Google Earth yeni özelliğiyle iklim değişikliğinin 40 yılda yarattığı tahribatı gözler önüne serdi

Onlarca yılda meydana gelen küresel değişimleri göstermek için 20 petabayt uydu görüntüsü kullanıldı

Gezegenimizin geçirdiği değişim epey etkileyici (YouTube / Google)

Google, Google Earth için yıllardır yaptığı en büyük güncellemeyi duyurdu: "Timelapse" adlı yeni özellik sayesinde gezegenimizin son 37 yılını görüntüleme olanağı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

4 boyutlu bir deneyim halinde derlenen 24 milyon uydu fotoğrafının mümkün kıldığı özellik, herkesin dünyanın nasıl değiştiğini görebileceği ve şu an karşı karşıya olduğumuz çevre sorunlarını daha iyi kavrayabileceği anlamına geliyor.

Arama devinin duyurusunda bir Google temsilcisi "Son yarım yüzyılda gezegenimiz insanlık tarihinin başka bir anında görülenden çok daha hızlı bir çevresel değişime tanıklık etti. Birçoğumuz kendi topluluklarımızda bu değişimleri deneyimledik. Ben de geçen yıl eyaletteki orman yangınları sırasında evlerinden tahliye edilen binlerce Kaliforniyalıdan biriyim. Başkaları için iklim değişikliğinin etkileri, mesela eriyen buz tabakaları ve kaybolan buzullar soyut ve çok uzak görünüyor" dedi.

Google Earth'teki Timelapse özelliğiyle değişen gezegenimizin çok daha net bir resmi parmak uçlarımızda: Sadece sorunları değil, aynı zamanda çözümleri ve onlarca yıl içinde ortaya çıkan büyüleyici güzellikteki doğa olaylarını gösteren bir resim.

Timelapse'i geliştirmek için Google, Carnegie Mellon Üniversitesi'nin CREATE Laboratuvarı'ndaki uzmanlarla birlikte çalışarak "orman değişimi", "kentsel büyüme", "ısınan hava sıcaklıkları", "enerji kaynakları" ve gezegenin "kırılgan güzelliği" olmak üzere 5 çevresel konuda rehberlik aldı.

Böylesine teknolojik bir başarı kolay elde edilmedi. 20 petabaytlık uydu görüntüsünü katrilyonlarca pikselden oluşan 4,4 terapiksel boyutlu tek bir video mozaiğinde derlemek Google Cloud'da iki milyon saatten fazla işlem zamanı aldı. Google Earth, önümüzdeki 10 yıl içinde Timelapse için yeni görüntülerle yıllık olarak güncellenecek.

Google Earth’ün tarihi tuhaf bir tarih. Teknoloji başlangıçta Irak Savaşı esnasında, CIA'den yatırım alırken savaş alanlarını görselleştirmek için kullanıldı.

Google 2004'te o dönemki adıyla "Earthviewer" programını geliştiren Keyhole şirketini tek seferde tamamıyla satın aldı. O zamanlar Google Earth'teki görüntülerin çoğu piyasada ABD askeri uydularından temin edilebilen verilerdi. Ne var ki şirket nihayetinde hassas alanları mozaiklemek zorunda kalmamak için bunu kendi geliştirdiği ve telif hakkına sahip olduğu Sokak Görüntüsü içeriğiyle değiştirdi.

Google Earth'te görülebilen tek gezegen kendi gezegenimiz değil. 2017'de Google, yazılıma gezegenlere, cüce gezegenlere, aylara ve Uluslararası Uzay İstasyonu'na bakabilme özelliğini ekledi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU