YÖK Başkanı Saraç'tan "liyakat" açıklaması: Akademideki atamalara ilişkin şikayetlerin farkındayız, ilanlar için yeni kararlar alacağız

Üniversitelerdeki atamalarda "liyakat" tartışmalarına ilişkin Saraç, "Tek bir kişinin ihtisas yaptığı bir alana özgü özel şart konularak ilana çıkılması ne akademinin ne vatandaşlarımızın vicdanında kabul görecek bir husus değil" ifadesini kullandı

Fotoğraf: AA

YÖK Akademik Kariyer-Liyakat Platformu, Başkan Prof. Dr. Yekta Saraç ve YÖK Genel Kurul üyelerinin katılımıyla tanıtıldı.

YÖK'te düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Saraç, çalışmanın doktoralı insan kaynağının Türk yükseköğretim sisteminde daha şeffaf ve liyakat odaklı istihdamına imkan sağlayacağının altını çizdi.

Üniversitelerdeki atamalarda "liyakat" tartışmalarına da değinen Saraç şöyle devam etti:

Yükseköğretim tarihinde bir ilk olan bu platform, doktorasını tamamlamış akademisyen, araştırmacı ve bilim insanlarının Türk yükseköğretim sisteminde daha şeffaf ve liyakat odaklı istihdamının gerçekleşmesine hizmet edecektir. Yeni YÖK olarak, kaliteyi, şeffaflığı ve liyakati önceleyerek yeni ve yenilikçi çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Akademideki atamalara ilişkin şikayetlerin farkındayız ama bu şikayetlerin ancak şeffaflık ve liyakati önceleyerek çözülebileceğini, önümüzdeki günlerde liyakat ve ehliyeti öne çıkaracak yeni kararlar alınacağını da ifade etmek isteriz.

Platformun liyakat sorununa bir çözüm olup olmayacağına ilişkin soru üzerine Saraç, şu yanıtı verdi:

Akademide son günlerde yapılan atamalarda liyakat ve ehliyetin gözetilmediği, bu hususun da toplumsal vicdanı rahatsız ettiği yönünde çok yoğun ve dikkate alınması gereken şikayetler var. Bu tabii ki projeyle alınacak bir iki kararla düzeltilecek bir husus değil tek başına. Bir kültür meselesi. Bu kültürün yerleşmesi, yani liyakat ve ehliyetin yerleşmesi için de o süreçlerin kolaylaştırılması, arızi durumların sisteme sirayet etmesine engel olunması da icap ediyor. Bu yönde atılan çok önemli bir adım.

Gençlerimiz, liyakatli olduklarını ifade edip, kendilerinin ehliyetlerine ve liyakatlerine uygun bir tarzda bir sistem içerisinde üniversitelere intikal edemedikleri hususunu dile getiriyorlar ve bunların kamuoyuna yansıyan örnekleri de gerçekten de bizim ciddiye almamız gereken örnekler. Bu bağlamda biz üniversitelerimizde doktorasını bitiren üniversite öğretim üyesi adaylarımızı, ince bir mühendislikle belirlenen bir sistem dahilinde birleştireceğiz. Ama bunun ötesinde yeni YÖK olarak önümüzdeki haftalarda bu ilanlara yönelik yeni kararlar alacağımızı da ben burada ifade etmek isterim. Özellikle Türkiye'de tek bir kişinin ihtisas yaptığı bir alana özgü özel şart konularak ilana çıkılması ne akademinin ne vatandaşlarımızın vicdanında kabul görecek bir husus değil. Ben bu kadarını ifade edeyim, bununla da ilgili önümüzdeki haftalarda bazı kararlar alacağız.

"Çok basit, sade bir iki karar alacağız"

Alınacak kararlara ilişkin detayların sorulması üzerine Saraç, "Bununla ilgili çok basit, sade bir iki karar alacağız, genel geçer düzenleme yapacağız. Çünkü bu kabul edilemez. Diğer taraftan sadece vicdanları yaralamasının ötesinde akademik gelişime daimi tekamülü de yani kaliteyi de engelleyici bir bariyer olarak çıkıyor önümüze. Neresinden bakarsak bakalım, bu hususun, bu kötü gidişin engellenmesi lazım" dedi.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU