AB’den Rusya’ya yeni yaptırım kararı

Yeni yaptırım kararı, Navalni’nin tutuklanması nedeniyle alındı

Fotoğraf: AA

AB ülkelerinin dışişleri bakanları, Rus muhalif Aleksey Navalni’nin tutuklanması nedeniyle Rusya'ya yeni yaptırımlar uygulanmasını kararlaştırdı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın bitiminde açıklamada bulundu.

Rusya'nın otoriter bir hal aldığını ve AB'den uzaklaştığını belirten Borrell, "Navalni’nin durumuyla ilgili olarak, kendisinin tutuklanmasından ve cezalandırılmasından sorumlu kişiler dahil olmak üzere Rusya'ya karşı kısıtlayıcı tedbir uygulamak konusunda siyasi karar aldık" dedi.

thumbs_b_c_52a3f556bc4c6058821a7d49a3271fbf.jpg
Navalni, Rusya'ya dönmesinin ardından tutuklanmıştı. Fotoğraf: AA


Borrell, bu kısıtlayıcı tedbirler için AB'nin Aralık 2020'de başlattığı Küresel İnsan Hakları Yaptırım Rejimi'ni ilk kez devreye soktuklarını açıkladı. 

Yaptırımların hazırlanması için bugün itibarıyla sürecin başladığını kaydeden Borrell, somut tekliflerin yapıldığını, tedbirlerin bir hafta içinde hazır olmasını beklediğini bildirdi.

Borrell, Rusya'da siyasi ve medeni haklara ve özgürlükleri savunanlara desteklerinin süreceğini ifade ederek, "Aynı zamanda maalesef hasmane tutum takınan bir komşuyla kalıcı şekilde karşı karşıya gelme konusunda bir geçici çerçeve tanımlamak zorundayız. Ama şu anda gerçek bu" dedi.

Ne olmuştu?

Navalni, zehirlendiği iddiasıyla Berlin’de tedavi gördükten sonra 17 Ocak’ta Moskova’ya dönüşünde havaalanında tutuklanmıştı.

Rusya Federal Cezaevi Servisinin talebi üzerine, 2 Şubat'ta Moskova Şehir Mahkemesinde Navalni aleyhinde açılan dava sonuçlanmış, mahkeme Navalni’nin geçmişte yolsuzluk davası sonucunda verilen 3,5 yıllık ertelenmiş hapis cezasını, adli kontrol şartlarını yerine getirmediği gerekçesiyle normal hapis cezasına çevirmişti. 

Mahkeme, önceden ev hapsinde geçirdiği 10 aylık süreyi hesaba katarak Navalni’nin kalan cezasını hapishanede geçirmesine karar vermişti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 16 Şubat'ta Navalni’nin derhal serbest bırakılması için Rusya’ya geçici tedbir aldığını bildirmeye karar vermişti.

Rusya bu kararı reddetmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU