Hint şebeklerinin doğal afetten sonra insanlar gibi davrandığı keşfedildi

"Mevcut ilişkileri güçlendirmek yerine yeni ilişkiler kurdular"

Bilim insanları, bu canlıların yeni sosyal ilişkiler kurmasının uzun vadeli etkilerini araştırmayı planlıyor (Lauren Brent)

Doğal afet yaşandığında pek çok kişi farklılıklarını bir kenara bırakıp dayanışma gösteriyor. Çekişme içerisindeki ülkeler dahi böyle anlarda birbirine yardım ediyor.

Araştırmacılar insanların bu konuda yalnız olmadığını söyledi. Zira yapılan araştırma, Hint şebeklerinin de benzer bir davranış sergilediğini ortaya koydu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Porto Riko'yu 2017 yılında Maria Kasırgası vurmuştu. Bilim insanları, ülkenin Cayo Santiago Adası'nda yaşayan Hint şebeklerini kasırga yaşandığı zaman halihazırda inceliyordu. 

Araştırma ekibi, kasırganın ardından hayvanlarda bir değişim meydana geldiğini gözlemledi. Bulunduğu grubun diğer üyelerine karşı çok agresif olabilen bu canlılar, birdenbire daha hoşgörülü davranmaya başladı.

Maymunların birbirine daha yakın oturduğu, birbirini sık sık temizlediği ve hatta geçmişteki rakipleriyle daha iyi geçindiği görüldü.

Bu durum bilim insanlarını hayvanlar üzerinde daha detaylı çalışmalar yapmaya itti. Yürütülen çalışmalar, söz konusu değişimin gerçek olduğunu ortaya koydu.

Hint şebeklerinin kasırgadan sonra yeni sosyal ilişkiler kurduğu ve bunun, bütün hayvanların daha hoşgörülü olmasıyla sonuçlandığı belirtildi.

Araştırmanın yazarlarından Pennsylvania Üniversitesi'nde doktora adayı Camille Testard, "Bütün popülasyonu etkileyen bir felaketten sonra yabancılar da dahil olmak üzere başkalarına karşı artan hoşgörü, insanlarda da gözlemlenmiştir" dedi ve ekledi:

Hint şebekleri, mevcut ilişkileri güçlendirmek yerine yeni ilişkiler kurdu. Bunu yapmak için "en az dirençli yolu" benimseme eğilimindeydi.

Araştırma ekibinden Exeter Üniversitesi'nde akademisyen olan Lauren Brent ise şu ifadeleri kullandı:

Hint şebeklerinin kasırganın ekolojik yıkımıyla başa çıkmak için en yakın müttefiklerini kullanacağını ve mevcut ilişkilerine yatırım yapacağını umuyorduk. Ancak maymunlar bunun yerine sosyal ilişkilerini genişletti ve sınırlı kaynakları paylaştığı birey sayısını artırdı.

 

Independent Türkçe, EurekAlert, Nature

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU