ABD'de bir dini gruba mensubiyet ilk defa yüzde 50'nin altına düştü

Amerikalıların sadece yüzde 47'si sinagog veya cami gibi dini kurumlara bağlı olduğunu söylüyor

Bu ay Vatikan, Tanrı "günahı kutsayamayacağı için" eşcinsel evlilikleri kutsamayacağını açıklamıştı (Unsplash)

Yeni bir anket Amerikalıların ülke genelinde ibadethane mensupluğu oranının kayıtların başladığı yıldan bu yana ilk defa yüzde 50'nin altına düştüğünü meydana çıkardı.

Pazartesi günü yayımlanan Gallup anketi 2020'de Amerikalı'ların yüzde 47'sinin bir kiliseye, sinagoga veya camiye bağlı olduğunu söylediğini ortaya koydu. Bu oran 2018'de yüzde 50 ve 1999'da yüzde 70'ti.

Anket 1937'de ilk defa yapıldığında bir ibadethaneye mensubiyeti bulunanların oranı yüzde 73'tü ve bu, en güncel verilerle yaklaşık yüzde 30'luk bir farka işaret ediyor.

Anket ayrıca genç nesillerde cemaat üyeliğinin azaldığını ortaya koydu: 1946'dan önce doğan yetişkinlerin yüzde 66'sı bir kiliseye mensupken baby boomer'larda (1946-1964 arası doğanlar -ed.n.) bu oran yüzde 58, X kuşağında yüzde 50, milenyum kuşağındaysa yüzde 36.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Anketin sonuçları pek çok Amerikalı bu hafta Paskalya ve Hamursuz Bayramı'nı kutlarken açıklandı ve modern Amerika'da gittikçe daha fazla Amerikal'ının dini tercih belirtmediğine işaret ediyor.

Gallup son 20 yılda kendisini herhangi bir dinle tanımlamayan Amerikalıların oranının 1998-2000'deki yüzde 8'den son üç yıl içerisinde yüzde 21'e yükseldiğini saptadı.

Diğer veriler de geçen birkaç on yılda ABD nüfusunda dini kurumlardan uzaklaşmaya ve dine karşı genel bir kayıtsızlığa doğru köklü bir kayma olduğunu sıklıkla ortaya koymuştu.

Anketör şirket 2020'de Amerikalıların yalnızca yüzde 48'inin dinin yaşamlarında "çok önemli" olduğunu söylediğini, yüzde 25'in "hayli önemli" ve yüzde 27'sininse "çok önemli değil" cevabını verdiğini belirlemişti. 1952'de yüzde 75 "çok önemli" olduğunu söylemişti.

Koronavirüs pandemisi birçok kiliseyi yılın en az bir noktasında kapanmak veya kapasitesini azaltmak zorunda bırakarak 2020 yılı boyunca cemaatlerin yüz yüze katılımlarında büyük aksamalara neden oldu.

Bununla birlikte, Pew Araştırma Merkezi geçen yıl pandeminin aslında benzer şekilde düşünen ve "diğer gelişmiş ekonomilere sahip ülkelerde yaşayan insanlara nazaran daha fazla Amerikalıda" inancı güçlendirdiğini belirlemişti.

2020 yazında ankete katılan her 10 Amerikalı'dan yaklaşık üçü araştırmacılara pandemi nedeniyle kişisel inançlarının güçlendiğini söylemişti.

Ekonomik olarak gelişmiş 14 ülkede yürütülen araştırmalara göre aynı oranda insan Amerikalıların dini inancının genel olarak güçlendiğini düşünüyor.

Gallup yakın tarihli raporunda şu ifadelere yer verdi:

2020'de görülen düşüşün bir kısmının geçici olması ve koronavirüs pandemisiyle bağlantılı olması mümkün olsa da genç yetişkinlerde dindarlık ve kilise üyeliği oranlarının önceki kuşaklardan yetişkinlere nazaran çok daha düşük olmasına bakılırsa düşüşün önümüzdeki onlarca yıl boyunca devam etmesi kaçınılmaz gibi görünüyor.

Yönetim danışmanlığı şirketi dindeki düşüşün etkisinin ABD'de her yıl binlerce kilisenin kapanmaya devam etmesiyle görülebileceğini söyledi.

Gallup'un en son anketi ABD'deki 50 eyaletin tamamında ve başkent Washington'da yaşayan 18 yaş ve üstü 6 bin 117 yetişkinden oluşan rastgele örneklemle 2018 ile 2020 arasında yapılan telefon görüşmelerine dayanıyor.

Yüzde 95 güvenirlik seviyesindeki araştırmanın örnekleme hatası marjı artı-eksi yüzde 2'dir.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU