Suriye'nin kuzeyindeki Saint Maron tapınağı gizemlerle dolu

Restorasyon çalışmalarının yakında başlayacağı konusundaki bilgiler şüpheli. Çalışmaların başlamasında güvenlik durumu belirleyici olacak

Bölge Birleşmiş Milletler Eğitim, Kültür ve Bilimsel Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Listesine eklendi (Independent Arapça)

Suriye'nin kuzeyindeki Saint Maron (Aziz Marun) tapınağının savaş nedeniyle yıkılması, hac ziyaretlerinin aksamasına neden oldu. Kilise Saman Dağı'na 6 kilometre uzaklıkta Afrin'in güneyinde Halep yakınlarında yer alan Barad köyünde bulunuyor. Bölgedeki Kürt güçleri ile Türkiye'nin desteklediği Suriyeli gruplar arasında yaşanan şiddetli savaş neticesinde Kürtler göç etmek zorunda kaldı.

Suriye arkeolojisi uzmanı Raid es-Sava, 2002'de Fransız-Suriye ortak misyonuyla keşfedilen Saint Maron'un mezarının, dünyanın her yerinden özellikle de Lübnan’dan ziyaretçi alarak, hac ve dini turizm için bir destinasyon haline geldiğini belirtti.

Dünya mirası

Bölge, Birleşmiş Milletler Eğitim, Kültür ve Bilimsel Örgütü'nün (UNESCO) Dünya Mirası Listesi'nde kayıtlı.

Ziyarete gelen hacıların sayısının artmasının ardından ihtiyacı karşılamak için büyük bir Maruni kilisesi inşa edildi. Hükümet hacılar için kilise ve manastırlara giden bir gezi haritası hazırlamayı planlıyordu ancak bu projeler savaş nedeniyle durdu.

Es-Sava, dünyanın en eski Hıristiyan kiliselerinden biri olan ve 2018 yılında yıkılan Julianus Kilisesi'ni hatırlatıyor. Konuda uzman olan bir kaynak, dini turizme uygun oteller, restoranlar ve parklar dahil olmak üzere turizm hizmetleri merkezlerinin kurulmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü belirtiyor.

Maruniler

Maruni cemaatinin üyeleri, M.S. 4. yüzyılda keşiş ve rahip olarak yaşayan ve Süryani kilisesinin en ünlü isimlerinden biri olan Saint Maron'un mezarını 2011'de başlayan savaş öncesi,her yıl 9 Şubat'ta  ziyaret ediyorlardı.

Aziz Marun'un yeri hakkında birçok hikaye mevcut. 1999’da Halep Maruni Başpiskoposluğu ile işbirliği içinde yapılan arkeolojik kazılar neticesinde bu mezar  yeri tartışması sonlandırdı. Tespitlere göre Aziz’in  mezarı "Kalota" bölgesinde, kilise ise Brad köyündeydi. Maruni Patrikliği, keşiflerin resmi olarak tanınmasıyla bu bilgileri 2010 yılında resmen doğruladı.

Halk yürüyüşü

Tapınağın 30 önce keşfedilmesinden bu yana ülkenin merkezindeki Humus şehrinden halk yürüyüşü etkinliğine katılanlardan biri, turizm için şehirleri ve kasabaları dolaşan 500'den fazla katılımcının bu halk etkinliğine katıldığını söyledi. Aynı kişi, “Yürüyüşü Hollanda'dan Humus'a taşınan ve tehlikelere rağmen Suriye'den ayrılmayan Peder Frans Vanderlecht yönetirdi. Her mevsim üç günden fazla tapınağın yanında kamp kurmaya özen gösterirdi. Ancak Vanderlecht, 2014'te savaşa yenik düştü” dedi.

Bugün, muhaliflerin kontrolü altında olan bölge gizemini koruyor. Restarosyon çalışmalarına yakında başlayacağına dair bilgiler var, ancak buna bölgenin güvenlik durumu karar verecek.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Esma Gül Kar

https://www.independentarabia.com/node/197721/

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU