Sri Lanka'dan Müslümanların tepkisini çeken yeni karar: Tamil adası "pandemi mezarlığı" olacak

Hükümet, iki topluluk arasında gerilim yaratmak için "zalimce bir oyun" oynamakla suçlanıyor

Eylemde açılan pankartlarda adanın pandemi mezarlığına dönüştürülmesine duyulan tepki dile getirildi (Tamil Guardian)

Koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle hayatını kaybeden kişilerin cenazelerini yakarak Müslüman topluluğun tepkisini çeken Sri Lanka yönetimi bir tartışmalı karara daha imza attı.

Tamil Guardian'ın haberine göre hükümet, salgında yaşamını yitiren vatandaşları için Iranaitivu adasını "defin bölgesi" ilan etti. Karara göre Sri Lankalı Müslümanların kaybettikleri yakınlarını uzaktaki bu bölgede defnetmek zorunda kalacağı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Adaki Tamil halkı, karara itiraz ederek protesto gösterisi düzenledi. Sri Lanka donanmasının Kovid-19'dan ölen kişileri gömmek için mezarları kazmaya başlamasının ardından yapılan eyleme dini liderlerin yanı sıra yaşamları denize bağlı balıkçılarla yerel sakinler katıldı.

Protestoya öncülük eden rahip Madutheen Pathinather, atılan adıma kesinlikle karşı olduklarını belirtti. Pathinather iç savaş zamanı adayı yıllarca kontrol eden askerlerin bölgeden ayrılmasının ardından evlerine dönen insanların karşı karşıya bırakıldığı yeni zorluğa dikkati çekti:

Bu faaliyetlerin bizim rızamız alınmadan yapılması büyük ıstırap yaratıyor. Iranaitivu tamamen suyla çevrili ve halkı Kovid-19 virüsünün su yoluyla yayılmasından endişe duyuyor. İnsanlarımız, kısa süre önce evlerine döndükleri ve adım adım normal bir yaşama geçtikleri bir sırada hükümetin aldığı bu kararı asla kabul etmeyecek.

Pathinather ayrıca, "Sri Lanka hükümetinin neden Müslüman topluluğun ölülerini gömmek için önerdiği birden fazla alanı görmezden gelmeyi ve uzun süreli askeri işgalin etkilerinden hâlâ kurtulamamış Tamil bölgesini seçtiğini" sorguladı.

Gerçekleştirilen eylemde, karara karşı Tamilce ve İngilizce sloganlar atan bölge sakinleri, "Adamızı Kovid-19 pandemisinin mezarlığına çevirmeyin" yazılı pankartlar açtı.

Eylemin ardından rahip Pathinather, Sri Lanka yönetimine hitaben yazdıkları bir mektubu okudu.

Iranaitivu halkı hükümet yetkililerine seslendikleri mektupta, Müslüman cemaatin cenaze haklarını her zaman destekleyeceklerini ve cenazelerin zorla yakılmasına karşı seslerini yükselteceklerini ifade etti:

Evrensel insani değerlere göre cenazelere hak ettikleri saygının gösterilmesi gerektiğini vurguluyoruz. Kovid bulaşmış kişilerin cesetlerini bir yere taşımak, ölenlerin ve onların ailelerinin haysiyetine aykırıdır.

Diğer yandan birçok kişi, hükümeti, Tamil ve Müslüman topluluklar arasında tansiyonu yükseltmek için "zalimce bir oyun" oynamakla suçladı.

Sri Lanka Müslüman Konseyi Başkanı Hilmi Ahmed, "Bu saçma ve anlayışsız bir karar. Bu, tamamen ırkçı bir gündem. En üzücü kısmı, Müslümanları bu bölgelerde yaşayan Tamillerle karşı karşıya getirme ihtimali" dedi.

Sri Lanka hükümetiyse açıklamasında, bu adanın "çok az bir nüfusa" sahip olması nedeniyle seçildiğini savundu.
 


Hükümet yetkililerinin koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden Müslümanların cesetlerini ailelerine teslim etmeyerek yakma uygulaması büyük tepki çekmişti.

Uygulamaya itiraz eden Müslümanların açtığı davaysa, Aralık 2020'de Yüksek Mahkeme tarafından reddedilmişti.

Sri Lanka hükümeti, Kovid-19 nedeniyle ölen kişilerin gömülmesinin güvenli olduğunu belirten Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yönergelerini ısrarla görmezden gelmiş ve açılacak mezarların yeraltı sularını kirleteceği iddiasında bulunmuştu.

Diğer yandan Ada Derana adlı haber sitesi, iç savaşın ardından Iranaitivu sakinlerinin 2017'de evlerine döndüğünü ve yaklaşık 335 kişinin yaşadığı bölgede şu ana kadar hiç Kovid-19 vakasının bildirilmediğini aktardı.

Salgında bugüne kadar Sri Lanka'da 83 bin 870 kişi enfekte olurken, 483 kişi de hayatını kaybetti.


Independent Türkçe, Tamil Guardian, Ada Derana, AA

Derleyen: Elvide Demirkol

DAHA FAZLA HABER OKU