlı bir şeyler yapmanızı öneririm." (Petr Shelomovskiy)


Nadezhda, "Evim kasabanın sınırında, her şeyi görüyorum ve size bu haberlerin yanlış olduğunu söyleyebilirim" dedi.

Ana meydandaki yolun karşısında, Lenin heykelinin durduğu yerde, adını söylemek istemeyen genç bir anne alternatif bir görüş sundu. Kasabanın içinde ve çevresinde ağır silahlar taşındığını söyledi. Fakat bunun "haber değeri olmadığını" ve bölgede bazen gerçekleşen askeri tatbikatlardan çok da farklı olmadığını söyledi.

The Independent'a, "Burada her yıl gürültü yaparlar" dedi.

Savaş olsa da olmasa kararlar biz olmadan alınacak. Size de silah saymaktan daha yararlı bir şeyler yapmanızı öneririm.



https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU