Barlas: Spekülatörler, Merkez Bankası Başkanı’nın değişmesini fırsat bilip TL’ye operasyon yaptılar

“Uluslararası piyasalara gerçekler değil spekülatörlerin beklentileri yön veriyor"

Fotoğraf: AA

Sabah yazarı Mehmet Barlas, bir grup spekülatörün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın değişmesini fırsat bilip Türk Lirası’na operasyon yaptığını öne sürdü.

Barlas, bugünkü köşe yazısında “Uluslararası piyasalara gerçekler değil spekülatörlerin beklentileri yön veriyor” iddiasını dile getirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sabah yazarı, şu ifadeleri kullandı:

Bu duruma son örnek, Türkiye'de Merkez Bankası Başkanı değiştirildikten sonra doların Türk Lirası karşısında anormal kıymetlenmesidir. Nitekim Dolar/TL, Asya piyasalarının açılışında ilk işlemlerde 8.35'e kadar yükseldi. Ama sonra Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan gelen açıklama sonrası 8 TL'nin altına gerileyerek 7.70 TL seviyelerine kadar çekildikten sonra 7.93 TL'de dengelendi.

Bu sert yükselmenin bir operasyon olabileceği üzerinde duruluyor. Çünkü Ağustos 2018'de de benzer bir şey olmuştu.. Dolar 5.70'lerden 7 küsura kadar çıkmıştı. Önceki gece bankalar, döviz alım satımını durdurdu. Çünkü bu operasyonu bitirmek için bankaların aldığı bir karardı bu.

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın görevden alınarak yerine Şahap Kavcıoğlu'nun getirilmesini değerlendiren "JP Morgan", bu değişikliğin politika faizleri ve parasal çerçevede izlenecek politika konusunda piyasa belirsizliğine yol açmasının muhtemel olduğu yorumunda bulundu. "Deutsche Bank" ise piyasalardaki dalgalanmanın yatıştırılması için atılması gereken adımlar arasında faiz artırımına da yer verdi.

Barlas, yazısının devamında Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi İşleri Başkanı Nurettin Canikli’nin açıklamalarına yer verdi.

 

Sabah, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU