TMO, üreticinin elinde kalan patates ve soğanı maliyetine alıp Ramazan öncesi bedava dağıtacak

Toprak Mahsulleri Ofisi, çiftçinin elinde kalan yemeklik patates ve kuru soğanı maliyet fiyatına satın alarak Valilikler aracılığıyla Ramazan öncesi ücretsiz dağıtılacak

Üreticinin elinde kalan pataetes ve soğanın TMO tarafından maliyetine alınması için valiliklere yazı gönderildi / Fotoğraf: AA

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli imzası ile "İvediİ" damgası ile 8 Nisan 2021'de 81 İl Valiliği'ne gönderildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tarım Bakanlığı tarafından 81 il valiliğine gönderilen talimatta “Üreticilerimizin elindeki arz fazlası yemeklik patates ve kuru soğanların Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü tarafından alınması yönünde çalışmalara başlamıştır. Bahse konu yemeklik patates ve kuru soğanlar, İl Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca Valiliklerin gözetiminde, ihtiyaç sahibi tüketicilere ücretsiz dağıtılacak olup Ramazan öncesi dağıtımların başlaması hedeflenmektedir” ifadeleri yer aldı.

Yazıda gerekli hazırlıkların ivedilikle yapılması ve ürün temin edilecek adresin 09 Nisan 20 tarihi mesaj bitimine kadar TMO’ya bildirilmesi gerektiği belirtildi.

tmo.jpg
Bakanlık tarafından valiliklere gönderilen 8 Nisan tarihli yazı / Fotoğraf: Dünya

 

Sadece üreticiden alınacak

Dünya gazetesi tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım bugünkü yazısında, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin sadece üreticilerden yemeklik patates ve soğan alacağını, tüccar, aracı veya başka kesimlerden patates ve soğan alımı yapılmayacağını yazdı. Bunun tespiti için üreticinin Çiftçi Kayıt Sistemi'ndeki patates üretim alanına ve üretim miktarına bakılarak alım yapılacak.

Tahminen 300 bin ton, “maliyetine” alım yapılacak

Yıldırım, TMO’nun Nevşehir ve Niğde ağırlıklı olmak üzere üreticinin elinde kalan tahminen 300 bin ton yemeklik patates ve soğan alımı yapması beklendiğini ve alınan patates ve soğanların satışının  yapılmayacağını belirtirken, yemeklik patates ve kuru soğanın çiftçiden maliyet fiyatına satın alınacağını belirti. Yıldırım TMO’nun kilosu 50-60 kuruştan alım yapmasının öngörüldüğünü ve bununla ilgili Toprak Mahsulleri Ofisi yetkililerinin hem maliyet hesaplaması hem de alınacak patates ve soğan için sahada çalışma yaptığını yazdı.

Tüketilebilir sağlam ürünler alınacak

Yıldırım, yemeklik patates ve kuru soğan alımında dikkat edilecek bir başka önemli konun ise ürünlerin tüketilebilir olması olduğunu belirterek, “Çürümüş, kullanılamaz durumdaki ürünler satın alınmayacak. Satın alınan soğan ve patates sofrada tüketilebilecek kalite ve sağlamlıkta olması gerekiyor” dedi.

Depolarda ne kadar patates var?

Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ökkeş Yıldırım, geçtiğimi günlerde BloombergHT’ye yaptığı açıklamada  1 milyon 300 bin ton patatesin depolarda filizlenmeye ve çürümeye terk edildiğini açıklamıştı.

Üreticinin patatesin kilosunu yaklaşık 1 TL'ye mal ettiğini söyleyen Ökkeş Yıldırım, “Şu an depolarda kalan patatesler filizlenmiş vaziyette. Depolardaki patatesin yüzde 20-30'u yenecek vaziyette” demişti.

CHP'li Gürer TMO'ya çağrıda bulunmuştu

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, uzun süredir TMO'ya patates üreticisi için çağrıda bulunuyordu.

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) geçmişte patates alımı yaparak çiftçiye destek olduğunu da anımsatan Gürer, “Asli görevi hububat ve benzeri ürünleri almak ve piyasayı dengelemek olan Toprak Mahsulleri Ofisi, zaman zaman çiftçiye destek olmak amacıyla hububat dışında ürün alabiliyor. Nitekim bu yıl ve geçtiğimiz yıllarda bunun örnekleri yaşandı. Toprak Mahsulleri Ofisi’ne bu yıl patates alımı yapması konusunda defalarca kez çağrıda bulunduk. Mağduriyet yaşayan çiftçilerin taleplerini ilettik. Ancak aylardır çiftçinin talebine kulak tıkayan Toprak Mahsulleri Ofisi ne yazık ki bizim çağrılarımızı da dinlemedi ve sonuçta depolardaki 300 bin ton patates artık çürüme aşamasına geldi” demişti.

tanzi,m.jpg
31 Mart seçimlerinden önce kurulan tanzim çadırlarını muhalefetin eleştirmesi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Onlar varlık kuyruklarıdır" demişti / Fotoğraf: AA

 

2019’da tanzim satış çadırlarında satılmıştı

Gıda fiyatlarındaki yüksek artış nedeniyle 2019 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, "Pazardaki fiyatlar için gerekirse ayar çekeceğiz. Belediyelerimiz vasıtasıyla tanzim satış yapabiliriz" açıklamasının ardından pek çok ilde 31 Mart yerel seçimlerinden önce Tanzim Satış çadırları kurulmuştu.

Tarım Kredi Genel Müdürlüğü kanalıyla alınan ürünler kurulan Tanzim Satış çadırlarında vatandaşa düşük fiyata ulaştırılmış, yerel seçimlerden bir süre sonra ise çadırlar kapatılmıştı.

Ayrıca artan patates ve soğan fiyatları üzerine pek çok ilde depolara baskın düzenlenmiş ve işlem yapılmıştı. Bu yıl ise ürünü elde kalan üeticiler "Neden kimse şimdi depolarımıza gelmiyor" diyerek duruma tepki gösteriyordu.

 

Tarımdan Haber, Dünya, Independnet Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU