Akit yazarı: HDP’nin kapatılmasından vaz mı geçildi?

"Seçime 2,5 sene kaldığına göre vekiller ceza alsa bile vekilliklerinin düşmesi sonucu bir ara seçim öngörülmüyor"

Fotoğraf: AA

Akit yazarı Hacı Yakışıklı, HDP’nin kapatılması gündemiyle ilgili bir köşe yazısı kaleme aldı. HDP’nin kapatılmasından vazgeçilmediğini söyleyen Yakışıklı, “Önümüzdeki 1 ay fezlekeler masaya yatırılacak ve Türkiye’nin gündemi ‘HDP’nin teröre verdiği desteğin kirli yüzü’ ile bir kez daha meşgul olacak” diye yazdı.

Yakışıklı, “HDP’nin kapatılmasından vaz mı geçildi?” başlıklı köşe yazısında “TBMM’deki fezlekelerin % 75’i terör örgütü PKK’yla iltisaklı olan HDP’li vekiller hakkında düzenlenmiş bulunuyor. 1346 fezlekenin 955’i HDP’nin 56 vekili hakkında düzenlendi” iddiasını dile getirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yakışıklı şunları yazdı:

Yani ortada “özgürlüklerin” sorgulanması yerine “terörün sorgulanması” var. Fezlekeler herhangi bir yasak getirmiyor, sadece dokunulmazlıkları kaldırarak milletvekillerin yargılanmasının önünü açıyor. Fezlekelere “evet” çıkması halinde vekillikler düşmeyecek, sadece “yargılanmalarının” önü açılacak. Ak Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan; “HDP’yi hukuken de kapatacağız” derken aslında fezlekeye “evet” diyerek yargı yolunu kastetmişti. Partileri ancak “mahkemeler” kapatabiliyor, yani bir parti asla diğer partiyi kapatamaz.

TBMM’de 600 vekilden 15’inin vekillikleri çeşitli sebeplerle düşmüş vaziyette. An itibariyle 585 vekil var. Toplamda 30 vekil eksilirse 3 ay içinde ara seçim gerekiyor. Bu durumda 15 kişinin daha vekilliği sona ermeli. Ancak bu söz konusu değil, çünkü dokunulmazlıkları kalkan vekiller tıpkı CHP’nin vekili Enis Berberoğlu gibi yargılanacaklar ve kararın TBMM’de okunması sonrası vekillikler düşecek. Hatırlayın; Berberoğlu’nu AYM dahil 4 mahkeme yargıladı ve bu süreç 2 yıl sürdü. Seçime 2,5 sene kaldığına göre vekiller ceza alsa bile vekilliklerinin düşmesi sonucu bir ara seçim öngörülmüyor.

Devlet Bahçeli; “HDP kapatılmalıdır” diyerek haklı çağrıda bulundu. TBMM çatısı altında kravatlı terörist destekçilerinin ne işi var? Halk onları “Sırtımızı PKK’ya yasladık” demeleri için mi seçti? Kesinlikle hayır! Yapılan tartışmalar üzerine “HDP kapatılırsa yeni parti kurulur ve her şey başa döner, daha etkili yöntemler kullanılmalı” diyenlerin çoğunlukta olduğu görüldü. Bu kişiler de “Yok canım, HDP kapanmasın” demediler, ama “yeni partiye geçmelerinin önü kapatılsın” dediler. Fezlekeler nasıl “siyasi” bir mevzu ise, “parti kapatma” işi de “hukuki” bir mevzudur. Vazgeçilen bir durum yok, işleyen bir süreç var. Önümüzdeki 1 ay fezlekeler masaya yatırılacak ve Türkiye’nin gündemi “HDP’nin teröre verdiği desteğin kirli yüzü” ile bir kez daha meşgul olacak. İçeride neredeyse 300’ün altına düşen terörist sayısı TBMM’de etkinliğini kaybetmiş olacak!

 

Akit, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU