DSÖ'nün Çin soruşturmasını yürüten uzmanlar: Kovid laboratuvardan değil, muhtemelen hayvan pazarından yayıldı

Uzmanlar pandemi tehdidinin terörizmle aynı ciddiyetle ele alınması gerektiği yönünde uyarıyor

Uzmanlar, virüsün muhtemelen yaban hayatından Vuhan pazarındaki çiftlik hayvanlarına veya evcilleştirilmiş hayvanlara, oradan da insanlara geçtiğine inanıyor (AFP)

Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) bilim insanları Kovid-19'un bir Çin laboratuvarından sızdığına dair hiçbir kanıt bulamadıklarını ve aksine muhtemelen yaban hayatı ticaretinden kaynaklandığını söylüyor.

Çin'de bir ay boyunca soruşturma yürüten 4 DSÖ uzmanı, hastalığın kasıtlı olarak geliştirildiğini kanıtlayacak hiçbir şey olmadığı konusunda ısrarcıydı.

Ayrıca uzmanlar pandemi tehlikesinin 11 Eylül 2001 saldırılarından sonra terörizme gösterilen ciddiyetle ele alınması çağrısında bulundular.

Bilim insanları bir Chatham House brifinginde insanların ilk defa hasta olduğu Vuhan'daki canlı hayvan pazarıyla yarasaların virüs taşıdığı bölgeler arasında bağlantılar bulduklarını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

EcoHealth Alliance'ın başkanı ve küresel salgınları önlemek için çalışan bir zoolog olan Peter Daszak "Vuhan'dan yarasalarda (koronavirüse) en yakın akraba virüslerin bulunduğu Güney Çin'deki illere giden bir kanal vardı" dedi.

Dr. Daszak, yaban hayatı ticaretinin Kovid-19'un Vuhan'a nasıl geldiğinin en olası açıklaması olduğunu söyledi.

DSÖ'den bilim insanlarının ve Çinli meslektaşlarının, virüsün evcilleştirilmiş hayvanlar veya çiftlik hayvanlarına geçmesini en olası açıklama olarak gördüğünü de ekledi.

Dr. Daszak dünyanın pandemiyi neyin başlattığını “önümüzdeki birkaç yıl içinde, hayli yakında” öğreneceğini tahmin ediyor. Salgınların hayvan konağını tam olarak belirlemek genellikle uzun yıllar alır.

Ekip, Vuhan'daki görevlerinin ilk sonuçlarına ilişkin gelecek hafta bir rapor yayımlayacak.

Rotterdam Üniversitesi Tıp Merkezi'nde virobilim başkanı Marion Koopmans, Vuhan'daki Huanan pazarına en yakın üç laboratuvarı ziyaret ettiklerini ve diğer konuların yanı sıra protokolleri ve araştırmaları incelediklerini söyledi.

Bir laboratuvar kazası olma ihtimalinin son derece düşük olduğu sonucuna vardık.

Çin, Vuhan Viroloji Enstitüsü'nün Kovid-19 virüsünün şüpheli kaynağı olabileceği yönünde iddialarla karşı karşıya kalmıştı.

Dr. Daszak, pandemi tehlikesinin 11 Eylül saldırılarından sonra terörizme gösterilen ciddiyetle ele alınması çağrısında bulundu.

"Salgınları öngörmek ve bir sonraki salgının nereden gelip ne olabileceğini hesaplamak için yeterince enerji harcamıyoruz, oysa bunu kasırgalar, tayfunlar ve diğer her şeyde yapıyoruz" dedi ve şöyle ekledi:

11 Eylül'den sonra, ABD'ye yapılan her bir telefon görüşmesini takip edeceğimiz bir mekanizma kurduk ve internette veya telefon görüşmelerinde saldırıya dair bir söylenti olduğu anda ağ, saldırıdan önce kesintiye uğratılıyor.

Pandemiler için ihtiyacımız olan düşünce dönüşümünün veya değişikliğinin de bu olduğuna inanıyorum.

Dr. Daszak ardından "Vahşi yaşamın çiftlik hayvanlarıyla ve insanlarla nerelerde etkileşime girdiğine, orada neler olduğuna bakalım ve gelecekte hangi tehditlerin ortaya çıkabileceğini bulmaya çalışalım" ifadelerini kullandı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU