Perseverance'ın kaydettiği sesler Mars şarkısına dönüştü

"Kızıl Gezegen'in sesiyle ilk müzik parçasını kim besteleyecek?" sorusu yanıt buldu

NASA'nın 18 Şubat'ta Mars'ın yüzeyine inen Perseverance uzay aracı, çektiği fotoğraflarla dünya kamuoyunu heyecanlandırmıştı. Perseverance'ın mikrofonlarıyla Kızıl Gezegen'in yüzeyinde kaydettiği ses kaydı da pazartesi günü yayımlanmıştı

Astronomi odaklı haber sitesi Space.com yazarlarından ve Foxanne takma adıyla müzikle uğraşan Chelsea Gohd, bu ses kaydını şarkıya dönüştürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mars'taki hava durumunu tahmin etmek için kullanılan Pleiades adlı süper bilgisayarın verileri kullanılarak daha önce gezegendeki bulut hareketleri sese dönüştürülmüş ve flütle çalınmıştı.

Ancak söz konusu kayıtlar, Dünya dışında başka bir gezegenin yüzeyinde kaydedilen ilk ses kaydı. Bu durum, Gohd'un Hello, Mars (Merhaba, Mars) adlı şarkısını Mars sesiyle bestelenen ilk müzik parçası yapıyor.

Zira Perseverance yüzeye indikten sonra NASA yöneticilerinden Thomas Zurbuchen "Kızıl Gezegen'in sesiyle ilk müzik parçasını kim besteleyecek?" diye sormuştu. Gohd bu soruya "Ben besteledim" diye cevap verdi.

Gohd, yayımlanan ses kaydına dair şöyle konuştu:

Ses kaydını dinlerseniz Mars'taki rüzgarların ağır gümbürtüsünü ve uzay aracının kendisinden gelen yüksek perdeli vınlama seslerini duyabilirsiniz. Bunlar Dünya'nın yatıştırıcı seslerini anımsatsa da son derece yabancı. Kendine özgü huzurlu ve sakinleştirici bir özelliği olan bu sesi bütün gün dinleyebilirdim. Fakat bunun yerine güzel ve tarihi sesi şarkıya dönüştürmeye karar verdim.

Şarkı sözlerinde Perseverance'a göndermeler de var. Örneğin "İlk defa duyuyormuşum, ilk defa görüyormuşum gibi hissediyorum" satırları uzay aracının mikrofonlarına ve kameralarına atıfta bulunuyor.

Söz konusu şarkı hakkında bir tweet atan Zurbuchen, "Thomas Zurbuchen Mars Beste Yarışması'na erken bir katılımcımız var!" dedi.

NASA, Perseverance'dan gelen kayıtları kamuya açtı. Gohd, buna işaret ederek henüz resmi bir Mars Beste Yarışması olmasa da isteyen kişilerin ses kayıtlarıyla şarkı yapabileceğini söyledi.

Gohd, NASA'nın Haziran 2018'de teması kaybettiği ve Şubat 2019'da resmi olarak veda ettiği Opportunity uzay aracı hakkında da şarkı yapmıştı.

 

Independent Türkçe, Space.com

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU