Ev sinemasından vizyona bu hafta: 21'inci yüzyılda köle olmak; Annemle Geçen Yaz

Mehmet Erduğan, Independent Türkçe için "Annemle Geçen Yaz" adlı filmi ve bu hafta çevrim içi platformlarda yayımlanacak diğer seçme filmler ile "Festival ajandası"nı yazdı

Sinema salonlarının açılışı yeni bir genelgeyle bir kez daha ertelendi ve büyük ekranda film izleme keyfimiz şimdilik bir başka bahara kaldı.

Kabine toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vaka sayısının artmasıyla birlikte alınan yeni tedbirleri açıklamasını takiben daha önce 1 Nisan'da açılması planlanan salonların, alınan yeni kararlar doğrultusunda 12 Mayıs'ta, yani Ramazan Bayramı tatilinde açılması hedefleniyor.

Ne diyelim, baharla birlikte yüzümüzü yavaş yavaş yaza doğru döneceğimiz günleri iple çekerken kazma kürek yaktıran şu günlerde çevrim içi platformların evlerimizi konforlu bir sinemaya çeviren kütüphanelerinden filmler keşfetmeye devam edelim.


21'inci yüzyılda köle olmak; Annemle Geçen Yaz

Yönetmen: Anna Muylaert / Oyuncular: Regina Casé, Michel Joelsas, Camila Márdila, Karine Teles, Lourenço Mutarelli, Helena Albergaria, Bete Dorgam, Luis Miranda, Theo Werneck, Luci Pereira, Anapaula Csernik, Hugo Villavicenzio, Roberto Camargo, Alex Huszar, Andrey Lima, Thaise Reis, Nilcéia Vicente / Süre: 112 dakika
 

 

Kısa pas ve bol çalıma dayalı futbol anlayışı ile erkekleri; ihtiras, aşk ve entrika dolu hayatların anlatıldığı pembe dizileriyle kadınları televizyona bağlayan Brezilya, 80'li ve 90'lı yıllarda yayımlanan arkası yarınlarıyla hayatımızın bir parçası haline gelmişti.
 


Birbirinden farklı karakterlerin yaşamını neredeyse gerçek zamana yakın bir şekilde takip ettiğimiz o yıllarda bu yapımların çoğu melodram ağırlıklı olsa da 19'uncu yüzyılda yaşamış, kölelik karşıtı yazar Bernardo Guimarães'in aynı isimli eserinden uyarlanan Köle Isaura daha çocukluk yıllarımda beni "özgürlük" ve "eşitlik" kavramlarıyla tanıştırmıştı.
 


Brezilya'nın en önemli kadın senarist ve yönetmenlerinden Anna Muylaert'in galasını Sundance Film Festivali'nde yaptığı, akabinde Berlin Film Festivali'ndeki gösterimiyle Panorama Seyirci Ödülü'nü kazandığı, bir 21'inci yüzyıl köleliğini konu alan The Second Mother (Que Horas Ela Volta?) adlı bu filmi çevrim içi platformlarda görünce bu hafta size de bu filmi önermek istedim.


Bir yirmi birinci yüzyıl köleliği

Özgürlük ve eşitlik kavramlarını yeni gerçeklik ve yeni dalganın izinde ama bu defa çağdaş ve tempolu bir anlatımla yeniden karşıma çıkaran bu film; Brezilya'nın en iyi kadın oyuncularından Regina Casé'in muhteşem performansıyla drama kaçmadan, su gibi akıp giden keyifli seyir süresinde derin analizlerle filmi çözümlemenize gerek bırakmadan aile ve toplumsal sınıf odağında derdini başarıyla anlatan, mizahla harmanlanmış sevgi yüklü, sıcacık bir film.
 


Filmde; Val, São Paulo'da zengin bir evde yıllardır aynı aile için çalışan, işini ciddiye alan ve ailevi gerekçelerle on yıldır göremediği kızı Jessica'nın ihtiyaçlarını karşılayacak parayı kazanarak düzenli olarak ona göndermeye çalışan bir hizmetçidir.
 


Evdeki yaşam alanı görünmez sınırlar, deklare edilmemiş kurallarla tanımlanmış olan Val, bu sınırlara duyduğu saygı ile hiçbir şeyi sorgulamamakta, işverenlerine en iyi şekilde hizmet etmeye çalışmaktadır.

Bu mütevazılıkla hem evin tek çocuğu Fabinho'ya çocukluğundan gençliğine dek dadılık yaparak yetiştiren, hem de evin tüm işlerini üstlenen Val, sadakatine karşılık varlıklı işverenleriyle birlikte bir "aile" gibi yaşamaktadır.
 


Sakin, düzenli ve renkli bir hayatın sürdüğü bu şık evde her şeyin yeri, yolu, yordamı bellidir, ta ki Val'in hırslı, akıllı ve meraklı kızı Jessica, yıllar sonra üniversite sınavına girmek için annesinin yanına gelmek isteyene kadar…
 


Sadakatin sınırları nerede biter?

Eve hizmetçinin kızı olarak gelen fakat kendisine biçilen rolü reddederek mevcut düzeni kabullenmeyen Jessica'nın özgüveni ve kendinden aşırı emin halleri evin hassas dengelerini alt-üst eder.

Üstelik bu ziyaret Barbara ve Val gibi birbirlerine alışmış işçi-işveren arasındaki ilişkinin dinamiğini de olumsuz yönde etkiler.
 


Varlığı ve evin içindeki rahat hareketleriyle Barbara'nın keyfini kaçıran Jessica'nın gençliği ve güzelliği, evin erkekleri için de ayrı bir cazibe oluşturur.

Bunun üzerine Jessica ve Barbara arasında ortaya çıkan gerilim tabii ki en çok işi ve ailesi arasında kalan Val'i etkiler.
 


Neticede sadakatinin sınırlarını gözden geçirmek ve feda edebileceklerinin neler olduğuna karar vermek zorunda kalır.
 


Alternatif bir film arayanlara…

Yıllarca dünyanın pek çok yerinde eğlence-eğitim sürecine bağlı kalarak pembe dizilere ve telenovelalara yerleştirilen mesajlarla toplumlarda sosyal değişim yaratma başarısı elden eden Latin Amerika, diğer taraftan köklerini arayış, belgeselci üslup, yeni kurgu-gerçeklik ekseninde çektikleri filmleriyle de ses getiren yeni bir sinemacı kuşağın gelişmesine vesile oldu.
 


Böylesi bir akımın etkisini hissettiren fakat toplumsal adaletsizliğin egemen olduğu bir ülkenin gerçeklerini Brezilya kültürünün izlerini taşıyan simgeleri kullanarak, politize olmadan gözler önüne seren Annemle Geçen Yaz, kadının annelikle bütünleşen insani sorumluluğundan yola çıkarak kapitalizmin çarkında anne olmanın paradoksunu da oldukça güzel işliyor.
 


Amerikan şirketleri egemenliğindeki yerel dağıtım ağlarına inat, yalın fakat kaliteli hikâyesiyle sinema tarihinde yer bulan bu filmi, günümüzde giderek tek tipleşen filmler arasında kendisine alternatif arayan, dünya sinemasına ilgi duyan sinemaseverlerin mutlaka görmesini tavsiye ederim.

 

Amber'le Flört

Yönetmen: David Freyne / Oyuncular: Fionn O'Shea, Lola Petticrew, Sharon Horgan, Barry Ward, Simone Kirby, Evan O'Connor, Ian O'Reilly, Emma Willis, Anastasia Blake, Lauryn Canny, Shaun Dunne, Adam Carolan, Peter Campion, Ally Ni Chiarain, Tara Flynn, Arian Nik, Andrew Bennett, Jonny Woo, Karl Rice, Shauna Higgins, Dillon Potter Stapleton, Hannah O'Reilly, Corey Millar / Süre: 92 dakika
 

 

Şöyle yakın geçmişe doğru döndüğümüzde ve 90'lı yıllara baktığımızda gelişmiş ülkelerde dahi gençlerin çoğunun aydın görünümlerinin aksine, cinsiyet ve cinsel kimlik konusunda bugünkü gibi rahat olmadığını hatta bu konuda ebeveynleri kadar bağnaz görünebildiğini hatırlayacaktır.

Prime Video'nun böylesi bir dönemi ve konuyu kadrajına aldığı özel yapım içerikleri arasında bulunan, bir Amazon orijinal filmi olan ve bu hafta Netflix'in Gençlik Filmleri kuşağında gösterime girmesi beklenen Dating Amber (Beards) adlı bu romantik dramada; 1990'lı yıllarda İrlanda'nın yarı kırsal bir bölgesinde yaşayan Eddie ve Amber, başkalarının cinsel hayatları hakkında spekülasyon yapmasını engellemek için birbirleri ile sahte bir ilişki yaşamaya karar verir.

Amber, Londra'nın merkezine taşınmanın hayalini kurarken Eddie, babası gibi orduya katılmayı planlar.

Fakat Amber eğer müdahale etmezse en yakın dostunu tehlikeli bir geleceğin beklediğini anladığında yaptıkları sahte anlaşma sekteye uğramaya başlar.

 

Aşağıda Ne Var

Yönetmen: Braden R. Duemmler / Oyuncular: Ema Horvath, Troy Iwata, Danny Corbo, Mena Suvari, Trey Tucker, Olan Montgomery, Haskiri Velazquez, AprilAnn Dais / Süre: 87 dakika
 

 

Netflix'in Fantastik Gerilimler kuşağında bu hafta gösterime girmesi beklenen What Lies Below adlı bu filmde; içine kapanık, tuhaf ve arkeoloji meraklısı bir genç olan 16 yaşındaki Liberty, yaz tatilini bir kampta geçirir.
İki ayın ardından artık annesiyle birlikte bir dağ evinde yaşamak üzere eve dönen Liberty, burada beklenmedik bir durumla karşılaşır; annesi Michelle onu, John adındaki yeni sevgilisiyle tanıştırır.

Bir su bilimcisi olan John, tatlı su balıklarını incelemek için bu bölgeye gelmiş ve annesiyle tanışmıştır, ancak hayatlarına giren bu yabancıyla birlikte anne-kızın hayatlarında da her şey yavaş yavaş değişir.

Kısa süre içinde bu gizemli adamla ortak ilgi alanları olduğunu fark eden ve onunla yakınlık kuran Liberty, karşısında duran cazibesi, zekâsı ve güzelliği ile insan olamayacak kadar mükemmel görünen bu adamdan oldukça etkilenir ama acaba her şey bu görüntüden mi ibarettir?

Çünkü John'un garip davranışları bu arada Liberty'nin gözünden kaçmıyor; genç kıza oldukça yakın davranan John, şüpheleri üzerine çekmeye başlıyordur.

Liberty annesinin hamile olduğunu öğrendiğinde ise artık John'a yakınlık duymak yerine bu yabancıdan korkması gerektiğine dair iddiaları daha somut bir hal alıyordur.

 

Aşk Üçgeni

Yönetmen: Pandu Adjisurya, Hanung Bramantyo, Nur Jihat Hisyam / Oyuncular: Clara Bernadeth, Giorgino Abraham, Kevin Ardillova, Nugie, Kinaryosih, Allya Syakila, Ernanto Kusuma, Sacha Stevenson, Febby Febiola, Ari Wibowo, Marthino Lio, Djenar Maesa Ayu, Enditha, Jenny Chang, Bebe Gracia / Süre: 114 dakika
 

 

Aynı adlı popüler bir diziden sinemaya uyarlanan ve Netflix'in Endonezya Yapımı Romantik Dramalar kuşağında bu hafta gösterime girmesi beklenen Tersanjung: The Movie adlı bu filmde; zorlu bir çocukluk dönemi geçirmiş olan Yura, kişisel ve mali bir kriz yaşarken kendini iki yakın arkadaşıyla bir aşk üçgeninde bulur.

Kendisini evlat edinen ebeveynleri ile yaşayan fakir bir kız olan ve borçları yüzünden mecburen görücü usulü Boby Sadewo adlı bir iş adamıyla evlendirilen Yura, kaotik yaşantısında kendisini Oka ve Christian ile birlikte içinde çıkamadığı bir aşkın ortasında bulur.

 

Balıkçının Günlüğü

Yönetmen: Enah Johnscott / Oyuncular: Cosson Chinopoh, Faith Fidel, Onyama Laura, Prince Sube Mayorchu, Damarise Ndamo, Godwill Neba, Daphne Njie, Ramsey Nouah, Kang Quintus / Süre: 143 dakika
 

 

Eğer bir adam, her şeyi mahvedebiliyorsa, neden bir kadın her şeyi değiştiremesin?


2020'de Oscar yarışının uluslararası kategorisine girmeye hak kazanan ilk Kamerun filmi olarak tarihe geçen ve Netflix'in Dramalar kuşağında 4 Nisan'da gösterime girmesi beklenen The Fisherman's Diary adlı bu filmde; bir kız çocuğu eğitimin tabu sayıldığı bir balıkçı köyünde okula gitmeye kararlıdır.

Film, Nobel Barış Ödülü'nün en geç sahibi olan Malala Yousafzai'nin, yaşadığı toplulukta kadın eğitimine dair bağnaz görüşlere meydan okuyan 12 yaşındaki Ekah'ın hayatından esinlenerek yazdığı aynı adlı romanından sinemaya uyarlanmıştır.

 

Bir Kızla Tanıştım

Yönetmen: Luke Eve / Oyuncular: Brenton Thwaites, Lily Sullivan, Joel Jackson, Anita Hegh, Anni Finsterer, Peter Rowsthorn, Zahra Newman, Inez Currõ, Liam Graham, Amy Mathews, Glen Dolman, Saskia Williscroft, Kylie Bracknell, María Albiñana, Dan Paris, Anya Kenner, Lucy Kate Westbrook, Sarah Greenwood, Dailin Gabrielle, Christie Sistrunk, Cooper Browne, David Woods, Rina Mousavi, Vivienne Garrett, Rose McKenna, Paul David-Goddard, Margaret Mills, Craig Van Waardenburg, Angela Mahlatjie, Natasha Tatarinoff, Claire Munday, Ken Welsh, Maitland Schnaars, Michael McCall, Isabella Taylor, Michael Abercromby, Shannon Diamond, Carly Smith, Warren Lyons, Claudia Cirillo, Murray Dowsett, Phu Le, James Buckland, Adrienne Cobbs, Shane Adamczak, Oliver Wenn, Shanta-Maree Surendran, Jo Morris, Peter Younghusband, Viktoria Pham, Phoebe Nuttall, Sally Barendse, Kerry Goode, Emily Branson, Peter Nduati, Caitlin Malcolm, Scarlet Sturmey-Volz, Timothy Pye, Michael Rainone, Jessie James, Nicole Ngo, Sean Walsh, Jared Herft, Timothy Nelson, Darcy Maishman, Alexis Mercer, Murray Jackson, Tash Duffield, Russell Lambe, Skeeta Newman, Mark Ashforth, Jennifer Bylund, Emily Gash, Charlotte Hosfisi, Hannah Outtrim, Danielle Antaki, Sam Anderson, Jazmin Ealden, Grant Carter / Süre: 108 dakika
 

 

Netflix'in Avustralya Yapımı Romantik Filmler kuşağında bu hafta gösterime giren I Met a Girl adlı bu film; müziklerine ilham olacak kadını aramak için yollara düşen bir müzisyenin hayatına ışık tutuyor.

Devon ve Lucy bir yolculuk sırasında tanışmış ve birbirlerine âşık olmuşlardır, ancak Lucy, gizemli bir kadındır ve anlattıkları Devon'u şüpheye doğru sürüklüyordur, üstelik gelecek vadeden bir müzisyen olan Devon bir şizofreni hastasıdır ve kardeşi Nick'in de bakımına muhtaçtır.

Ancak Nick'in karısı Olivia hamile kaldığında bu evli çift Devon'ın evden ayrılmasını sağlayınca hayatı bir anda altüst olan Devon bu sırada tanıştığı Lucy adlı bu gizemli kadınla birlikte zaman geçirdikleri süre boyunca ikilinin hayatındaki sırlar perdesi de artık aradan kalkmıştır.

Bu arada Devon, sevdiği kadını kardeşi ile tanıştırmak ister ancak buluşma zamanı Lucy gelmez.

Lucy'nin evde de olmaması üzerine Nick, bu kadının kardeşinin hayal ürünü olabileceğinden şüphelenmeye başlar.

Akıl sağlığını kanıtlamak zorunda kalan Devon, bu sırada Lucy'nin "Benimle Sydney'de buluş…" yazdığı bir not bulur.

Böylelikle Devon, sevdiği kadını bulmak için destansı bir yolculuğa çıkar.

 

Bloodshot: Durdurulamaz Güç

Yönetmen: Dave Wilson / Oyuncular: Vin Diesel, Eiza González, Sam Heughan, Toby Kebbell, Talulah Riley, Lamorne Morris, Guy Pearce, Jóhannes Haukur Jóhannesson, Alex Hernandez, Siddharth Dhananjay, Tamer Burjaq, Clyde Berning, David Dukas, Charlie Bouguenon, Tyrel Meyer, Frans Steyn, David Davadoss, Alex Anlos, Nic Rasenti, Ryan Michael Sin, Michael Kirch, Ryan Kruger, Austin Rose, Gary Naidoo, Hilton Sun, Tsogt Bayasgalan, Donovan Goliath, Freyja Stern, Keeno Lee Hector, Jeremy Boado, Maarten Römer, Shelani Van Niekerk, Jason Goliath, Patrick Kerton, Emmanuel Manzanares / Süre: 109 dakika
 

 

Tivibu'nun Adrenalin Kuşağı'nda 4 Nisan'da gösterime girecek olan, Vin Diesel'in başrolünde yer aldığı Bloodshot adlı bu filmde; asker olan Ray Garrison ve karısı öldürüldüğünde, kimliklerini gizleyen bir grup bilim insanı harekete geçer.

Bilim insanları nano teknoloji sayesinde Ray'i hayata geri döndürür ve Bloodshot adı verilen Ray, damarlarında dolaşan teknoloji sayesinde artık durdurulamaz bir güce dönüşür.

Çok satan çizgi romandan uyarlanan filmde Bloodshot isimli bir süper kahraman olarak boy gösteren ve görevi sırasında öldürülen Ray Garrison, damarlarında dolaşan teknoloji sayesinde kendisini yeniden hayat döndüren şirketin o güne dek yarattığı en güçlü savaşçıdır.

Nanoteknolojik bedeniyle durdurulması imkânsız bir güç olan Bloodshot hayli kudretlidir ve kendini anında iyileştirebilir, ancak bedenini kontrol eden şirket, zihnini ve hatıralarını da kontrol edebilmektedir.

Şirketin zihnini kontrol etmesi nedeniyle geçmişiyle ilgili hiçbir şey hatırlamayan Ray, artık kendisi gibi süper askerlerle çalışır, fakat yavaş yavaş bazı şeyleri hatırlamaya başladığında kontrolünü geri kazanmak için zorlu bir savaş vermesi gerekecektir.

Sadece kötü adamları haklamaya çalışmanın ötesinde, kendi zihnine güvenip güvenemeyeceğini de çözmeye çalışan bir süper kahraman olan Ray, geçmişi hatırlamaya başladıkça neyin gerçek neyin sahte olduğundan emin olmasa da kendi bedeni ve hayatının kontrolünü geri kazanmaya kararlıdır.

 

Büyük Hayaller

Yönetmen: Nisha Ganatra / Oyuncular: Dakota Johnson, Tracee Ellis Ross, Kelvin Harrison Jr., Bill Pullman, Zoe Chao, June Diane Raphael, Eugene Cordero, Marc Evan Jackson, Eddie Izzard, Ice Cube, Jonathan Freeman, Parvesh Cheena, Bianca Lopez, Neil Lane, Tiffany Elle, Danielle Barbosa, Edras Cerrato, Kyndra Reevey, Jazlyn Martin, Daisha Graf, Holly Hyman, Andy Martin, Kenwood Anderson, Sonal Shah, Diplo, Uttera Singh, Aram Asatryan, Liliana Vasquez, David A. Garcia, Lena Drake, Julia Dennis, Ross Partridge, Rupak Ginn, Deniz Akdeniz, Melanie Griffith, Ben Lewis, Jeffery Self, Albert Bensabat, Laura Buttle, Tiffany Carr, Bethany Clayton, Colten Crom, J.C. Dickinson, Erin Flannery, Will Fourth, Ali Hill, Richard Allan Jones, Ren Holly Liu, Molly Malin, Maurniece, Harrison Meloeny, Cailan Robinson, Sandra Rosko, Gregory Schwabe, Carla Stoelting, Jayden Taylor, Kalina Vanska, Matthew Witmer / Süre: 113 dakika
 

 

Türkiye'de pandemi nedeniyle sinemada gösterimi yapılamayan ancak 4 Nisan'da beIN CONNECT'te gösterime girecek olan Dakota Johnson'ın başrolünde yer aldığı The High Note adlı bu film; ünlü bir pop şarkıcısı ve kişisel asistanının ilişkilerini konu ediyor.

Artık kırkını devirmiş bir yıldız şarkıcı olan Grace ile onun tüm işlerini yapsa da hak ettiği karşılığı bir türlü alamayan kişisel asistanı Maggie'nin, Grace'in yeni bir albüm hazırlıklarına başlamasıyla gelişen ilişkilerinde kendi kariyerine yön vermeye çalışan Maggie kendini Los Angeles'ın şaşalı müzik endüstrisinin içinde yaşayacağı bir aşkın içinde bulur.

İkili gündelik koşuşturmalarındayken, kariyerlerine olan bakış açılarını tümüyle değiştirebilecek bir teklifle karşılaşırlar.

Grace'in yeni albüm hazırlığına girmesiyle, ikilinin arasındaki ilişkide yeni gelişmeler ortaya çıkar.

Sıradan bir günde, Maggie'nin bir markette karşılaştığı müzisyen David Cliff'in canlı performansını izlemesi ve onu kendi evinde bir partiye davet etmesiyle olaylar gelişir.

 

Dengesiz

Yönetmen: Derrick Borte / Oyuncular: Russell Crowe, Caren Pistorius, Gabriel Bateman, Jimmi Simpson, Austin P. McKenzie, Juliene Joyner, Stephen Louis Grush, Anne Leighton, Devyn A. Tyler, Sylvia Grace Crim, Vivian Fleming-Alvarez, Samantha Beaulieu, Lucy Faust, Scheryl W Brown, Michael Papajohn, Scott Walker, Kriss Fortunato, Richie Burden, Deven MacNair, Gretchen Koerner, Donna Duplantier, Brett Smrz, Andrew Morgado, Angela Abadie, Jenanne Alexander, Tim Bell, Hick Cheramie, Gordon Dexheimer, Timothy Hinrichs, Gregory Hobson, Kevin Howard, Cynthia LeBlanc, Elton LeBlanc, Mike R. Moreau, Rance Randall, Calvin Williams / Süre: 90 dakika
 

 

Bu hafta beIN CONNECT'in Aksiyon ve Gerilim Filmleri kuşağında gösterime giren; Carl Ellsworth'un senaryosunu kaleme aldığı, Derrick Borte'nin yönetmenliğini üstlendiği, Oscar ödüllü Russell Crowe'un başrolünde yer aldığı Unhinged adlı bu film; yoğun trafikte yaşadıkları sözlü tartışma sonrası bir adamın peşine takılmasıyla kendisini dehşet bir kovalamacanın içerisinde bulan Rachel'ın hikâyesini anlatıyor ve hepimizin yaşadığı trafik zorbaları sorununu konu ediyor.

İşe geç kalan Rachel trafik ışıklarında yabancı bir adamla kavga eder, ancak adamı ardında bırakarak yola devam eden Rachel, kısa süre sonra bu adamın peşinden geldiğini fark eder.

Kendisini taciz eden adamdan kurtulmaya çalıştıkça beklenmedik yerde onu karşısında bulan Rachel, ne yapacağını bilemez.

Bu olay öncesinde kötü günlerinden birini yaşayan ve halet-i ruhiyesi pek iyi olmayan Crowe toplum tarafından dışlanmış, güçsüz ve dengesiz bir karakterdir.

Bu tartışma sonrasında kimyası tamamen bozulan Crowe, dünyada son bir iz bırakarak onlara ölümcül bir ders vermek için Rachel ve sevdiklerini hedef alır.

Çok geçmeden Rachel, adamın sadece kendisine rahatsızlık vermekle kalmayıp sevdiklerinin de peşinde düştüğünü fark eder.

Her an dengesizleşebilecek bir insana aslında ne kadar yakın olabileceğimizi gösteren bu tehlikeli kedi fare oyununda sizi tahmin edilemez ve dehşet verici bir son bekliyor.

 

Dolly Parton: Bir MusiCares Tribute

Yönetmen: Laura Segura / Oyuncular: Dolly Parton / Süre: 55 dakika
 

 

Efsane sanatçı için unutulmaz bir şölen!


Netflix'in Müzik ve Müzikaller kuşağında 7 Nisan'da gösterime girmesi beklenen Dolly Parton: A MusiCares Tribute adlı bu konser belgeselinde; unutulmaz yıldızlar, Yılın MusiCares Kişisi seçilen Dolly Parton'ı onurlandırmak üzere müzik ve anılarla dolu bir gecede bir araya geliyor; Miley Cyrus, Willie Nelson, Shawn Mendes, Kacey Musgraves, Katy Perry, Chris Stapleton gibi birçok sanatçı bu özel gecede Dolly Parton için sahneye çıkarak bu eşsiz sanatçının en büyük hit şarkılarını seslendiriyor.

 

İntikam Benim: Misilleme

Yönetmen: Ross Boyask / Oyuncular: Stu Bennett, Vinnie Jones, Jacob Anderton, Sam Benjamin, Lainy Boyle, Greg Burridge, Lee Charles, Tony Cook, Aaron De Strete, Katrina Durden, Joe Egan, Mark Gairy, Mark Griffin, Mark Hillman, Morgan James, Bentley Kalu, Dritan Kastrati, Sonny Louis, Jean-Paul Ly, Taylor Maza, Jennifer Lee Moon, Josh Myers, Axel Nu, Laurent Plancel, Max Repossi, Phoebe Robinson-Galvin, Matt Routledge, David Schaal, Mark Sears, Tony Skinner, Jessica-Jane Stafford, Leon Sua, James Weight / Süre: 82 dakika
 

 

beIN CONNECT'in Aksiyon Filmleri kuşağında bu hafta gösterime giren I Am Vengeance: Retaliation adlı bu filmde; eski özel kuvvetler askeri John Gold'a, birkaç yıl önce Doğu Avrupa'daki son görevlerinde ekibine ihanet eden Sean Teague'i adalete teslim etme fırsatı verilir.

Ancak John Gold, her ne kadar Teague'in adalete teslim edilmesindense onun ölmesini görmeyi istese de nihayetinde suçlarını ödetmek için onu askeri bir hapishaneye götürmeye ikna edilir.

Tabii ki hiçbir şey plana göre gitmez; 80'ler dönemine ait bir video üretiminin tekrarı gibi görünen ve sahnelerin çoğu ıssız bir endüstriyel bina ortamında ve çevresinde çekilen filmde pusular, barikatlar ve çeşitli diğer engeller yol boyunca, Gold'un peşini bırakmaz.

Haliyle John Gold bu yolculuk boyunca, Teague'in ekibiyle ve onu öldürmek isteyen keskin nişancılarla savaşmaktan kaçamaz.

 

Irul

Yönetmen: Naseef Yusuf Izuddin / Oyuncular: Fahadh Faasil, Darshana Rajendran, Soubin Shahir / Süre: 91 dakika
 

 

Netflix'in Hint Yapımı Gerilim Filmleri kuşağında bu hafta gösterime girmesi beklenen Irul adlı bu filmde; yağmurlu bir gecede, karanlık bir evde mecburen bir araya gelen bir çift ve kim olduğu bilinmeyen bir adam gecenin ilerleyen saatlerinde bodrumda buldukları bir cesetle birlikte evin içinde bir kedi fare oyunu oynamaya başlarlar.

 

Kaç

Yönetmen: Aneesh Chaganty / Oyuncular: Sarah Paulson, Kiera Allen, Sara Sohn, Pat Healy, Erik Athavale, BJ Harrison, Sharon Bajer, Onalee Ames, Joanne Rodriguez, Ernie Foort, Bradley Sawatzky, Cory Wojcik, Tony Revolori, Carter Heintz, Conan Hodgkinson, Steve Pacaud, Derek James Trapp, Clark Webster / Süre: 90 dakika
 

 

Pandemi nedeniyle faaliyete geçemeyen sinema salonlarındaki ertelemelerden nasibini alan yapımlardan olan ve Netflix'in Gerilim Filmleri kuşağında bu hafta gösterime girmesi beklenen Run adlı bu film; annesi tarafından herkesten ve her şeyden uzak bir şekilde yetiştirilen genç bir kızın hikayesini konu ediyor.

Tüm yaşamını dört duvar arasında geçiren ve eğitimine de annesinin kontrolünde evde devam eden bir genç kız, annesinin kendisinden karanlık bir sır sakladığından şüphelenmeye başlar.

Hayattaki tek varlığı annesi olan genç kızın yaşamı, annesinin korkunç bir sır sakladığını keşfetmesi ile bambaşka bir hal alır.

Annesinin sakladığı sırrı öğrenmeye çalışan genç kız, korkunç gerçeklerle yüzleşmek zorunda kalacaktır.

 

Kale'in Hikayesi: Biri Aşık Olduğunda

Yönetmen: Angga Dwimas Sasongko / Oyuncular: Ardhito Pramono, Aurélie Moeremans, Arya Saloka, Roy Sungkono, Gilbert Pohan, Azizah Hanum, Tanta Ginting, Dwiky Al Asyam / Süre: 77 dakika
 

 

Mutluluk, aslında herhangi biri için basit bir kavramsa da bu aşıklar için öyle olmayabilir…


Herkes sevgilisi için elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışır; mutluluk yaratmaya, yaraları iyileştirmeye, travma ile barışmaya, her hikâyeyi duymaya ve ona her zaman sadık kalmaya çalışmak bir ilişkinin olmazsa olmazıdır.

Sonuçta hayatımızdaki mutluluktan kendimizden başka hiç kimse sorumlu değildir ve ilişki denilen şey bir mesafe meselesi değil, bir beklenti meselesidir.

Ancak güzel başlayan her şey bir gün gelir nedense çiftleri değiştirir ve nihayetinde farklı yollardan giden iki yabancıya dönüştürür.

İşte, Netflix'in Endonezya Yapımı Romantik Filmler kuşağında bu hafta gösterime girmesi beklenen Story of Kale: When Someone's in Love adlı bu film; kendisini tüketen bir ilişkiden kurtulmasını sağlayan yeni bir aşka yelken açan bir gencin ilerleyen süreçte yeniden kabusa dönüşen ilişkisini kadraja alıyor.

 

Kaybolan

Yönetmen: Peter Facinelli / Oyuncular: Anne Heche, Thomas Jane, Jason Patric, Alex Haydon, Peter Facinelli, Aleksei Archer, Kristopher Wente, John D. Hickman, Mitchell L. Johnson, Kk Heim, Sadie Heim, Rebecca Lines, Lily Anne Harrison, Curtis Nichouls, Lucas Bentley, Marianne de Gallego, Gregory Harrison, Dean Shortland, Skyler Elyse Philpot, Giovanni Capitello, Jorge Castro-Salinas, Jeremy Connell, Bruce Cooper, Scott Daniel, James H Keating, Bella Zoe Martinez, Charles Sans, Darrell L. Farmer, Joey Traywick / Süre: 115 dakika
 

 

beIN CONNECT'in Gerilim Filmleri kuşağında bu hafta gösterime giren The Vanished (Hour of Lead) adlı bu film; aile kamp gezisinde kaybolan kızlarını bulmak için hiçbir şeyden vazgeçmeyen bir anne babanın hikayesini anlatıyor.

Paul ve Wendy, kızları Taylor ile birlikte bir doğa tatiline çıkarlar.

Karavanları ile yola koyulan aile, konaklamak için ormanlık bir alan bulur, ancak onların iyi geçeceğini düşündükleri tatilleri, Taylor'un birden ortadan kaybolmasıyla kabusa dönüşür.

Etrafta kızlarını arasalar da bir sonuç alamayan aile, durumu yetkililere bildirir.

Polis herhangi bir ipucuna ulaşamadığında Paul ve Wendy kızlarını bulmak için kontrolü ele alır.

Taylor'ı bulmak için her şeyi göze alan Paul ve Wendy, bu sırada yerel sırların da açığa çıktığı şok edici bir durumla karşı karşıya kalır.

 

Kent Kovboyu

Yönetmen: Ricky Staub / Oyuncular: Idris Elba, Lorraine Toussaint, Caleb McLaughlin, Jharrel Jerome, Method Man, Swen Temmel, Byron Bowers, Terez Land, Jennifer Butler, Kristoffe Brodeur, Jasmine Leilani Kyle, Dominic Jackson, Patrick McDade, Aedan Jayce, Seyler Fox, Ivannah-Mercedes, Liz Priestley, Samantha Steffen, Charles W Harris III, Jessica Ball, Sonya Giddings, Rick Kelvin Branch, Phuong Nguyen, Michael Ta'Bon, Nekoda Phillips, Terron Whitsett, Dominic King, Michelle Santiago, Lamont Fountain, Jibril Goodman, Tai Birch, Devenie Young, Jamil Prattis, Michael Antonio, Thaddeus Kalinoski, Canyon Formato, Damien Paige, Misty Godfrey, William L. Bozarth, Kiyneeanay Dykes, Beorht Lewinski, Starr Martin, Zeron Moten / Süre: 111 dakika
 

 

Bir atın gerçek ruhunu fark etmenin tek yolu sevgidir…


Netflix'in Kitaplardan Uyarlanan Gençlik Filmleri kuşağında bu hafta gösterime giren Concrete Cowboy adlı bu filmde; yaz tatilini uzun süredir görüşmediği babasıyla geçiren 15 yaşındaki dikbaşlı bir genç, aradığı yakınlığı Philadelphia'da siyahi kovboyların kurduğu samimi bir toplulukta bulur.

Greg Neri'nin ödüllü romanından uyarlanan, Idris Elba'nın başrolünde yer aldığı filmde, Kuzey Philadelphia'da yüz yılı aşkın bir geleneğe sahip "kent kovboyu" kültür ve hayatını benimsemiş olarak yaşayan babası Harp ile kalmak zorunda kalan Cole, bu yeni hayatına alışmakta fazlasıyla zorlanır.

Ancak kendisine bir yabancı gibi gelen babası ve içine girdiği yeni toplum ile yaşadığı sosyal adaletsizler üçgeninde kendini var etme mücadelesinde Cole burada atlar ile tanışarak bambaşka bir dünyanın kapılarını aralamayı başarır.

 

Kodlanmış Önyargı

Yönetmen: Shalini Kantayya / Oyuncular: Meredith Broussard, Joy Buolamwini, Silkie Carlo, Jenny Jones, Jim JordanJudiciary Committee, Tranae Moran, Cathy O'Neil, Alexandria Ocasio-Cortez, Kc Solaris, Zaynep Tüfekçi, Amy Webb, Mark Zuckerberg / Süre: 90 dakika
 

 

Netflix'in Belgeseller kuşağında bu hafta gösterime girmesi beklenen Coded Bias adlı bu yapımda; MIT Media Lab araştırmacısı Joy Buolamwini, yüz tanıma sisteminin koyu tenli yüzleri göremediğini keşfeder.

Bu durum üzerine Buolamwini, herkesi etkileyen algoritmadaki önyargılara karşı ABD yasalarını zorlamak için bir yolculuğa çıkar.

 

Madame Claude

Yönetmen: Sylvie Verheyde / Oyuncular: Karole Rocher, Roschdy Zem, Garance Marillier, Pierre Deladonchamps, Annabelle Belmondo, Hafsia Herzi, Joséphine de La Baume, Mylène Jampanoï, Arnaud de Montlivaut, Paul Hamy, Lorenzo Harani, Susann Carmen Jagodzinska, Lucile Jaillant, Marie-Claude Lavoie, Tony Martone, Mathilde Moigno, Liah O'Prey, Vincent Pannetier, Léa Rostain, Elodie Rouprêt, Aleksandra Yermak / Süre: 112 dakika
 

 

Cumhuriyet'in genelev patroniçesinin entrikalarla dolu hikayesi…

Netflix'in Fransa Yapımı Sosyal Konulu Dramalar kuşağında bu hafta gösterime giren Madam Claude adlı bu filmde; 1960'ların Paris'inde Madam Claude'un nüfuzu, seks sektörünün ötesine geçmiştir, fakat tanıştığı zengin ve genç bir kadın her şeyi değiştirmek üzeredir.

1960'ların sonunda Paris'te yaşayan Madam Claude, seks işçiliği kodlarını yeniden inşa ederek hem suç hem de siyasi dünyada korkulan ve saygı duyulan bir iş kadını haline gelir, ancak bir imparatorluk kurduğunu düşünen Claude, çok geçmeden imparatorluğunun çöküşüne de şahit olur.

 

Mimaroğlu

Yönetmen: Serdar Kökçeoğlu / Oyuncular: İlhan Mimaroğlu, Güngör Mimaroğlu, Rüstem Batum / Süre: 76 dakika

 

Seyircisini radikal bir sanatçının zihninin içine ışınlayan çok özel bir belgesel…


Dünya prömiyerini 2020 Visions du Réel Film Festivali'nde yapan, geçen yıl 39. İstanbul Film Festivali'nde hayranlıkla seyrettiğim ve şu an çevrim içi gösterimine Türkiye'nin nitelikli filmlerini seyirciye ulaştıran dijital platformu MUBI'de devam eden Mimaroğlu: The Robinson of Manhattan Island adlı bu belgesel; iki özgür ruhun, 60'lı yıllarda Türkiye'den Amerika'ya göç eden efsanevi elektronik müzik bestecisi İlhan Mimaroğlu ile yaşam dolu hayat arkadaşı Güngör Mimaroğlu'nun hikâyesini anlatıyor.

İlhan ve Güngör Mimaroğlu, 60'ların başında İstanbul'dan New York'a giderek yeni bir hayata başlarlar; İlhan, Columbia Üniversitesi'nde elektronik müziğin gelişmesinde rol alarak adını müzik tarihine yazdırırken, Güngör ise sokakları kasıp kavuran özgürlükçü eylemlerde ön sıralarda saf tutacaktır.

Çiftin kişisel arşivinden yararlanan belgesel, İlhan Mimaroğlu'nun radikal bir sanatçı olarak portresini ortaya koyarken, bir yandan da çiftin bir aile dramının ortasında yeşeren güçlü ve ilham verici ilişkisine odaklanıyor.
Kasetler, ses kayıtları, fotoğraflar, avangard müzik… İlhan ve Güngör Mimaroğlu'nun portresini çizerken eşsiz bir görsel-işitsel deneyim yaratan film çok katmanlı yapısıyla müzik, aşk, göç ve hayal kırıklığına dair oldukça etkileyici yaşam detayları ve kesitlerden oluşuyor.

 

Sadece Evet De

Yönetmen: Appie Boudellah, Aram van de Rest / Oyuncular: Yolanthe Cabau, Huub Smit, Jim Bakkum, Noortje Herlaar, Nick Golterman, Edwin Jonker, Pip Pellens, Juvat Westendorp, Nienke Plas, Josylvio, Kim-Lian van der Meij, Nina Warink, Lisa Michels, Winston Post, Patricia Paay, Dave Roelvink, Tino Martin, Ferry Dunnik, Amy Homberg / Süre: 97 dakika
 

 

Netflix'in Hollanda Yapımı Romantik Komediler kuşağında bu hafta gösterime giren Just Say Yes adlı bu filmde; iflah olmaz romantik Lotte'nin hayatı, masal gibi bir düğün için yaptığı planların suya düşmesiyle altüst olur, bu da yetmezmiş gibi benmerkezci ablası ondan önce nişanlanır.

Romantik genç bir kadın olan Lotte, yıllardır evleneceği günün hayalini kurar ve sevgilisi Alex ile hayallerindeki mükemmel düğünü gerçekleştirmeye adım adım yaklaştığını düşünür, ancak aniden sevgilisi tarafından terk edilince büyük bir yıkıma uğrar.

Bu sırada kız kardeşi sevgilisinden Lotte'nin hayallerini gerçekleştirecek teklifi alır.

Kariyerinde de çalkantılar yaşamaya başlayan ve hayatını yeniden inşa etmeye çalışan Lotte, acaba yeniden gerçek aşkı bulmayı başarıp hayallerine kavuşabilecek midir?

 

Sınır Yok

Yönetmen: Daniel Calparsoro / Oyuncular: Miguel Herrán, Carolina Yuste, Asia Ortega, Luis Tosar, Richard Holmes, Patricia Vico, Fernando Cayo, Dollar Selmouni, Ramón Sánchez, Ayax Pedrosa, Carlytos Vela, César Mateo, Marcos Marini Calvo, Jarfaiter, Lucio Romero, Jaime García Machín, Alejandro Marzal, Néstor Arnas, Carlos Aguilar, Jose Mut, Jotapinche, Daniel Jiménez, Rosa Vivas, Jaime Zatarain, Fidel Betancourt, Jorge Valder, Fernando Valdivielso, Adam Quintero, Irene Anula, Borja Luna, Carlos Villarino, Javier Laorden, Antonio Domínguez, Marina Campos Albiol, Pietro Olivera, Damián Biancho, Jota Castellano, Antonella Zani, Carla Guetta Cohen, Aisha Suárez, Ariadna Domínguez, Bárbara Santos, Araceli Navarro, Raúl Mornás / Süre: 121 dakika
 

 

Netflix'in İspanya Yapımı Suç Dramaları kuşağında bu hafta gösterime giren Hasta El Cielo (Sky High) adlı bu aksiyon geriliminde; Madrid'in bir banliyösünde yaşayan teknisyen Ángel, Estrella'ya âşık olmasının ardından soygunculuğa başlar ve kararlı bir dedektifin hedefi hâline gelir.

Angel'in hayatı, bir gece kulübünde Estrella adında bir kadın ile tanışması ile bambaşka bir hal alır.

Kulüpte, Estrella'nın sevgilisi Poli ile kavga etmesinin ardından Poli genç adamın belaya girme ve daha önemlisi beladan kurtulma yeteneğine sahip olduğunu fark eder.

Bu nedenle onu Madrid polisinin peşinde olduğu büyük bir soyguncu ekibine katılmaya teşvik eder.

Kendisini bir anda bambaşka bir dünyanın içinde bulan Ángel, soygunlar, kara para, yolsuzluk gibi suç piramidini hızla tırmanmaya başlar, ancak peşine düşen dedektif Duque'den kaçmak pek de kolay olmaz.

 

Haftanın diğer filmleri

Flashback

Vakti zamanında kimi festivallerde, kimi sinemalarda kimi de ev videosu ve televizyon ekranlarında seyirciyle buluşan ama şimdi hem çevrim içi platformlarda hem de televizyon kanallarında bu hafta yeniden gösterime girecek olan 2020 öncesinde çekilmiş diğer filmleri sizin için derledim.


beIN CONNECT

Türkiye'nin lider ödemeli televizyon sistemi Digitürk'ün izleyicilerine diledikleri zaman diledikleri içeriklere ulaşma imkânı sağlayan dijital içerik platformu beIN CONNECT; nisan ayında da birbirinden güzel orijinal dizi ve filmleri kütüphanesine eklerken, pandemi nedeniyle vizyona giremeyen filmleri ilk kez izleyicisiyle buluşturmaya ve Oscar heyecanını yaşatmaya devam ediyor.

Oscar ödülü almış, Oscar'a aday ve aday adayı olmuş birbirinden kaliteli 100'den fazla film beIN CONNECT kütüphanesinde izleyicisini bekliyor.

Uluslararası festivallerde yarışan filmlerden en yeni gişe rekortmeni filmlere kadar geniş film kütüphanesi ile fark yaratan beIN CONNECT'in bu hafta öne çıkan filmleri şöyle;

  • Aşıklar Şehri (La La Land, 2016)
  • Canavar Gibi: Türk İşi Frankeştayn (2018)
  • Deri (Skin, 2018)
  • Gece Dünyayı Yuttuğunda (La Nuit a Dévoré Le Monde / The Night Eats the World, 2018)
  • İstanbul Kırmızısı (2017)
  • Kabus Evi (Haunt, 2019)
  • Ölüler Ölmez (The Dead Don't Die, 2019)
  • Ve Sonra Dans Ettik (And Then We Danced, 2019)


BluTV

İstediğiniz zaman, istediğiniz yerden, birbirinden farklı dizi, film ve canlı yayını reklamsız izlemenizi sağlayan, Doğan Holding çatısı altında kurulmuş bir dijital televizyon platformu olan BluTV'nin nisan ayının bu ilk haftasında farklı kategorilerde öne çıkan filmlerinden bazıları şöyle;

  • Asteriks: Roma Sitesi (Astérix: Le Domaine Des Dieux, 2014)
  • Billur Köşk / Oz Büyücüsü (The Wizard of Oz, 1939)
  • Bitmeyen Yürüyüş (Aruitemo Aruitemo / Still Walking, 2008)
  • Bodyguard (The Bodyguard, 1992)
  • Çılgın Max: Öfkeli Yollar (Mad Max: Fury Road, 2015)
  • Diriliş (The Revenant, 2015)
  • Dövüş Kulübü (Fight Club, 1999)
  • Fil (Elephant, 2003)
  • Gençlik (Youth, 2015)
  • Gözü Tamamen Kapalı (Eyes Wide Shut, 1999)
  • Hayatın İçinde (Insyriated / In Syria, 2017
  • Heidi (2015)
  • Joker (2019)
  • Kalbimi Oraya Gömün (Bury My Heart at Wounded Knee, 2007)
  • Küçük Prens (Le Petit Prince / The Little Prince, 2015)
  • Muhteşem Gatsby (The Great Gatsby, 2013)
  • Para Avcısı (The Wolf of Wall Street, 2013)
  • Pasolini (2014)
  • Patrondan Kurtulma Sanatı (Horrible Bosses, 2011)
  • Tyson (1995)


FilmBox

Uluslararası medya kuruluşu SPI International bünyesinde yer alan önde gelen film ve dizi kanalı FilmBox, nisan ayı boyunca etkileyici, eğlenceli, heyecan dozu yüksek ve keyifli filmleri seyircisine ulaştırmaya devam ediyor.

Kütüphanesine eklediği birbirinden güzel yapımlarla dikkat çeken platformun bu hafta farklı kategorilerde öne çıkan filmleri şöyle;

  • Afrika Kraliçesi (The African Queen, 1951)
  • Andrei Rublev (Andrey Rublev, 1966)
  • Bern Konsolosluğu'na Saldırı (A Berni Követ / The Ambassador to Bern, 2014)
  • Bitmeyen Kavga (In Dubious Battle, 2016)
  • Deli Aşk (2017)
  • Hoşçakal Kırmızı Başlık (Bye Bye Chaperon Rouge / Bye Bye Red Riding Hood, 1989)
  • İz Sürücü (Stalker, 1979)
  • Kesişen Yollar (Perekrestok / Crossroads, 2014)
  • Kirazlı Pasta Yapabilir mi? (Can She Bake a Cherry Pie?, 1983)
  • Korkuyla Yaşamak (Living in Fear, 2001)
  • Kursk (The Command, 2018)
  • Mezar Taşı Yazıları (Epitafios, 2014)
  • Paris Bekleyebilir (Bonjour Anne / Paris Can Wait, 2016)
  • Yolcu (The Homesman, 2014)


MUBI

Sinemanın her türlü form ve büyüklükteki ekranda izlenmesi gerektiğine inanan ve 10 milyondan fazla sinemaseveri aynı çatı altında buluşturan MUBI'nin dünyanın her yerinden en yeni yönetmenlerden en çok ödül kazananlara uzanan zengin programı yepyeni içeriklerle nisan ayında da izleyiciyle buluşmaya devam ediyor.

Uzman ekiplerin festivalleri tarayarak bulup çıkardıkları birbirinden güzel, heyecanlı ve orijinal filmlerle hazırladıkları; özel kuşakları, yönetmen retrospektifleri, önde gelen film festivallerinden gösterimlerin yer aldığı yapımlar arasında bu hafta öne çıkan filmler şöyle;

  • Bir Rüya Gördüm, Anlatsam da Anlamazsınız (2018)
  • Café Society (2016)
  • Climax (2018)
  • Dramatik Bir Film (Un Film Dramatique / A Dramatic Film, 2019)
  • Ema (2019)
  • Eş Anlamlılar (Synonymes, 2019)
  • Manifesto (2015)
  • Paranoid Park (2007)
  • Sessiz Çığlık (Louder Than Bombs, 2015)
  • Yükselen Ay Krallığı (Moonrise Kingdom, 2012)
  • Zavallı (Oiktos / Pity, 2018)


Netflix

"Birbirimize sadece bir hikâye uzaklığındayız" sloganıyla dünyada 30'u aşkın dilde, 190'dan fazla ülkede, 204 milyonu aşkın ücretli kullanıcısına, favorisi hâline gelecek bir sonraki hikâyeyi bulmalarına yardımcı olmak için farklı türlerde uzun metrajlı filmler, belgeseller, diziler, animeler ve ödüllü orijinal içerikler sunan Netflix, yeni yapımları ile çemberi genişleterek büyümesini sürdürüyor.

Pandemi sebebiyle ekran başında uzun saatler geçirdiğimiz şu günlerde dünyanın en popüler dijital içerik platformuna dönüşen Netflix birbirinden ünlü isimlerin yer aldığı yapımlarıyla da hayatımızı renklendirip evde sinema keyfini sürdürmemizi sağlamaya hız kesmeden devam ediyor.

Netflix'e ilginin hayli yüksek olduğu şu sıralar cesur hikâyeler ve performanslarla büyüleyen Oscar adaylarının da yer aldığı koleksiyonunda sezonun en beğenilen filmlerinin yanı sıra seyredebileceğiniz, bu hafta platforma giriş yapan filmler şöyle;

  • 47 Ronin (2013)
  • 2012 (2009)
  • Açlık (Soylent Green, 1973)
  • Aile Sırları (August: Osage County, 2013)
  • Akrep Kral 3: Kurtarmak İçin Savaş (The Scorpion King 3: Battle for Redemption, 2012)
  • Alita: Savaş Meleği (Alita: Battle Angel, 2019)
  • Altmış Altı (Sixty Six, 2006)
  • Amerikalı Kız: Grace Başarıyı Kandırıyor (American Girl: Grace Stirs Up Success, 2015)
  • Apollo 11 (2019)
  • Arkadaştan Öte (Friends with Benefits, 2011)
  • Arılar (The Swarm, 1978)
  • Aşk Hikayesi (Love Story, 1990)
  • Aşk Kazası (Trainwreck, 2015)
  • Babam İçin (In the Name of the Father, 1993)
  • Bay Evet (Yes Man, 2008)
  • Bayan Brown'ın Oğlu'nun Sineması (Mrs. Brown's Boy's D'Movie, 2014)
  • Beethoven (1992)
  • Benim Tatlı Meleğim (My Fair Lady, 1964)
  • Beyaz Çocuk (White Boy, 2017)
  • Bu Nasıl Sarışın! (Legally Blonde, 2001)
  • Canavarlar Şehri: Ruhlar Odası (R.L. Stine's Monsterville: Cabinet of Souls, 2015)
  • Centilmen (The American, 2010)
  • Charlie Hakkında Gerçekler (The Truth About Charlie, 2002)
  • Dally ve Spanky'nin Maceraları (Adventures of Dally & Spanky, 2019)
  • Danko - Kızıl Alev (Red Heat, 1988)
  • Devriye (Cruising, 1980)
  • Express: Ernie Davis'in Hikâyesi (The Express, 2008)
  • Everest (2015)
  • Evin Önünde Cinayet (Murder on the Home Front, 2013)
  • Gerçek Efsaneler (Urban Legend, 1998)
  • Glass (2019)
  • Güç Gösterisi (Masterpiece: Worricker: Salting the Battlefield, 2014)
  • Günışığı (Daylight, 1996)
  • Hachi: Bir Köpeğin Hikâyesi (Hachi: A Dog's Tale, 2009)
  • Hava Saldırısı (Da Hong Zha / Air Strike, 2018)
  • İlk Şövalye (First Knight, 1995)
  • İnanılmaz Zarafet (Amazing Grace, 2018)
  • İnsanlar Mekanlar Şeyler (People Places Things, 2015)
  • Jarhead 2: Ateş Alanı (Jarhead 2: Field of Fire, 2014)
  • Kaçmak (Breakaway, 2011)
  • Kafatası Kalesi'nde Yedi Ruh: Sezon Çiçeği (Seven Souls in the Skull Castle: Season Flower, 2017)
  • Kafatası Kalesi'nde Yedi Ruh: Sezon Kuşu (Seven Souls in the Skull Castle: Season Bird, 2017)
  • Kahraman Uzaylılar (Escape from Planet Earth, 2012)
  • Kaplumbağa (Roald Dahl's Esio Trot, 2015)
  • Kardeş Gibiydiler (Sleepers, 1996)
  • Kartopu Savaşları 2 (Racetime, 2018)
  • Kaybolan Hazine (Leprechaun, 1993)
  • Komşu Çocuk (The Boy Next Door, 2015)
  • Koruyucu (Raw Deal, 1986)
  • Kralın Kılıcı: Final Fantasy XV (Kingsglaive: Final Fantasy XV, 2016)
  • Kurtuluş (Deliverance, 1972)
  • Lanetli Çocuk (The Boy, 2016)
  • Madea'nın Büyük Mutlu Ailesi (Tyler Perry's Madea's Big Happy Family, 2011)
  • Mary Shelley'den Frankenstein (Frankenstein, 1994)
  • Minik Kahramanlar (The Borrowers, 2011)
  • N.W.A'in Öyküsü (Straight Outta Compton, 2015)
  • Nehir Macerası (Without a Paddle, 2004)
  • Otostopçu (The Hitcher, 2007)
  • Ölüm Günün Kutlu Olsun 2 (Happy Death Day 2U, 2019)
  • Ölüm Kadına Yakışır (Death Becomes Her, 1992)
  • Ölümün Dişleri (Beneath, 2013)
  • Piyanist (The Pianist, 2002)
  • Ruhlar Bölgesi (Insidious, 2010)
  • Salak ile Avanak Geri Dönüyor (Dumb and Dumber To, 2014)
  • Sayfa Sekiz (Page Eight, 2011)
  • Sherpa (2015)
  • Sicilya (Baarìa, 2009)
  • Soğuk İntikam (Cold Pursuit, 2019)
  • Sokak Kedileri (Alleycats, 2016)
  • Sürgün (Outcast, 2014)
  • Şeytan Tohumu (The Possession, 2012)
  • Şrek (Shrek, 2001)
  • Şrek 2 (Shrek 2, 2004)
  • Şrek Müzikali (Shrek the Musical, 2013)
  • Tanrının Çağrısı (God Calling, 2018)
  • Tetikçinin Gecesi (Collateral, 2004)
  • Turks and Caicos (Masterpiece: Worricker: Turks and Caicos, 2014)
  • Twister (1996)
  • Vahşi Bill (Wild Bill, 2011)
  • Viraj (Curve, 2015)
  • Wes Craven'ın Yeni Kabusu (Wes Craven's New Nightmare, 1994)
  • Yaşıyorlar (They Live, 1988)
  • Yeni Hayat (Cast Away, 2000)
  • Yeşil Rehber (Green Book, 2018)
  • Yeşil Yol (The Green Mile, 1999)
  • Zaman Öncesi Kara 2: Büyük Vadi Macerası (Th  Land Before Time II: The Great Valley Adventure, 1994)
  • Zaman Tükeniyor (Out of Time, 2003)
  • Zaman Yolcusunun Karısı (The Time Traveler's Wife, 2009)
  • Zog (2018)
  • Zorlu Takip (Cop Out, 2010)


PuhuTV

Doğuş Holding çatısı altında kurulan ve "Sen Nasıl İzlersen" sloganıyla faaliyetlerini sürdüren PuhuTV; bilgisayar, mobil cihazlar ve akıllı televizyonlar üzerinden erişilebilen uygulama yayınlarının yanı sıra film, dizi, çocuk türlerinde yerli ve yabancı içerikler sunmaya devam ediyor.

İnternet üzerinden hizmet veren bir medya sağlayıcısı olan PuhuTV'nin festival filmleri için ayrılmış zengin kütüphanesinde, farklı kategorilerde bu hafta öne çıkan bazı filmleri şöyle;

  • Cesaret (Difret, 2014)
  • Dünya (Shijie / The World, 2004)
  • Harry, İyiliğinizi İsteyen Bir Dost (Harry, Un Ami Qui Vous Veut Du Bien / Harry, He's Here to Help, 2000)
  • Hoşça kal Solo (Goodbye Solo, 2008)
  • İş Yok Zaman Çok (L'emploi Du Temps / Time Out, 2001)
  • Kamchatka (2002)
  • Kefaret (Magallanes, 2015)
  • Komiser (Mayor / The Major, 2013)
  • Moğol Pinponu (Lü Cao Di / Mongolian Ping Pong, 2005)
  • Salome (Salomé, 2002)
  • Sınır (Border, 2013)
  • Tulpan (2008)
  • Yeşil Şemsiye (Green Umbrella, 2014)


Tivibu

Türkiye'nin dijital dönüşümüne liderlik eden Türk Telekom'un dijital televizyon platformu Tivibu, izlenme rekorları kıran filmleri, belgeselleri, dizileri ve çocuklara yönelik farklı türlerdeki yerli ve yabancı yapımlarıyla her yaştan izleyiciye hitap etmeyi sürdürüyor.

Akademi Ödülleri'ne adım adım yaklaşırken sinemanın en prestijli ödülü olan Oscar'a farklı dallarda aday olan ve layık görülen filmleri Oscar'lı Filmler Kuşağı'na ekleyen Tivibu'nun nisan ayının bu ilk haftasında yayın akışında ekranlara gelecek filmler şöyle;

  • 12 (2007)
  • Ant-Man (2015)
  • Ant-Man ve Wasp (Ant-Man and the Wasp, 2018)
  • Avatar (2009)
  • Baba (The Godfather, 1972)
  • Bal (2010)
  • Balıkçı Kral (The Fisher King, 1991)
  • Benden Bu Kadar (As Good as It Gets, 1997)
  • Bilinmeyen Aziz (Le Miracle du Saint Inconnu / The Unknown Saint, 2019)
  • Düşler Ülkesi (Finding Neverland, 2004)
  • Esaretin Bedeli (The Shawshank Redemption, 1994)
  • İlk Yenilmez: Kaptan Amerika (Captain America: The First Avenger, 2011)
  • İşe Yarar Bir Şey (2017)
  • Kaptan Amerika: Kış Askeri (Captain America: The Winter Soldier, 2014)
  • Kasaba (1997)
  • Kızımı Kurtarın (Gone Baby Gone, 2007)
  • Lara (2019)
  • Oyuncak Hikâyesi 4 (Toy Story 4, 2019)
  • Soğuk (2013)
  • Süt (2008)
  • Yumurta (2007)
  • Züğürt Ağa (1989)


TRT 1 & TRT 2

Diziler, belgeseller, çizgi filmler ve özel gösterimlerle dolu yayın kuşağıyla seyircisine ulaşan TRT'nin en çok izlenen kültür sanat kanalları nisan aynın bu ilk haftasında izleyenlerine sinema şöleni yaşatmaya devam ediyor.

Her akşam ödüllü ve prestijli filmleri sinemaseverlerle buluşturan ve birbirinden değerli yapımları ekrana getiren TRT 1 ve TRT 2'nin aralarında televizyonda ilk kez izleyiciyle buluşacak filmlerin de yer aldığı bu haftaki film gösterimleri şöyle;

  • Barbarları Beklerken (Waiting for the Barbarians, 2019)
  • Bizim Toprağımız (Wo Men De Tian Ye / Our Farmland, 1983)
  • Bulutların Ardında (2017)
  • Burası Cennet Olmalı (It Must Be Heaven, 2019)
  • Çavdar Tarlasındaki Asi (Rebel in the Rye, 2017)
  • Çok Şey Bilen Adam (The Man Who Knew Too Much, 1956)
  • El Dorado (1966)
  • Hükümet Kadın 2 (2013)
  • Işığın Muhafızı (Guardian of the Light)
  • İçimdeki Deniz (Mar Adentro / The Sea Inside, 2004)
  • Tarihsiz, İmzasız (No Date, No Signature, 2017)
  • Zerre (2012)


Festival ajandası

Köprüde Buluşmalar

Köprüde Buluşmalar kapsamında düzenlenen "Sinema Konuşmaları" bu yıl dijital platformlar, dizi ve film yapım hikayeleri, post-prodüksiyon ve güçlü kadın karakter yazımı gibi sektörün farklı konularına değiniyor.

"Sinema Konuşmaları" etkinlik serisi 2-5 Nisan tarih aralığında İKSV YouTube sayfasından canlı olarak çevrim içi düzenlenecek.

İstanbul Film Festivali kapsamında düzenlenen ve Anadolu Efes'in ana destekçisi olduğu Köprüde Buluşmalar bu yıl 2-9 Nisan'da çevrimiçi olarak gerçekleşiyor.

Köprüde Buluşmalar'da 10'u ilk film olmak üzere 17 uzun metraj ve 4 belgesel film projesinin, 5 dizi projesinin ve post-prodüksiyonu devam eden 5 belgesel ve 2 uzun metraj filmin sunumları çevrim içi ortamlarda 7-8-9 Nisan tarihlerinde yapılacak.

Köprüde Buluşmalar'da sinemacıların filmlerini tamamlamalarına destek olmak amacı ile verilen ödüller TRT'nin katkılarıyla düzenlenen atölyelerde sahiplerini bulacak.

Köprüde Buluşmalar kapsamında gerçekleşen Sinema Konuşmaları, Türkiye ve yurt dışından uluslararası sektör profesyonellerini ağırlayacak.

Farklı başlıklara odaklanmak ve sektöre dair soruları birlikte düşünmek ve bu sorulara cevaplar aramak amacıyla gerçekleştirilen etkinlik serisine katılım için [email protected] adresinden kayıt yapılması gerekmektedir.

Etkinlik kapsamındaki programın detayları ise şöyle;


2 Nisan Cuma, 14.00-15.30 II Fikirden Perdeye: Bir Nefes Daha

Katılımcılar: Müge Özgen (Yapımcı), Nisan Dağ (Yönetmen), Yağmur Ünal (Yapımcı)

Moderatör: Tunç Şahin

Genç sinemacılar için senaryo geliştirme, film yapımı, festival ve dağıtımı kapsayan tüm aşamalar üzerine yol gösterici bir rehber olacak etkinlikte 2017 yılında Köprüde Buluşmalar Film Geliştirme Atölyesi'nde Jüri Özel Ödülü'nü alan ve prömiyerini 24. Tallinn Black Nights Film Festivali Ana Yarışma bölümünde yaparak En İyi Yönetmen Ödülü'nün sahibi olan Bir Nefes Daha'nın yönetmeni ve yapımcıları deneyimlerini paylaşacak.


2 Nisan Cuma, 16.30-18.00 II Fikirden Perdeye-Mimaroğlu: The Robinson of Manhattan Island

Katılımcılar: Serdar Kökçeoğlu (Yönetmen), Dilek Aydın (Yapımcı)

Moderatör: Eytan İpeker (Kurgucu, Yönetmen)

İlhan ve Güngör Mimaroğlu'nun İstanbul'dan New York'a uzanan sıra dışı hayatlarını konu alan ve dünya prömiyerini Vision du Reel'de yapan Mimaroğlu: The Robinson of Manhattan Island belgeselinin yönetmen ve yapımcısından yaratım süreci anlatılacak.


2 Nisan Cuma, 18.30-20.00 II Bir Film Ne Zaman Biter? Ses, Renk ve Fragman

Katılımcılar: Çağdaş Sercan (Fragman House Kurucu), Murat Şenürkmez (mute.İstanbul Kurucu Ortak), Ufuk Genç (Cine Chromatix CEO), İlknur Bal (Mattepost Kurucu)

Moderatör: Çiçek Kahraman (Kurucu)


3 Nisan Cumartesi, 14.00-15.30 II Dijital Platformlarla Tanışalım - Blu TV ve Yapım Hikâyesi: Bonkis

Katılımcılar: Emre Erdoğdu (Yönetmen), Deniz Şaşmaz Oflaz (Blu TV İçerik Editörü), Deniz Tezuysal (Oyuncu, Yazar)

Moderatör: Engin Palabıyık (Yapımcı)

Blu TV'nin içerik editörü Deniz Şaşmaz Oflaz ile platformun sinemacılar için sunduğu işbirlikleri ve seçki sürecinin konuşulacağı etkinlikte Türkiye dizi sektörüne içeriği ile farklılık katan Bonkis dizisinin yapım aşamaları yazar ve yönetmeninden dinlenecek.


3 Nisan Cumartesi 16.30-18.00 II Dijital Platformlarla Tanışalım – MUBI

Katılımcı: Cem Altınsaray (MUBI Türkiye Direktörü)

Moderatör: Engin Palabıyık (Yapımcı)

İçinde farklı ve zengin içerikler bulunan sinema platformu MUBI'nin Türkiye direktörü Cem Altınsaray ile bir dijital mecranın oluşumu, yönetimi, film seçkisi süreci ve ortak yapım olasılıkları hakkında konuşulacak.


5 Nisan Pazartesi, 14.00-15.30 II TRT ile Ortak Yapım

Faruk Güven (TRT Sinema Müdürü), Maryna Gorbach (Yönetmen), Mehmet Bahadır Er (Yönetmen, Yapımcı), Zeynep Koray (Yapımcı)

Moderatör: Armağan Lale (Yapımcı)

TRT'nin bağımsız sinemacılara sağladığı ortak yapım olanaklarının konuşulacağı panelde TRT'den destek alarak uluslararası yapımlara imza atmış yönetmen ve yapımcılar deneyimlerini paylaşacak.


5 Nisan Pazartesi 16.30-18.00 II Film ve Dizilerde Güçlü Kadın Karakterler Yaratmak

Katılımcılar: Sacha Polak (Yazar, Yönetmen), Sacha Gertsik (Yaratıcı Yapımcı, Senaryo Danışmanı), Halina Rejn (Yazar, Yönetmen), Carice van Houten (Oyuncu)

Moderatör: Emine Yıldırım (Yazar, Yönetmen, Yapımcı)

Hollanda Konsolosluğu desteğiyle Hollanda'dan kadın yazar / yönetmenlerin katılımı ile gerçekleştirilecek Film ve Dizilerde Güçlü Kadın Karakterler Yaratmak konulu sinema konuşmaları serisinde film ve dizilerde kadın karakterler üzerine konuşulacak.

Ayrıca program kapsamında [email protected] adresine mail atanlar Sacha Polak'ın Dirty God filmini ve Halina Rejin'in Carice van Houten'in başrolünde olduğu Instinct filmini 30 Mart saat 10.00'dan itibaren ücretsiz olarak izleyebilecekler. Panel sırasında yönetmenler filmler üzerine konuşacak.


5 Nisan Pazartesi, 19.00-21.00 II Film ve Dizilerde Güçlü Kadın Karakterler Yaratmak

Katılımcılar: Aurora Guerrero (Yazar, Yönetmen), Debra Granik (Yazar, Yönetmen), Dilcia Barrera (Programcı - Sundance Film Festivali), Jennifer Kushner (Film Endüstrisi ve Sanatçı Gelişim Danışmanı), Iram Parveen Bilal (Yazar, Yönetmen)

Moderatör: Doç. Dr. Melis Behlil (Öğretim Görevlisi-Kadir Has Üniversitesi)

Amerikan Büyükelçiliği'nin desteği ile gerçekleştirilecek Film ve Dizilerde Güçlü Kadın Karakterler Yaratmak konulu sinema konuşmaları serisinde Amerika'dan kadın yazar / yönetmenlerin katılımı ile medyadaki kadın imajı üzerine konuşulacak.

Ayrıca etkinlik kapsamında gerçekleşecek olan aşağıdaki atölyelere de başvuru yoluyla katılım yapılabilecek:

-Film Geliştirme Atölyesi

-Work In Progress

-Köprüde Buluşma: Diziler

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU