Kısa çalışma ödeneğinin son bulmasının ardından ücretsiz izin furyası başladı: 2,5 milyon insana yüzbinler eklenebilir

Hükümetin, kısa çalışma ödeneğini kesmesiyle birlikte çalışanlarına iş başı yaptıramayan firmalar, toplu halde ücretsiz izne çıkarıyor. Kısa çalışma ödeneğinden faydalanan 1 milyon 300 bin işçinin büyük ölçüde zorunlu ücretsiz izne çıkarılması bekleniyor

Ücretsiz izinde olan 2.5 milyon kişiye onbinlerce insanın daha eklenmesi muhtemel görülüyor / Fotoğraf: AA

Kısa çalışma ödeneği 31 Mart itibariyle sonlandırırken, zorunlu ücretsiz uygulaması ve işten çıkarma yasağının 17 Mayıs 2021'e karar devam ettirilmesi karara bağlandı.

Ancak genel beklenti 17 Mayıs’tan sonra  bir ay daha uzatılacağı yönünde.

Kısa çalışma ödeneğinin bitmesiyle birlikte ülkenin çeşitli yerlerinde toplu halde zorunlu ücretsiz izne çıkarılma haberleri duyulmaya başladı.

Son olarak Ereğli Belediyesi'nde taşeron olarak çalışan 300 işçinin ücretsiz izne çıkarıldığı belirtildi.

Ücretsiz izne çıkarmalardaki son durumu konunun taraflarına sorduk.

arzu.jpg
Arzu Çerkezoğlu / Fotoğraf:DİSK

 

Bir milyon 300 bin kişinin büyük ölçüde ücretsiz izne çıkarılması bekleniyor

 

Devrimci İşçi Konfederasyonları (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, son dönemde ücretsiz izne çıkarılanların çok arttığını belirtti. 

Kendilerinde bazı verilerin bulduduğunu ancak asıl sayıyı Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) açıklamalarından öğrenebileceklerini ifade eden Çerkezoğlu, "Kısa çalışma ödeneğinden son olarak 1 milyon 300 bin kişi faydalanıyordu. Ücretsiz izinde olanların sayısı da 2,5 milyondu. Bu 1 milyon 300 bin kişinin de büyük bir kısmının ücretsiz izne çıkarıldığını tahmin ediyoruz. Ay sonunda rakamlarda çok ciddi artış göreceğiz. Yine Kod-29 ile işten çıkarılanlar veya işyeri tümden kapatılanlar da olabilir" dedi. 

özgür.jpg
Özgür Erdursun / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Ücretsiz izne çıkarılan çalışanların çok kaybı olacak"

Sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun da kısa çalışma ödeneğinin son bulmasıyla birlikte işverenlerin şayet iş başı yapmıyorsa bu haktan faydalanan çalışanlarını ücretsiz izne çıkarmaktan başka alternatiflerinin olmadığını kaydederek, şöyle konuştu:

Kısa çalışma ödeneğinde çalışanların cebine 1580 ile 4380 lira arasında bir para giriyordu. Ancak ücretsiz izin karşılığında verilen nakdi ücret desteği aylık sadece 1420 lira. Yani çalışanların kaybı çok fazla olacak. Şimdi yapılacak yeni düzenleme ile nakdi ücret desteğinin 1500 liraya çıkarılması gündemde.

Erdursun, devletin de kısa çalışma ödeneğinden faydalanan çalışanların işyerleri açılmadığı sürece ücretsiz izne çıkarılacağını bildiğini sözlerine ekledi.

isig.jpg
Murat Çakır / Fotoğraf: İSİG

 

"Onbinlerce işçiyi bulan bir tablo olabilir iki ay içinde"

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) Sözcüsü Murat Çakır da kısa çalışma ödeneğinin bitmesine karşın işten çıkarma yasağının devam ettiğini hatırlatarak, sözlerine şöyle devam etti:

Bu anlamda ilk olarak ücretsiz izinler yaygınlaşacak gibi. Onur Air, yine THY'de yemek servisi yapan firma, bazı metal fabrikaları vb. peşpeşe ücretsiz izinler başladı. Muhtemelen onbinlerce işçiyi bulan bir tablo olabilir iki ay içinde.

ender.jpg
Ender Aktaş / Fotoğraf: sadabadhaber.com

 

Hizmet sektöründe daha yoğun yaşanıyor

Gebze'de cam ve dış cephe üzerine bir fabrikası bulunan iş insanı Ender Aktaş da "Bizim sektörde yurtdışı kaynaklı talep olduğu için üretim sürdüğünden ücretsiz izne çıkarma olayları az oluyor. Ancak çevremizdeki farklı sektörlerde iş yapan kimi işletmeler ile özellikle de hizmet sektörüne dayalı işyerlerinde yaygın bir şekilde ücretsiz izne çıkarmalar olduğunu duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU