İran Cumhurbaşkanı Ruhani: ABD'deki yeni yönetimin önceki hükümetin yanlışlarını telafi etmekten başka çaresi yok

Ruhani, ABD yönetimine yaptırımları kaldırma çağrısı yaptı

Fotoğraf: Reuters

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD'deki yeni yönetimin nükleer anlaşmaya dönme eğiliminde olduğunu belirterek Washington yönetimine yaptırımları kaldırması çağrısında bulundu. 

İran Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Tahran'da temaslarda bulunan Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani'yi kabul eden Ruhani, nükleer anlaşma ve yaptırımların kaldırılmasıyla ilgili açıklamada bulundu. 

“Trumpizm sona erdi”

ABD'de "Trumpizmin" sona erdiğini ve yeni yönetimin farklı bir politika izleyerek nükleer anlaşmaya dönme eğiliminde olduğunu dile getiren Ruhani, "Maksimum baskı politikasının başarısız olduğu tüm dünya için belli olmuştur. ABD'deki yeni yönetimin önceki hükümetin yanlışlarını telafi etme ve yasal taahhütlerine dönmekten başka çaresi yok" görüşlerini paylaştı.

Joe Biden yönetimine yaptırımları kaldırması ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 2231 sayılı kararına dönmesi çağrısında bulunan Ruhani, "ABD yaptırımları kaldırdığı ve yasalara döndüğü an İran da zaman kaybetmeden nükleer anlaşmadaki taahhütlerine dönecektir" diye konuştu. 

Nükleer anlaşma

İran ile ABD, Çin, Fransa, Almanya, Rusya ve Birleşik Krallık arasında 2015'te Tahran'ın nükleer faaliyetlerinin düzenlendiği ve denetim altına alındığı bir anlaşma imzalanmıştı.

Donald Trump'ın başkanlığa gelmesinin ardından ABD, 8 Mayıs 2018'de anlaşmadan tek taraflı çekilerek, İran'a yeniden yaptırım uygulamaya başlamıştı.

Tahran da yaptırımlara karşılık 5 Ocak 2020'de anlaşmadaki taahhütlerini tamamen durdurmuş ve yüksek düzeyde uranyum zenginleştirme işlemi dahil bir dizi adım atmıştı. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU