Suudi Arabistan'dan Yemen için barış girişimi… BAE: Paha biçilmez bir fırsat

BAE’nin Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Al Nahyan, Suudi Arabistan'ın barış girişimini "paha biçilmez bir fırsat" olarak niteledi

Fotoğraf: Reuters

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan'ın Yemen'deki krizin sona erdirilmesi için başlattığı yeni barış girişimini desteklediğini açıkladı.

Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayid Al Nahyan, Suudi Arabistan'ın barış girişimini "paha biçilmez bir fırsat" olarak nitelendirdi.

Al Nahyan, Yemen genelinde kalıcı siyasi çözüme ulaşılma yolunda ateşkesin önemli bir adım olacağını ifade etti.

Suudi Arabistan’ın yeni girişimi

Suudi Arabistan, Yemen’in başkentindeki Uluslararası Sana Havalimanı’nın belirli noktalara açılmasını da içeren kapsamlı bir siyasi anlaşmaya varmayı amaçlayan Yemen'deki krizi sona erdirme girişimini duyurmuştu.

Riyad tarafından yapılan açıklamada, Yemen hükümeti ve Husilere krizi sona erdirme girişimini kabul etme çağrısı yapılmıştı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan bin Abdullah, pazartesi günü başkent Riyad'da düzenlediği basın toplantısında ülkesinin topraklarını ve halkını Husi milislerinin saldırılarına karşı savunma hakkına sahip olduğunu da vurgulamıştı.

Prens Faysal bin Ferhan açıklamasında, İran'ın müdahalesinin Yemen'deki krizin uzamasının ana nedeni olduğunu ifade etmişti.

Dışişleri Bakanı, söz konusu girişimle Suudi Arabistan'ın Yemen ve bölgenin güvenliği ile istikrarı, barışı ve Yemen krizinin sona ermesini hedeflediğini belirmiş Yemen halkının çektiği acıları sona erdirme ve İsviçre'nin Biel ve Cenevre kentleri ile Kuveyt ve Stockholm diyalog görüşmelerindeki Yemenli taraflar arasında kapsamlı bir siyasi çözüme ulaşmak için siyasi çabalara verdiği desteği teyit ettiğini kaydetmişti.

Bakan Ferhan, Krallık’ın Yemen krizini sona erdirme ve kapsamlı bir siyasi çözüme ulaşma girişimini ilan ederek, girişimin Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde kapsamlı bir ateşkesi ve Stockholm Anlaşması’na göre Hudeyde limanındaki petrol türevini taşıyan gemiler için vergi ve gümrük gelirlerinin Hudeyde’deki Yemen Merkez Bankası'ndaki müşterek hesaba yatırılması kararını içerdiğini bildirmişti.

Ayrıca girişimin, Uluslararası Sana Havalimanı'nın bir dizi doğrudan bölgesel ve uluslararası uçuş için açılmasını ve Yemen'deki krizin BM gözetiminde, Körfez Girişimi, Ulusal Diyalog Konferansı’nda alınan kararlar ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 2216 sayılı kararını içeren üç referansa dayalı siyasi çözüme ulaşması için Yemenli taraflar arasında istişarelerin başlamasını içerdiğini ifade etmişti.

Prens Ferhan açıklamasında, girişimin BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths ve ABD'nin Yemen Özel Temsilcisi Timothy Lenderking'in çabaları ile Umman’ın olumlu rolü ve BM himayesinde krize siyasi bir çözüme ulaşma çabalarına yönelik sürekli destek çerçevesinde ilan edildiğini belirtmişti.

Krallık, “Husilere akıllarını hakem yapma fırsatı veren ve Yemen’de akan kanı durdurma ve kardeş Yemen halkının yaşadığı kötü insani ve ekonomik koşulları iyileştirme fırsatı sunan girişimi kabul etmeleri için Yemen hükümetine ve Husilere çağrıda” bulunmuştu.

 

Independent Türkçe, Şarkul Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU