Pandemi küçük çocukların konuşmasını geciktirdi... Uyarı: Bu şikayetle başvuranlarda yüzde 70 oranında artış var

Doktor Uyar, pandemi sürecinde küçük çocuklarının konuşmayı sökemediğini söyleyerek başvuran ailelerde yüzde 60-70 oranında artış olduğunu söyledi. Konuşmanın gecikmesinin birinci nedeni ise akranlarıyla iletişim imkanlarının azalması

Pandemi nedeniyle akranlarıyla daha az bir araya gelen küçük çocukların konuşmayı sökmesi de gecikiyor / Fotoğraf: AA

Türkiye'de etkisini sürdüren koronavirüs (Kovid-19) salgını, bebeklikten yeni çıkan küçük çocukların üzerinde de olumsuzluğa yol açtı. 

Pandemiyle birlikte küçük çocuklar, sokaklarda, parklarda ve oyun alanlarında daha az görünür oldu.

Onların sağlığından endişe eden ailelerince koruma amaçlı yapılan kısıtlamalar farklı bir sorunları beraberinde getirdi.

Yeni problemin küçük çocukların konuşmayı geç öğreniyor olması.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Uyar, çocuğunun konuşmayı çözemediği şikayetiyle son bir yıl içinde ailelerce yapılan başvuruların önceki yıllara göre yüzde 60 hatta 70 oranında artığını öne sürdü.

uyar.jpg
Doktor Mustafa Uyar / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Akranlarıyla iletişimi azalan çocuklarda konuşma gecikiyor

Erkek çocuklarda konuşmayı çözme yaşının ortalama üç, kız çocuklarında ise iki olduğunu söyleyen Uyar, "Pandemiyle birlikte kreşlerin kapanması ve çocukların ailelerince daha az parklara, oyun alanlarına götürülmeleri kendi akranları ile temas kurmalarını güçleştirdi. Akranlarıyla iletişim azlığı küçük çocuklarda konuşmayı geciktiriyor. Son bir yıl içinde bu yönde çok şikayet alıyoruz" dedi. 

akranlar.jpg
Akranlarıyla zaman geçiren çocukların konuşmayı sökmesi daha kolay oluyor / Fotoğraf: Twitter

 

"Anne - baba ile konuşma öğrenmede yeterli değil, akran lazım"

Anne - babanın konuşmasının öğrenme yaşındaki çocuk için yeterli olmadığını belirten Uyar, "Çünkü yetişkinlerin konuşması iletişimsel değil, komutsal bir konuşma oluyor. Yetişkinlerin konuşmalarını algılamak çocuklar açısından daha zor oluyor. Oysa çocuklar arasında kendi yaşlarına uygun konuşma modelleri olduğundan anlamaları, öğrenmeleri daha kolay oluyor" diye konuştu.

"Oyun oynayarak konuşun, radyo gün boyu açık olsun"

Uyar, ayrıca konuşmayı sökme çağında çocukları olan ailelere şu tavsiyelerde de bulundu:

Çocuğunuzla bol bol oyun oynayarak konuşunlar. Televizyon yerine radyo açsınlar, radyo gün boyu açık kalsın.

güleremel.JPG
Psikolog Emel Güler / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Fazla televizyon izlemek de konuşmayı geciktirir"

Çocuk Ergen Psikolojisi üzerine çalışan Klinik Psikolog Emel Güler de Dr. Uyar ile aynı görüşte. 

Uyar'ın paylaştığı bilgilere katıldığını dile getiren Güler, "Hep aynı şeylerin olması dil öğrenimini zayıflatır" uyarısında bunarak şunları kaydetti: 

Çocuklar evde kaldığı için daha fazla televizyon ekranına maruz kalıyor. Fazla televizyon izlemenin konuşmayı geciktirdiği biliniyor. Çocuk gelişimi devam eden bir süreç. Çocuklar uzun süredir evdeler. Hep aynı şeylerin olması dil öğrenimini de zayıflatır. Konuşma öğrenimi, dışarıda görerek, bunu aktif bir şekilde öğrenerek gelişen bir süreç. Bunlarda yaşanan aksamadan dolayı konuşma öğreniminde bir sıkıntı olması doğaldır.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU