Selvi: Anayasa Mahkemesi'nin HDP kararı ne anlama geliyor?

“Eğer Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı iddianamedeki eksiklikleri tamamlayıp, yeniden göndermezse, HDP hakkında bir kapatma davası gündemde olmayacak”

Anayasa Mahkemesi, HDP hakkındaki kapatma davası iddianamesini usul yönünden eksik bularak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na iade etti / Fotoğraf: AA

Anayasa Mahkemesi’nin HDP hakkındaki kapatma davası iddianamesini usul yönünden eksik bularak iddianameyi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na iade etmesi, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin tepkisini çekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü yazısında iade kararının nedenlerini ve Bahçeli’nin tepkisinin olası etkilerini kaleme aldı.

İddianamenin iade edilmesinin HDP hakkındaki kapatma davasının reddedildiği anlamına gelmediğine dikkat çeken Selvi, “Anayasa Mahkemesi bu yönde de karar verebilirdi. Ama tespit edilen usul eksikliklerinin giderilmesi için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na iade edilmesine karar verdi. İade kararıyla birlikte HDP hakkında kapatma davası düştü. Eğer Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı iddianamedeki eksiklikleri tamamlayıp, yeniden göndermezse, HDP hakkında bir kapatma davası gündemde olmayacak” diye yazdı.

Ancak buna ihtimal vermediğini belirten Selvi, “Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın usul eksiklerini tamamlayıp, HDP hakkında yeniden kapatma davası açmasını bekliyorum”  dedi.

Selvi, MHP lideri Bahçeli’nin AYM’nin iddianameyi iade etmesinin ardından yaptığı “HDP’nin kapatılması kadar Anayasa Mahkemesi’nin de kapanması artık ertelenemez bir hedef olmalıdır” çıkışı hakkında ise şunları yazdı:

 “Görünen o ki HDP’yle ilgili kapatma davası siyaseti yeniden şekillendirecek. Parti kapatma davaları ve Anayasa Mahkemesi başkanlarının kritik süreçlerdeki çıkışları, siyaseti etkilemişti. Ahmet Necdet Sezer böyle bir çıkışın sonucunda cumhurbaşkanlığına uzandı. HDP kapatma davası üzerinden 2023 seçimlerini etkileyecek bir süreç bizi bekliyor”

Anayasa Mahkemesi’nin iade kararını “oy birliği” ile almasının önemli olduğunun altını çizen Selvi, iddianamenin iade gerekçesini ise şu şekilde özetledi:

“Ön incelemeyi yapan raportörün tespit ettiği usul eksiklikleri Anayasa Mahkemesi üyeleri tarafından da paylaşılmış. Anayasa Mahkemesi’nin iade kararı yazılacak ve bunlar maddeler halinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na bildirilecek.

Anayasa Mahkemesi HDP’nin bazı yöneticileri ile suç olan eylemler arasındaki irtibatı gösteren kanıtların iddianamede yer almasını kapatma nedeni olarak gösteren suçlar ile şahıslar arasındaki illiyet bağının gösterilmesini, ölmüş ya da HDP’den istifa etmiş olan kişilerin de siyasi yasak kapsamına alınmasını talep etmişti. Onların çıkarılmasını istiyor.

Hukukta usul esastan önce gelir demiştik. Anayasa Mahkemesi de iade kararında ona işaret etti”

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU