CHP'li Özcan'dan ithal yağ tepkisi: TMO artık Ahmet'in değil, Ivan'ın kara gün dostudur

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, TMO’nun sattığı ayçiçek yağlarının ithal olduğunu belirterek duruma tepki gösterdi

CHP Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Dr. İlhami Özcan Aygun, “Çiftçinin kara gün dostu olduğu” sloganını kullanan Toprak Mahsulleri Ofisi’nin artık “İvan’ın kara gün dostu olduğunu” belirterek, “TMO, 5 litrelik tenekelerde 60 liradan 5 litrelik ithal ayçiçeği satışına başladı. Yani yerli değil ithal yağ satıyor. Esasında Türk üreticisinin TMO’ya olan güvenini satışa çıkardılar. Kendi üreticisine bu kadar düşman iktidar görmemiştik” diye tepki gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“256 milyar dolar sipalinin yarısını ne yaptınız?”

İlhami Özcan Aygun, dün TBMM Genel Kurulu’nda Torba Yasa Teklifi üzerine konuşurken, Merkez Bankası rezervlerine yönelik sıkıntıya işaret ederek Trakya ağzıyla “256 milyar dolar sipalinin yarısını ne yaptınız?” diye sordu.

“TMO yerli değil, ithal ayçiçek yağı satıyor”

 Ayçiçek yağında büyük sıkıntı olduğunu anımsatan ve “Sarı gelinimizi, Trakya'nın sarı gelinini yok ettiniz” diyen Aygun, Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal görevinden alındığı gün çıkarılan kararname ile ayçiçek tohumundan yağına kadar tüm ürünlerde gümrük vergisinin sıfırlandığını anımsattı.

Ayçiçek yağının ucuzlamadığını, 5 litrelik yağın 90-120 liraya çıktığını kaydeden Aygun, “TMO, şimdi -güya vatandaşı koruyacak ya- 5 litrelik tenekelerde 60 liradan ayçiçeği yağı satacağını duyurdu. Ama yerli değil ithal ayçiçeği yağı satıyor. Sattığınız şey nedir, biliyor musunuz? Türk çiftçisinin size olan güvenidir” diye tepki gösterdi.

Aygun, ayçiçekte yerli üreticinin uğradığı zarara işaret ederek “TMO artık Ahmet'in, Necmi'nin kara gün dostu değil; Ivan'ın, Ukrayna, Rusya çiftçisinin kara gün dostudur” diye konuştu.

“Trakya Birlik’i batıracaksınız”

Rusya’nın artık tohum değil, işlenmiş ayçiçek ürünleri satma kararı aldığını anımsatan Aygun, Trakya Birlik’in zarara uğratıldığına işaret ederek, şöyle devam etti:

“Kapılarda, gümrük vergisini sıfıra çektikçe Rusya ve Ukrayna da gözünü dikmiş, bize daha pahalı ürün satmaya başladı.  Marketlerde artık kendi yağlarımızı değil, Rusya ve Ukrayna'daki üreticilerin yağlarını göreceğiz. Hem de üreticimizi hem de yağ sanayicisini batıracaksınız.  Ay'a gitmeyi planlıyorsunuz, ya yakında Ay'a değil, yaya kalacaksınız, bu millet sizi memlekette görmek istemeyeceği için herhâlde sizi Ay'a gönderecektir”

TMO 1 liralık indirim yapmıştı

2 Nisan tarihi itibariyle 5 litrelik ayçiçek yağını 60 TL'den satacağını duyuran TMO daha sonra Ramazan ayı nedeniyle 1 TL indirim yaptığı duyurmuştu.

TMO'nun sosyal medya hesaından yapılan açıklamada, “5 litrelik teneke TMO ayçiçek yağının fiyatı Ramazan Ayı nedeniyle 59 TL olarak revize edildi. Ürünlerimizi TMO’nun ürün satış noktalarından veya http://pttavm.com üzerinden online satın alabilirsiniz” denildi.

Ancak TMO'nun 59 TL'ye sattığı ayçiçek yağı henüz TMO'nun satış mağazaları ve http://pttavm.com'da satışta bulunmuyor. http://pttavm.com adresinden 5 litrelik en ucuz ayçiçek yağı ise 80 liradan satılıyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU