Sürüklenen buzdağı üzerinde uyuyakaldığı düşünülen kutup hayvanı, kendini Avrupa'da buldu

"Gözlerimize inanamadık. Böyle bir şey hayatta ancak bir kez olur"

İrlanda'nın batısındaki Valentia Adası'nda, normalde Kuzey Kutbu denizlerinde yaşayan bir mors bulundu. Hayvanın ana gövdeden koparak sürüklenen bir buzdağı üzerinde uyuyakaldığı düşünülüyor.

Deniz aygırı diye de bilinen memeli hayvanı, 14 Mart'ta yürüyüşe çıkan bir baba ve küçük kızı tespit etti.

Beş yaşındaki Muireann isimli çocuk, Glanleam plajı yakınlarında hayvanı ilk gören kişi oldu. Muireann hayvanı önce fok sanmıştı ama babası Alan Houlihan, onun bir deniz aygırı olduğunu çabucak anladıklarını söyledi.

Houlihan, "Sudan çıkıp yakındaki bir kayaya tırmandığında fok olmadığını anladık. Muhteşemdi. Gerçek bir macera. Gözlerimize inanamadık. Böyle bir şey hayatta ancak bir kez olur" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan, bu son derece nadir rastlanan bir durum olsa da ilk değil. İrlanda sularında ilk kez 1897'de, Shannon şehrinin kıyısında deniz aygırı görülmüş ve 1980'lere kadar başka mors vakası bildirilmemişti. Ancak 1980'lerden bu yana ülkede yaklaşık 20 deniz aygırı tespit edildi.

Bilimsel adı Odobenus rosmarus olan deniz aygırları çoğunlukla Kuzey Kutbu denizlerinde yaşıyor. Buradaki sığ sularda kabuklu deniz hayvanları avlayan morslar, dinlenmek için buzdağlarına tırmanıyor.

Uzmanlar, deniz aygırının epey genç olduğuna inanıyor. Hayvanın boyunun yaklaşık iki metre, dişlerinin de 30 santimetre olduğu belirtiliyor. Erişkin bir morsun dişleriyse bir metreye kadar ulaşabiliyor.

Dingle Oceanworld Akvaryumu'nda görevli Kevin Flannery, hayvanın eriyen bir buzdağının üzerinde uyuyakaldığını ve Valentia Adası'nda sona eren Körfez Akıntısı'na kapılarak kendini İrlanda'da bulduğunu düşünüyor.

Deniz biyoloğu, morsun yabani bir hayvan olduğunu ve gücünü toplaması için yalnız bırakılması gerektiğini ifade ediyor:

Muhtemelen bitkin ve açtır. Umarım Valentia'da birkaç deniz tarağı bulup yer. Gücünü tekrar kazanırsa Kuzey Kutbu'na geri dönebilir.

 

Independent Türkçe, Livescience, Independent.i.e., RTE

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU