"Türkiye yıllardır, Irak Türkmenlerine her türlü desteği veriyor. Buna rağmen Türkiye'nin yanından görmek istediği Türkmen siyasetçi sayısı sürekli azaldı. 11 yıldır Irak Türkmen Cephesi Genel Başkanlığı'nı yürüten Erşad Salihi'nin ani bir şekilde görevi bırakmasının sebebi, İran yanlısı Şii milislerin liderliğini yapan Hadi el-Amiri ile kurulan ilişki ve Tahran'a yakınlaşma olabilir."
Bu sözlerin sahibi Irak Türkmen Cephesi'nin (ITC) medyasında yıllarca çalışan bir gazeteciye ait.
Ona göre Irak Türkmen Cephesi'ndeki görev değişikliği kaçınılmazdı. Aksi takdirde bölünme yaşanırdı.
Ankara başta olmak üzere etkili isimler devreye girdi ve Erşad Salihi'nin görevden alınması sağlandı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bilindiği gibi Erşad Salihi önceki gün ITC Genel Başkanlığı'ndan ayrıldığını açıkladı.
Salihi'nin görevi bırakmasının ardından Hasan Turan ITC Genel Başkanlığı'na getirildi.
Hişam Bayraktar birinci, Heytem Muhtaroğlu da ikinci başkan yardımcısı olarak görev aldı.
2011'den beri ITC Genel Başkanlığı'nı yapan Salihi'nin ani bir karar ile görevi bırakması veya görevden uzaklaştırılması dikkatleri ITC'ye çevirdi.
Salihi: Görevi geçici devrettim, ilkelerin takipçisi olacağız
Salihi, dün (29 Mart 2021 Pazartesi) sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda görevden ayrılma kararını hareketin ileri gelen kanaat önderleriyle birlikte aldıklarını ve kararın kendisi için hiç kolay olmadığını savundu.
Başkanlık görevini seçimlere kadar geçici olarak devrettiğini ve yeni ekibe ilkelere hassasiyetle sahip çıkılması önerisinde bulunan Salihi, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
Benim görevden ayrılma kararım ileri gelen kanaat önderlerimizle birlikte aldığımız bir karar neticesinde gerçekleşmiştir. Elbette benim için de hiç kolay bir karar olmamıştır. Ancak şimdi bu tartışmanın detayına hiç girmek istemiyorum. Şimdi önemimde zorlu bir seçim dönemi var. Türkmenlerin çözüm bekleyen sorunları var. Davamız, kutlu hedeflerimiz her şeyin üzerindedir. Yalnız, bu kutlu görevi seçimlere kadar geçici devretmiş bulunuyorum. Türkmen milli duruşu ve siyaseti tüm çıkarların üzerinde tutulmalı ve ülkelerle ilişkilerde mezhepsel ayrışmalara asla izin verilmemeli. Ben ve arkadaşlarım bunun takipçisi olacağız.
Konuyla ilgili olarak defalarca aradığımız Salihi, cevap vermedi. Ancak edinilen bilgilere göre, karar kolay alınmadı. Zira bir süreden beridir, Irak Türkmen Cephesi'ndeki rahatsızlıklar bir şekilde dile getiriliyordu.
Nedeni de Irak'ta çok parçalı bir yapı olarak farklıklarını sürdüren Türkmenlerin "çatı" kuruluşu olan ITC'nin uzun süredir bu görevi yerine getirmediği eleştirileri yapılıyordu.
Hem Irak ve hem de Irak Kürdistan Bölgesi'nde (IKB) siyasi faaliyet yürüten birçok Türkmen partisi bulunuyor.
Bu partilerin bir kısmı Şiilere, bir kısmı IKB'ye diğer kısmı da Türkiye'ye yakın bir siyaset stratejisi izliyor.
Özellikle Türkiye, ITC'nin kuruluştaki misyonuna uygun şekilde tüm Türkmenler arasında birleştirici bir rol üstlenmesini istiyor.
Ancak gelinen aşamada birleştirmekten daha ziyade bölünmeye yol açtığı eleştirilerinin artması üzerine Salihi'nin görevi devretmek zorunda kaldığı ifade ediliyor.
"Salihi birkaç görev yürütüyor ve yoğundu"
Ankara'ya yakın duran 1994'te birkaç oluşumun bir araya gelmesiyle kurulan ITC'deki görev değişikliğinin Türkiye'nin de onayladığı ifade edilirken Hasan Turan'ın nasıl bir siyaset izleyeceği ise şimdiden merak konusu oldu.
Yaşanan değişim konusunda Independent Türkçe'ye konuşan ITC Genel Başkan Yardımcısı Hişam Bayraktar da Salihi'nin gönül rahatlığıyla görevi devrettiğini ve tekrar seçilme imkanına sahip olduğunu söyledi.
Kongreye gidilmeden partide yaşanan görev değişikliğini değerlendiren Bayraktar, "Aslında Erşad Bey bunun izahını yaptı. Kendisi ITC Genel Başkanı, Kerkük Milletvekili ve İnsan Hakları Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı gibi birkaç görevdeydi ve çok yoğundu. Zaten zamanının büyük çoğunluğunu Bağdat'ta geçiriyordu. Bu nedenle yeni bir görev dağılımı yapıldı" diye konuştu.
Yeni yönetimin izleyeceği politikaya ilişkin "henüz erken" yorumunda bulunan Bayraktar, şunları kaydetti:
"Tüm Türkmen partilerin aynı görüşte olması gibi bir kural yok. Hepsi de milli dava için mücadele veriyor. Önceliğimiz milliliktir. Tüm Türkmen partileri milli bir dava etrafında bir araya getirmek için elimizden geleni yapacağız. ITC olarak tüm Türkmen kardeşlerimize kapımız açıktır. Amaç halkımıza daha iyi yaşam koşulları yaratmaktır."
Bayraktar, ITC büyük kongresinin tarihinin henüz netleştirilmediği de sözlerine ekledi.
"Haşdi Şabi içerisinden 150 kişilik özel kuvvet kurdu"
Parti içindeki ilişkilerinden dolayı isminin açıklanmasını istemeyen üst düzey ITC yetkili ise yeni başkan yardımcısı Bayraktar ile aynı fikirde değil.
Yetkili, Salihi'nin başarısız olduğu için görevden alındığı bilgisini paylaştı.
Son 7-8 yıl ITC'nin en kötü dönemini olduğunu aktaran yetkili, partinin iç siyaset, Türkmen ve Irak'taki gruplarla olan ilişkilerinde başarısız bir siyaset izlediğini ve özellikle bunun altının çizilmesi gerektiğini aktardı.
Yetkili, Salihi'nin her zaman öne çıkarak tek lider olduğunu, yaptığı her şeyi kendine mal etmek istemesi ve kendini ülkenin tek temsilcisi olarak görmesi hem ITC yürütme kurulunda hem de diğer Türkmen partilerde aşırı rahatsızlığa yol açtığını kaydetti.
"Yeni bir parti hazırlığı içerisindeydi"
Yanlış sürdürülen politikalar nedeniyle ITC diye bir şeyin kalmadığını, Haşdi Şabi içerisinde 150 kişilik özel kuvvet, kardeşine televizyon kanalı ve kurumlar kurdurtarak her şeyi kendisi için yaptığını belirten yetkili, Salihi'nin daha ITC içerisindeyken güvenlik ve medyanın da içinde olduğu sivil toplum örgütlerini kurarak yeni bir parti hazırlığı içerisinde olduğunu söyledi.
Yaklaşık 3 yıldır böyle bir hazırlığın sürdüğünü, Salihi'nin başına buyruk davrandığını, kurul kararlarını tanımadığını ve her şeyi kontrol denetimine almak istediğini kaydeden ITC'li yetkili, Salihi'nin Türkiye'deki bir kesim milliyetçiyi yanına çekerek onları istismar ettiğini ve kendisini yeni bir Denktaş olarak gördüğünü anlattı.
"Kerkük kırmızı çizgimizdir"
Eski Genel Başkan Salihi'nin yanlış politikaları nedeniyle partinin kan kaybederek milletvekili sayısının 8'den 1'e düştüğünü ve 5 yılın sonunda yürütme kurulu ile dostlarının yardımıyla görevine son verildiğini aktardı.
Deneyimli siyasetçi Hasan Turan'ın genel başkan seçilmesiyle ITC'nin hem Bağdat hem de dünyada saygınlığının artacağını belirten yetkili, Kürtler dahil Irak'taki bütün etnik grupların değer verdiği bir isim olduğunu söyledi.
ITC olarak Kerkük'ün kendileri için kırmızı çizgi olduğunu söyleyen yetkili, kentin ortak yönetilmesinden yana olan herkes ile görüşmeye hazır olduklarını da sözlerine ekledi.
"İnsan hakları komisyonu üyesi olmasına rağmen tahammülsüzdü"
Eski Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Kerkük Milletvekili Şahewan Abdullah da ITC'nin yeni yönetiminin ülkedeki tüm etnik grupların ortak çıkarı için mücadele vermesi gerektiğini söyledi.
Salihi'nin yürüttüğü siyasetin sert olmaktan öte "düşmanca" bir politika izlediğini ileri süren Abdullah, "Salihi, Irak Parlamentosu'nun insan hakları komisyonu üyesi olmasına rağmen etnik unsurlara karşı tahammülsüz ve çok kötü ilişkiler içerisindeydi" dedi.
Salihi'nin aksine Turan'ın Kerkük İl Genel Meclisi'ne seçildikten sonra daha yumuşak bir siyaset izlediğini kaydeden, Abdullah, "ITC'nin merkezi, farklı etnik, dini ve mezhebi bileşenlerin meydana geldiği ve renkli bir toplumsal yapıdan oluşan Kerkük kentindedir. Temennimiz Erbil yönetimi başta olmak üzere Turan'ın tüm etnik gruplarla ilişki içinde olmasıdır. Çünkü dostane ilişkilerin sürdürülmesi her kesin yararınadır" değerlendirmesinde bulundu.
© The Independentturkish