Küba Dostluk Derneği: "Küba'nın gıda karşılığı aşı teklifi yok"

İddianın Kübalı yetkililer ve Küba Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi tarafından teyit edilmediği bildirildi

Küba'da geliştirilen aşı, başarılı olması halinde Latin Amerika'da üretilen ilk Kovid-19 aşısı olacak (Reuters)

José Martí Küba Dostluk Derneği (JMKDD), Küba’nın Türkiye’ye "gıda karşılığı Kovid-19 aşısı" takası teklif ettiğine dair iddialarla ilgili bir açıklama yayımladı.

Tedavi için uzun süredir Küba'da bulunan Emekli Albay Ömer Feza Güllü, Yeniçağ gazetesinden Ömer Erbıyık’la röportajında Küba Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye'yle Soberana aşısının üretimi için anlaşmaya hazır olduğunu söylemişti. Güllü, Küba'nın aşı işbirliği karşılığında Türkiye'den para değil gıda maddesi ve tekstil ürünü talep ettiğini de öne sürmüştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

José Martí Küba Dostluk Derneği, söz konusu haberin temas halinde olduğu Kübalı yetkililer ve Küba Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi tarafından teyit edilmediğini duyurdu. Açıklamada, "Küba ve Türkiye yetkilileri arasında, sağlık alanında ve özel olarak Kovid-19 aşılarıyla ilgili son görüşme ekim ayında gerçekleştirilmiştir. Bu görüşmede iki ülke hükümetleri olası bir işbirliğine sıcak baktıklarını dile getirmiştir. Ancak ekim ayı itibariyle henüz Türkiye’deki ve Küba’daki aşı çalışmaları yeterli olgunluğa erişmediği için bu alanda somut bir karar alınmamıştır” denildi.

Küba’da Kovid-19 salgınına karşı aşı çalışmalarının tüm hızıyla sürdüğünü kaydeden dernek, ülkede geliştirilen 5 aşının klinik faz çalışmalarının devam ettiğini, Soberana 02 ve Abdala’nın faz 3 klinik çalışmalarının başarıyla ilerlediğini ve kısa sürede bu aşıların yaygın kullanım için ruhsatlandırılmasının beklendiğini ifade etti.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

İnsanlık, bu baş belası salgını bitirecek aşıyı buldu, ancak kapitalizmin kâr hırsı nedeniyle emekçiler, özellikle de yoksul ülke halkları aşıya erişemiyor. Sosyalist Küba’nın, etkinliği kanıtlandığı ve kitlesel üretimi başladığı noktada aşılarını en uygun koşullarda diğer ülkelere sağlayacağı muhakkaktır. Bu noktada Türkiye devletinin Küba’dan aşı alması, içinde bulunduğumuz durumda, iki halk için de olumlu olacaktır.

JMKDD, Küba'ya yönelik ablukaya karşı kampanya düzenleyecek

José Martí Küba Dostluk Derneği, yakında Küba'ya uygulanan ablukaya karşı bir kampanya başlatılacağını da duyurdu. 

Yayımlanan açıklamada, "Son olarak, teyit edilmemiş teklifiyle dahi kamuoyunda heyecan uyandıran Küba'nın, halen bir soykırım niteliğindeki ablukanın hedefinde olduğunu hatırlatıyor, bu durumu şiddetle kınıyoruz. Hem Türkiye Cumhuriyeti devletini hem de halkımızı, Küba’ya karşı yürütülen abluka politikasına karşı çıkmaya çağırıyoruz. JMKDD, önümüzdeki günlerde bu konudaki kampanyasının ayrıntılarını kamuoyuyla paylaşacaktır" ifadeleri yer aldı.


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU