Yeniden Refah Partili Aydal: Türkiye'nin 100 yıllık birikimi yok pahasına satıldı

Aydal açıklamasında, KİT'lerin zarar ettirilip yok pahasına satıldığını iddia etti

Fotoğraf: AA (arşiv)

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Doğan Aydal, hükümetin ekonomi politikalarını eleştirerek, "Devlete ait ya da devletin ortak olduğu 171 kurum satıldı" dedi.
Aydal yaptığı yazılı açıklamada, Kamu İktisadi Teşekküllerinin (KİT) zarar ettirilip yok pahasına satıldığını öne sürdü.

Ülkenin yüz yıllık birikimlerinin yok fiyatına satıldığını savunan Aydal, şunları söyledi: 

1990'lı yıllarda büyük bir özelleştirme rüzgârına kapılan Türkiye'de, birçok kamu kuruluşu özelleştirmeden nasibini aldı. 1995'te Türkiye'de kamu işletmelerinin sayısı 278 iken Özelleştirmelerle birlikte 2000'li yılların başında bu sayı 242'ye düşmüştü.  Bir kurum zarar ediyorsa ya iyileştirilir veya satılarak zararın en aza indirilmesi sağlanır. Ancak ülkemizde bu satış işlemleri iktisadi bir gereklilik sonucu oluşmadı. Kurumlar çeşitli teknikler uygulanarak zarar etmeleri sağlandı ve sonra zarar eden bir kurum satılıyor imajı verilerek halktan gelecek tepkiler yok edildi. Devlet faiz yükleri altında ezilmeye başlayınca satılmaları için zemin oluşmaya başlamıştı.
 

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Doğan Aydal /
Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Doğan Aydal / Fotoğraf: Twitter


Kamu kurumlarını zarar ettirmek için farklı teknikler uygulandığını ileri süren Aydal, şöyle devam etti: 

İlk teknik devlet kuruluşunun ayrıcalığını ortadan kaldırmak olmuştur. TSK ihtiyaçlarının, bir devlet kuruluşu olan Sümerbank’tan alma mecburiyetinin kaldırılması bu işlerin ilk aşaması olmuştur. Devlet alımlarında, devlet kuruluşlarının,  tercihli firma listesinden çıkartılması ikinci darbe olmuştur. Zirai Donatım ve PETLAS’ın Maliye Bakanlığının listesinden çıkarılması bu kurumların çöküşünü hazırlamıştır. Sendika ağaları ile anlaşıp grevlerin oluşması sağlanmış, grevler aracılığı ile ağır endüstrinin çalışması durdurulmuştur. İSDEMİR, KARDEMİR, Seydişehir Alüminyum Tesisleri, SEKA, Karadeniz Bakır İşletmelerinin zarar etmelerinin en büyük sebebi, grevler ile üretimin en aza indirilerek zarar ettirilmeleri olmuştur. Hükümetlerin ithalat izinleri birçok KİT’in stoklarının artmasına yol açmış ve nihayetinde zarar etmelerine yol açılmıştır. Toprak Mahsulleri Ofisi, Türkiye Kömür işletmeleri, Fosfat İşletmelerinin zarar etmelerinin en büyük sebebi budur. Hükümetlerin ihale yasalarını sürekli değiştirerek, ucuzun alımını engellenmesi de büyük zararlar oluşturmuştur. 

AK Parti 171 KİT'i özelleştirdi

Aydal ayrıca, "AK Parti Hükümetleri döneminde ise, devlete ait ya da devletin ortak olduğu 171 kurum satıldı. Devletin elinde şu anda yalnız 71 kurum kaldı. Bundan sonra Hükümetlere düşen görev, elde kalan 71 Devlet Kuruluşunu satmadan önce zararların gerçek sebeplerini aramak olmalıdır" dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU