İklim değişikliği patates kızartması kıtlığına yol açabilir

Araştırmacılar, iklim değişikliğine karşı daha dirençli hibrit patates üretmeye çalışıyor

11 Mart 2021'de çekilen fotoğrafta, Mich Mecosta'daki Sackett Patates çiftliğindeki patatesler traktör römorkuna yüklenmeden önce taşıma bandında inceleniyor. Brian Sackett'in ailesi nesillerdir cips haline getirilen patatesler yetiştiriyor. ABD'deki patates cipslerinin üretiminin yaklaşık yüzde 25'i, tarihsel açıdan eylül hasadında ve bahar sonunda genelde aynı seyreden serin bir havaya sahip Michigan'da başlıyor. Fakat şimdilerde eyaletteki hava sıcaklığı daha yüksek dereceleri görüyor (AP Fotoğrafı / Carlos Osorio) (AP)

Devam eden iklim krizi, su seviyelerini yükseltme, kuraklıklara neden olma, orman yangınlarını körükleme, aşırı hava olaylarına sebep olma ve milyonlarca insanı potansiyel olarak yerinden etmesinin yanı sıra şimdi de patates kızartması bulmayı daha zor hale getirebilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Artan sıcaklıkların, yüksek nişasta içeriği sebebiyle yaygın olarak patates kızartması için en uygun patates kabul edilen Russet Burbank patateslerinin yetiştirilmesini daha da zorlaştırdığı belirtildi.

Idaho'daki patates üreticileri, eyaletin diğer yerlerindeki tarımsal faaliyetleri için eriyen dağ buzundan sağlanan suya bel bağlıyor. İklim değişikliği daha az kar yağışına neden olurken, yağan kar da daha hızlı eriyor ve çiftçilerin kullanabileceği su azalıyor.

Idaho, ABD'deki patateslerin öncü yetiştiricisi statüsüyle meşhur. Eyalet 2019'da 6 milyon 622 bin ton patates üretti.

Geçen yıllarda, Idaho'daki kar örtüsü nisana kadar iyice oturuyor ve yaz boyunca eriyerek eyaletin su kaynaklarını yeniden dolduruyordu.

Ancak 2018 tarihli bir çalışma, eyaletteki kar yağışının 20. yüzyıl ortalarından bu yana yüzde 15 ila 30 oranında azaldığını ortaya koydu.

Her 10 yılda sıcaklığın 0,6 santigrat derece arttığı Idaho'nun, ABD'nin en aşırı seviyedeki ısınmalarından birini yaşaması işleri daha da kötüleştiriyor.

Geçen Temmuz'da Idaho'daki sıcaklıklar, 1990'ın aynı dönemine oranla 1,2 derece daha fazla kaydedildi.

Daha yüksek sıcaklıklar patateslerin boyutunu, görünümünü ve tadını etkileyebilir.

McDonalds'ın patates kızartmalarında kullandığı çeşit olduğu söylenen Russet Burbank patatesleri, sıcaklık değişimlerine karşı özellikle hassas. Russet Burbank patatesleri kızartıldığında, nişasta içeren kısımları beyaz-bej renk alırken, şeker içeren kısımları koyulaşıyor.

İklim değişikliğinin yol açtığı şişme, kızartıldığında patatesin daha büyük kısmının koyu görünmesine yol açıyor. Bu durum, müşterilerin koyu lekeliler yerine açık renkli patatesler tercih etme eğilimi sebebiyle perakendeciler için sorun teşkil ediyor.

Araştırmacılar, sorunla mücadele etmek amacıyla iklim değişikliğinin etkilerine daha dayanıklı hibrit bitkiler yaratmak için Russet Burbank patateslerini kullanmaya çalışıyor.

Russet Burbank'tan üretilen hibrit Blazer Russet ve Clearwater Russet çeşitleri, patates kızartmalarında kullanılmak üzere McDonalds tarafından 2016'da kabul edilmişti.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU