Elektrik santrallerinin yarattığı hava kirliliği artık uydularla takip edilecek

“Şu anda tüm dünyada enerji şirketleri kirlilik oranlarını sır gibi saklıyor. Biz bu sır perdesini kaldırmak üzereyiz”

Fotoğraf: The Independent

The Independent

Dünyadaki tüm büyük elektrik santrallerindeki zararlı sera gazı salımını gerçek zamanlı takip etme kapasitesine sahip yeni bir uydunun fırlatılmasıyla hava kirliliği takibi kökten değişiyor.

Sera gazı salımını azaltmaya yönelik yazılımlar üreten ve kar amacı gütmeyen Watt Time şirketinin geliştirdiği proje, küresel uydu ağını karbondioksit salımını ölçmek için kullanacak ve verilerini herkesin erişimine açık şekilde paylaşacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Proje, Google’ın sosyal sorumluluk kolu Google.org tarafından 1,7 milyon dolarlık (yaklaşık 10,3 milyon lira) bütçeyle destekleniyor.

Watt Time hedefini “hem kirliliğe sebep olan santralleri çevre standartları açısından hesap verebilir halde tutmak, hem de gelişmiş yeni salım azaltma teknolojilerinin kullanımını arttırmak için verileri kullanmak” olarak açıklıyor.

Firma verileri yorumlamak, kullanmak ve yayımlamak için diğer kar amacı gütmeyen kuruluşlarla birlikte çalışacak.

Kuruluşun yöneticisi Gavin McCormick şunları söyledi:

“Şu anda tüm dünyada enerji şirketleri kirlilik oranlarını sır gibi saklıyor. Ancak yapay zekanın artan gücü sayesinde, kar amacı gütmeyen kuruluşlarla yaptığımız küçük güç birliğimiz bu sır perdesini tüm dünyada tek seferde kaldıracak.”

Küçük bir ekibin, gelişen yapay zeka uzaktan izleme teknikleriyle dünya çapında çevreyi kirleten tüm güçleri hesap verir hale getirebilmesinin inanılmaz olduğunu söyleyen McCormic, “Ama benim daha iyi veriler konusunda daha çok hoşuma giden şey çoğu şirketi, hükümetleri ve çevrecileri aynı tarafa koyması. Bu kadar çok ileri görüşlü grubun kimse onları buna zorlamamışken gönüllü olarak gelişmiş verileri salımı azaltmak için kullanmaya başlaması bize heyecan veriyor” dedi.

Bu sistem her güç santrali için yüksek isabetli ve ayrıntılı salım verileri sunuyor, enerji üretiminin etkilerini görmenin önündeki engelleri etkili şekilde ortadan kaldırıyor, doğru salım verilerini temin ediyor ve şirketlerin sorumluluk alması için yeni fırsatlar sunuyor.

 

 

Uydu ağı uzayda elektrik santrallerini gözlerken yapay zeka teknolojisi, görüntü işleme teknolojisini salım belirtilerini tespit etmek için kullanacak.

Proje en sonunda çeşitli algılayıcılardan gelen verileri bir araya getirecek. Yapay zeka algoritmaları elektrik santrallerindeki salıma ilişkin farklı göstergeler için çapraz doğrulama yöntemi uygulayacak. Bunlar arasında, çıkan dumanın veya soğutucu suların sıcaklığını ölçen kızılötesi termal görüntüleme ve aynı zamanda elektrik santralinden duman çıkıp çıkmadığını takip eden renklerin dalga boylarını ayırt etme teknolojisi gibi göstergeler yer alıyor.

Google.org’un Başkanı Jacquelline Fuller konuyla ilgili şunları söyledi:

“Yapay zeka gelişme evresindeki bir teknoloji olarak sosyal etkisi bulunan sektörler için değerli hale geliyor. Bu çalışmanın sonuçlarını görmeyi ve daha fazlasını yapmak için nerelerde olanaklar bulunduğunu değerlendirmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz."

Watt Time’ın ABD’de kullanımda olan önceki projesi, Otomatikleştirilmiş Salım Azaltma (Automated Emissions Reduction, AER) ismi verilen sistem, şebeke verilerini sürekli takip ederek şebekenin ne zamanlar en temiz şekilde enerji ürettiğini öğrenen bir algoritma kullanıyor. Böylece evdeki akıllı cihazlar kendilerini kullanılabilir enerjiyi en iyi şekilde faydalanmak için otomatik olarak ayarlayabiliyor.

Yeni uydu sistemi gelecekte tüm dünyada kullanılabilecek AER’ye benzer sistemlere olanak sağlayabilir.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU