Stoltenberg: NATO'nun mali yükü üye ülkeler arasında daha eşit şekilde paylaşılmalı

NATO genel sekreterinin önerisi aralık ayında masaya yatırılacak

Jens Stoltenberg, 1990-1992 arasında Norveç İşçi Partisi'nin Oslo kolunda görevliydi (Reuters)

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO'nun mali yükünün üye ülkeler arasında daha eşit şekilde paylaşılması gerektiğini söyledi.

Norveç'in ulusal kanalı NRK'ye röportajında Stoltenberg, NATO üyesi ülkeler arasında özellikle bütçe konusunda daha sıkı bir işbirliği olması gerektiğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şu anki durumda NATO'nun operasyonlarına en büyük harcama ABD tarafından yapılıyor. Düzenlenen ortak harekatların harcamalarıysa operasyonlara katılan ülkeler tarafından karşılanıyor.

Genel sekreterin değişim önerisinde NATO üyesi diğer ülkelerin de harekatlara katılmasalar bile bunlara ilişkin harcamalara katkı sağlaması öngörülüyor.

Stoltenberg böylelikle NATO ülkeleri arasındaki işbirliğinin güçleneceğini ve birliğini ortak bütçesinin artacağını ifade etti.

"Birlikte daha fazla harcama yapmak 5. madde kapsamında birbirimizi koruma amacına ne kadar bağlı olduğumuzun bir göstergesi olur" diyen Stoltenberg, "Ayrıca bu finansal yükün daha adil şekilde bölüştürülmesini de sağlar" ifadelerini kullandı.

NATO'nun 2030 projesinin temel fikirlerinden biri olan mali yük paylaşımındaki değişiklik, aslında birlik içinde uzun süredir ön plana çıkan bir konular arasında.

Stoltenberg, "Biden yönetiminin açık şekilde işbirliğini önemsediğini" belirterek "Zorlukların üstesinden ancak birlikte gelebiliriz" dedi.

Birliğe üye ülkelerin gayrisafi yurtiçi hasılalarının en az yüzde 2'sini askeri harcamalar için kullanmaları hedefleniyor.  

NATO genel sekreterinin mali yükün eşit bölüşülmesine yönelik tasarısı 1-2 Aralık 2021'de düzenlenecek zirvede sunulacak.


 

Independent Türkçe, Sputnik News

DAHA FAZLA HABER OKU