Libya İçişleri Bakanı Başağa suikast girişiminden sağ kurtuldu

Yeni Libya yönetimi, başkent Trablus'taki çalışmalarına başlarken Temsilciler Meclisi, Dibeybe hükümeti için güven oylaması oturumu düzenlemeye hazırlanıyor

Fethi Başağa dün Trablus’ta bir suikast girişimi atlattı (Reuters)

Libya'daki yeni yürütme otoritesi, dün ilk kez başkent Trablus'ta bir dizi toplantıyla görevlerini resmi olarak yerine getirmeye başlarken Libya İçişleri Bakanı Fethi Başağa, Trablus'un batısındaki Canzur bölgesinde seyir halindeki konvoyuna ateş açılarak düzenlenen bir suikast girişiminden sağ kurtuldu.

Fransız Haber Ajansı’na (AFP) konuşan Başağa’ya yakın bir kaynak, Libya İçişleri Bakanı’nın konvoyuna makineli silahlarla ateş açıldığını, konvoydaki polis güçlerinin karşılık vermesi sonucu çatışma yaşandığını ve iki saldırgan yakalanırken üçüncü bir saldırganın da hastaneye kaldırıldığını söyledi. Kaynak, Bakan Başağa’nın sağlık durumunun iyi olduğunu da sözlerine ekledi.

Alman Haber Ajansı’nın (DPA) haberine göre İçişleri Bakanlığı’na bağlı Güvenlik ve İstikrarı Destekleme Birimi’nin armasını taşıyan araçtaki saldırganlardan biri öldürüldü, diğerleri tutuklandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Olay, Libya’daki yeni yürütme otoritesinin, Trablus'ta bir dizi toplantıyla görevlerini yerine getirmeye başlamasıyla aynı zamana denk gelirken Temsilciler Meclisi (TM), Mareşal Halife Haftar liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu (LUO) ve Fayiz es-Serrac başkanlığındaki Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) bağlı güçlerin temsilcilerinin yer aldığı 5+5 Ortak Askeri Komite'den Sirte’nin yeni ulusal birlik hükümetinin güven oylamasının yapılacağı oturuma ev sahipliği yapıp yapamayacağını incelenmesi için resmi talepte bulundu.

Ortak Askeri Komite tarafından yapılan açıklamada, gerekli güvenlik şartlarını sağlama ve oturum için resmi bir tarih belirleme sözü verdi. Açıklamada, halen LUO’nun kontrolü altında olan Sirte’nin TM’yi birleştirmek için tüm milletvekillerini ağırlamaya hazır olduğu belirtildi.

Öte yandan yeni Başkanlık Konseyi, geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu’nun (UNSMIL) öncülüğünde düzenlenen Libya Siyasi Diyalog Forumu’nda (LSDF) yeni yürütme otoritesinin oluşturulduğunun duyurulmasından bu yana ilk kez Trablus'taki geçici merkezinde Konseyin tüm üyeleriyle birlikte yapılan ilk resmi toplantının ardından Başkan Muhammed el-Menfi ve Başbakan Dibeybe, Konsey üyeleri Abdullah el-Lafi ve Musa el-Koni'nin katılımıyla Ortak Askeri Komite üyeleri ile yapılan toplantıyla güven oylaması oturumuna ilişkin tartışmaya dahil oldu.

Başkanlık Konseyi’nden yapılan resmi açıklamaya göre toplantıda, Cenevre'de imzalanan ve başta doğu, batı ve güney arasındaki sahil yolunun açılması, tüm yabancı güçlerin ve paralı askerlerin Libya topraklarından çıkarılması ve askeri ve güvenlik birimlerinin birleştirilmesi olmak üzere ateşkesin tüm şartlarının uygulanmasına ilişkin Ortak Askeri Komite’nin elde ettiği son veriler tartışıldı.

Başkanlık Konseyi Başkanı Menfi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “5+5 Ortak Askeri Komite’nin tüm milletvekilleriyle iletişime geçmesini, yeni Ulusal Birlik Hükümeti’nin onaylaması için Sirte şehrinde resmi bir oturum düzenlenerek ve yasal yeterli çoğunluk elde edilerek güven oylaması yapılmasını, Cenevre’de kararlaştırıldığı üzere TM başkanlığının değiştirilmesini ve siyasi anlaşmayı anayasa bildirgesine eklenmesini bekliyoruz” dedi.

Ülkenin doğusunu batısına bağlayan Sirte ile Misrata arasındaki sahil yolunun yakında yeniden açılacağını söyleyen Menfi, bunun ‘Ulusal Birlik Hükümeti’nin güvenoyu alması sonrası yeni yürütme otoritesinin önceliklerinden biri’ olduğunu belirtti.

Başkanlık Konseyi Başkanı ayrıca TM oturumu öncesi, bazı milletvekillerinin yer aldığı bir heyetle yeni hükümeti kurma mekanizması, kendisine verilen görevler ve önümüzdeki dönemde başarılı olmasını sağlama yolları hakkında görüşmelerde bulundu.

Menfi dün başkent Trablus’ta Genelkurmay Başkanı Orgeneral Muhammed el-Haddad ile ülkedeki askeri kurumları birleştirme yollarını, Genelkurmay Başkanlığı’nın önündeki bazı engelleri ve 5+5 Ortak Askeri Komite’yi destekleme mekanizmalarını görüştü.

Başkanlık Konseyi Başkanı Menfi, Libya'da istikrarı sağlamak için askeri kurumları birleştirme çabalarının bir parçası olarak Trablus'ta bulunan bazı askeri komutanlarla de görüşmeler gerçekleştirdi.

Diğer yandan TM’yi yeni hükümet için yapılacak güven oylaması oturumunu Sirte’de düzenlemeye davet eden Sirte Yerel Meclisi, TM oturumuna hazırlık yapmak üzere Tobruk'taki TM Başkanlığı’ndan gelen talimatla bir komitenin oluşturulduğunu duyurdu.

Sirte Yerel Meclis Sözcüsü yerel basına yaptığı açıklamada, toplantının Sirte’deki Vagadugu Kongre Merkezi’nde yapılacağını belirtirken milletvekillerinin ağırlanmasına yönelik hazırlıkların takibi ve tartışılması için ön toplantıların gerçekleştirileceğine işaret etti.

Ancak TM Başkanı Akile Salih’e muhalif bazı milletvekilleri, Sirte'nin oturumun düzenleneceği şehir olarak seçilmesine itiraz ederken oturumun yeterli çoğunluk sağlanarak önümüzdeki Salı günü Trablus'un batısındaki Sabratha şehrinde yapılmasını istediler.

Bu arada TM Dışişleri Komisyonu Başkanı Yusuf el-Akuri, TM Başkanı Salih ile görevden ayrılması isteyen bazı milletvekilleri arasındaki anlaşmazlıkları çözmek amacıyla bir girişim başlattı. Akuri, TM’nin Sirte'deki toplantısının gündeminin, yeni hükümet için güven oylaması yapılmasıyla sınırlı kalması ve yeni bir TM başkanı seçilmesi başta olmak üzere tüm tartışmalı konuların gelecek oturumlara ertelenmesi önerisinde bulundu. Akuri yaptığı açıklamada, hükümetin çalışmalarını yürütebilmesi için yasal destek sağlamanın önemini vurguladı.

Öte yandan UMH Başkanlık Konseyi Başkanı Serrac’ın Yardımcısı Ahmed Muaytik, geçtiğimiz Cumartesi günü ülkenin doğusundaki el-Kubba kentinde gerçekleşen görüşmede Akile Salih'e TM’nin 2021 ortak bütçesini onaylayıp onaylamayacağını sordu. Bu durum bir ilki temsil ederken TM Başkanı Salih, bütçe yasa tasarısını onaylayacak tek yetkili makamın TM olduğunu vurguladı. Muaytik ise yeni yürütme otoritesi görevlerini devralıncaya kadar devlet kurumlarını birleştirmeye devam edeceğinin altını çizdi.

Diğer yandan UMH'nin Sirte ve Cufra Ortak Operasyon Dairesi Sözcüsü General Abdulhadi Dırah, Sirte’nin batısında yaklaşık iki ton ağırlığındaki savaş kalıntılarının imha edildiğini duyurdu. UMH güçlerinin, mayın temizleme sürecinin en tehlikeli aşamasına girdiğine dikkati çeken General Dırah, Rus paralı askerlerinin ve Cancavid milislerinin Libya topraklarından ayrılması çağrısını bir kez daha yineledi. General Dırah, ülkenin doğusunu ve batısını birbirine bağlayan sahil yolunun, mayınların tamamen sökülmesi ve paralı askerlerin Sirte ve Cufra'dan çekilmesinden sonra açılacağını açıkladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU