NATO, Kovid-19 sonrası biyolojik silahlarla mücadele çabalarını yoğunlaştırdı

Kovid-19’un mutasyonu sonrasında, benzer virüslerin gelecekte silah olarak kullanılma ihtimali tartışılırken, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İttifak’ın biyolojik silahlarla mücadele çabalarını yoğunlaştırdığını açıkladı

Fotoğraf: AA

Koronavirüs salgını, biyolojik silahlarla düzenlenen olası bir saldırı halinde yaşanabilecek felaket senaryolarını da gündeme taşırken, NATO virüslerle düzenlenecek saldırılara karşı önlemlerin arttırılacağını açıkladı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Brüksel'de Alman basın ajansı DPA'ya verdiği röportajda, koronavirüsün laboratuvar ortamında oluşturulmuş bir virüs olmamasına karşın, biyolojik silahların kullanılmasının tehlikesini ortaya koyduğunu belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NATO'nun bu tür tehlikelerin farkında olduğunu ifade eden Stoltenberg, biyolojik silahlarla düzenlenecek olası saldırıları önlemek amacıyla istihbarat servisleriyle bilgi alışverişini iyileştirme sürecinde olduklarını söyledi.

“Bu silahların hâlâ var olduğunu biliyoruz"

Biyolojik silahların kimyasal silahlar gibi, uluslararası hukuka göre yasak olduğunu vurgulayan Stoltenberg, "Ancak kullanımlarına hazırlıklı olmalıyız, çünkü bu silahların hâlâ var olduğunu biliyoruz" dedi.

Yüz binlerce kişinin ölümüne neden olabilecek geniş çaplı bir biyolojik silah saldırısının teröristler veya devlet yöneticileri tarafından gerçekleştirilebileceğine işaret eden NATO Genel Sekreteri, biyolojik silahların geleneksel veya nükleer silahlara misilleme olarak devreye sokulabileceğini belirtti.

 

547351-1191611243.jpg
Stoltenberg, biyolojik silahlar için "Bu silahların hâlâ var olduğunu biliyoruz" dedi / Fotoğraf: AFP​​​​​​​

 

"NATO'nun yasaklanmış silahları yok, ancak onlara gerektiği gibi cevap vermek için bir dizi yeteneğimiz var" diye konuşan Jens Stoltenberg, biyolojik bir saldırı sonrasında 5'inci maddeye  göre kolektif savunmaya geçilebileceğini ve durumda da NATO'nun tüm bu yeteneklerini kullanabileceğini vurguladı.

Virüsler silaha dönüşebiliyor

Uzmanlar, çiçek hastalığı ve şarbon patojenleri ile grip veya koronavirüsleri uzun yıllardır olası biyolojik silahlar olarak da değerlendiriyor.  Zira araştırmacılar laboratuvar ortamında virüsleri yapay olarak daha tehlikeli hale getirilebileceklerini çok kez kanıtladılar. Bu tür deneylerle doğal virüs mutasyonlarının sonuçlarına karşı donanımlı olmak amaçlanıyor. Bununla birlikte, teröristlerin benzer deneyleri yapmaları halinde bunun ne gibi sonuçlar doğurabileceği de araştırılıyor.

Virüsler sadece seçilmiş insan grupları için ölümcül olacak şekilde değiştirilebiliyor

Yapılan araştırmalarda ise ilginç felaket senaryoları ortaya konuldu. Buna göre virüsler sadece seçilmiş insan grupları için ölümcül olacak şekilde değiştirilebiliyor. Örneğin sadece siyahlar veya sadece beyazları öldürecek virüsleri üretilebiliyor. 

 

DW Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU