Davutoğlu: Kapanma süresince 4 tedbiri hayata geçirin

Gelecek Partisi lideri, işsizlere ve sosyal yardıma muhtaç kesimlere açlık sınırı olan 2 bin 736 TL'den az olmamak üzere hane başı yardım yapılmasını istedi

Fotoğraf: AA

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu,  artan koronavirüs vakalarına ilişkin, “Günü değil, canı kurtarın!” uyarısı yaparak “Yanlışlarınızın faturasını vatandaşa kesmeyin!” dedi.

“Almak zorunda kalacağınız kapsamlı kapanma kararını gecikmeden alın ve kapanma süresince şu 4 tedbiri hayata geçirin!” diyen Davutoğlu şu önerilerini sıraladı:

  • Esnafımızın kira ve tüm faturaları devlet tarafından karşılanmalı, 5000 TL'den az olmamak üzere ciro kaybı desteği verilmelidir.
  • Hasat dönemine giren çiftçilerimize özel bir uygulama yapılmalı; ayrıca mazot, gübre ve yem ihtiyaçları devlet tarafından karşılanmalıdır.
  • İşçilerimiz için kısa çalışma ödeneği derhal tekrar başlatılmalıdır.
  • İşsizlere ve sosyal yardıma muhtaç kesimlere açlık sınırı olan 2736 TL'den az olmamak üzere hane başı yardım yapılmalıdır.

Davutoğlu ayrıca, “Bu tedbirler lütuf değildir. Sakın ha kaynak yok demeyin! 3-5 müteahhite peşkeş çektiğiniz, bir gecede merkez bankası başkanını değiştirerek hazineye yüklediğiniz miktarlar karşısında bu destekler devede kulaktır!” dedi.

Yeni tedbir kararları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni tedbirlere ilişkin şu açıklamayı yaptı:

Hafta sonu sokağa çıkma sınırlaması uygulaması sürerken hafta içi sokağa çıkma sınırlamasının saatleri akşam 19.00 ve sabah 05.00 olarak güncellenmiştir. Sokağa çıkma saatlerinde zorunlu haller dışında şehirlerarası seyahatlere izin verilmeyecektir. Bir süre önce ara verdiğimiz 65 yaş üstü ve 18 yaş altının şehir içi toplu taşıma araçlarını kullanma sınırlamasını yeniden getiriyoruz. Kamuda saat 16.00'da bitecek şekilde dönüşümlü ve esnek mesai yeniden yaygınlaştırılacak, hamileler ve kronik hastalığı olanlar ile 10 yaş altı çocuğu bulunan kadın personel idari izinli sayılacaktır. Şartları uygun olan özel sektör firmaları da bu yönde teşvik edilecektir. Eğitimde sınav sürecinde olan 8. ve 12. sınıflar ile okul öncesi eğitim kurumları dışındaki tüm kademeler uzaktan eğitimle faaliyetlerini sürdürecektir. Yeme-içme hizmeti veren kafe, kıraathane, lokal, çay bahçesi, spor salonu ve benzeri mekanlar faaliyetlerine bayram sonrasına kadar ara verecektir. Lokanta ve benzeri işletmeler ise ramazan boyunca sadece belirlenen saatlerde paket ve gel-al hizmetiyle çalışmalarını yürütecektir. Düğün, nişan, kına, nikah, genel kurul ve benzeri bütün toplantılar ile kapalı alanlarda yapılan etkinliklerin tamamı bayram sonrasına kadar ertelenmiştir. Oteller sadece kendi müşterileriyle sınırlandırılmış şekilde hizmet verebilecek. Sahte rezervasyon ve benzeri hilelere göz yumulmayacaktır. Konaklama tesisleriyle evlerde toplu iftar ve benzeri organizasyonlar gerçekleştirilemeyecektir.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU