Avusturya'da bir MS hastası, iklim krizinin sağlığa etkisi sebebiyle hükümete dava açıyor

"Hukuk ve stratejik bir dava bağlamında, büyük bir fark yaratmak için gerçekten sadece bir kişi yeterlidir"

Avusturya’da merkez sağ Avusturya Halk Partisi ve Yeşiller Partisi'nden oluşan koalisyon hükümeti var (AFP)

Avusturya'da multiple sklerozu (MS) olan ve yüksek sıcaklıklardan etkilenen bir adam, iklim krizi sebebiyle ülkesinin hükümetine dava açıyor.

Fridays for Future (Gelecek için Cumalar) adlı iklim hareketi, gelecek ay Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) görülecek davayı destekliyor. Çevre grubu, davanın masraflarını kitle fonlamasıyla karşılıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AİHM'in yetki alanı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni onaylayan bütün ülkeleri kapsıyor. Bunların arasında Türkiye de bulunuyor.

Gizlilik sebebiyle Mex M. adı verilen kişinin avukatı Michaela Kroemer, davanın Avrupa Konseyi üyesi ve AİHM'in yetki alanındaki 47 ülkenin hepsini etkileyeceğini söyledi.

MS'li hastalarda görülen Uhthoff sendromundan (Uhthoff fenomeni) mustarip Mex M.'in kasları 25 santigrat derece üzerindeki sıcaklıklardan etkileniyor.

"İklim krizi Mex. M'in günlük hayatını, kişisel itibarını ve refahını şimdiden ciddi şekilde etkiliyor" diyen Kroemer, müvekkilinin hastalığının mahkemenin bütün halk için geçerli bir karar vermesine engel olmayacağını söyledi ve ekledi:

Hukuk ve stratejik bir dava bağlamında, büyük bir fark yaratmak için gerçekten sadece bir kişi yeterlidir.

Şubat ayı sonlarında AİHM, 6 Portekizli gencin Türkiye dahil 33 ülkeye açtığı davada söz konusu ülkelerin Paris İklim Anlaşması doğrultusunda sera gazı emisyonlarını azalttıklarını kanıtlamaları gerektiğini bildirmişti.

 

Independent Türkçe, AP, Euronews Türkçe

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU