Myanmar cuntası, "darbeyi aklamak" için İsrailli ünlü lobiciyle anlaştı

Hafter ve Mugabe gibi isimler için yürüttüğü çalışmalarla hatırlanan Ari Ben-Menaşe, Myanmar'da askerin yönetime el koymasını "yanlış yorumlayan Batı'yı ikna etmek" üzere görevlendirilmiş

Ari Ben-Menaşe, Zimbabve'de çalışmalar yürütürken (AP)

Myanmar’da seçimle iktidara gelen yönetimi 1 Şubat'ta devirerek idareye el koyan cuntanın, darbeyi dünyaya "izah etmek" üzere ünlü lobici Ari Ben-Menaşe'yle anlaştığı ortaya çıktı.

Daha önce Libyalı General Halife Hafter, eski Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe ve Sudan ordusu için çalıştığı belirtilen İsrail-Kanada vatandaşı Ben-Menaşe, geçmişte İsrail askeri istihbaratı için çalışmıştı.

Reuters'a konuşan Ben-Menaşe, Ang San Su Çi hükümetini devirerek yasama, yürütme ve yargı yetkilerini elinde toplayan ve darbe karşıtı kitlesel eylemlerdeki sert müdahalesiyle şu ana kadar 50'den fazla kişinin ölümüne yol açan ordunun yönetime el koymasını önemsiz gibi göstermeye çalıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Generallerin kısa süre sonra siyasi mekanizmadan çekileceğini savunan Ben-Menaşe, Myanmar'da askeri kanadın ABD'yle ilişkileri geliştirme arayışında olduğunu ve Çin'den uzak durmak gibi bir planlarının bulunduğunu iddia etti.

Ben-Menaşe, Batı'nın Myanmar ordusunu "yanlış anlaması" yüzünden bu ülkedeki generaller tarafından işe alındığını da söyledi.

Dickens & Madson Canada firmasının yöneticisi Ben-Menaşe ayrıca, cunta liderlerinin, Myanmar ordusunun zulmünden kaçarak Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanları (Rohingya) da, Birleşmiş Milletler'in "soykırım suçu işlendiğini" bildirdiği Myanmar'a geri almak istediğini ileri sürdü.

Jerusalem Post gazetesi, Ben-Menaşe'nin şirketinin Myanmarlı generallerle yaptığı anlaşmadan 2 milyon dolar (yaklaşık 15,3 milyon TL) alacağını aktardı.

Times of Israel'in haberine göre Tahran doğumlu Ben-Menaşe, İran'a nakliye uçağı satmaya çalışma suçundan 1989-1990'da ABD'de yaklaşık bir yıl hapis yatmış, bu işi İsrail hükümetinin talimatları uyarınca yaptığı yönündeki savunmasının jüri tarafından kabul edilmesinin ardından beraat etmişti.


Independent Türkçe, Reuters, Times of Israel, Jerusalem Post

DAHA FAZLA HABER OKU