Öksüz yavruyu evlat edinen vampir yarasa bilim insanlarını şaşırttı

Ölen arkadaşının yavrusunun bakımını üstlenen yarasanın süt vermeye başladığı ve bebeğe kendi yavrusu gibi baktığı anlaşıldı

Bilim insanları bir dişi vampir yarasanın, öksüz kalan bir yavru yarasayı evlat edindiğini gözlemledi.

Smithsonian Tropikal Araştırma Enstitüsü'nden (STRI) bilim insanlarının yürüttüğü bir araştırma sırasında, bir yarasanın, ölmeden önce yakın sosyal bağlar kurduğu bir diğer yarasının yavrusuna bakmaya bakmaya başladığı tespit edildi.

Dişi yarasalar, bazen yüzlerce yarasadan oluşan kolonilerde yaşıyor. Ancak buna rağmen yavrularını bireysel olarak yetiştirdikleri biliniyor.

Araştırmacılardan Imran Razik ise akraba olmadığı bir bebeği evlat edinen yarasanın, bu hayvanlar arasındaki sosyal ilişkilerin karmaşıklığına dair daha fazla fikir verdiğini ifade ediyor.

Razik, "Vampir yarasalarla ilgili harika bir şey var. Birbirleriyle bu uzun vadeli sosyal ilişkiler kuruyorlar ki bu bazı yönlerden insanların kurduğu arkadaşlıklara benziyor" diyor.

Razik ve meslektaşları, bu olay meydana geldiği sırada esaret altındaki vampir yarasaların (Desmodus rotundus) sosyal davranışlarını inceliyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birbirlerinden yüzlerce kilometre uzakta bulunan üç yabani koloniden 23 yetişkin dişi yarasayı yakalamış, ardından yabancılarla nasıl ilişkiler geliştirdiklerini görmek için onları tek bir kolonide toplamışlardı.

Ancak çalışma sırasında bir yarasa hastalandı ve doğum yaptıktan birkaç hafta sonra öldü. Ve araştırmacılar, ölen yarasayla sosyal bağ kuran bir başka yarasanın öksüz kalan yavruyu evlat edindiğini görünce şaşkına döndü.

Bunun yanında araştırmacılar, yüzlerce saatlik video kayıtlarını izleyerek, Lilith ismini verdikleri hasta yarasa ve hamile olmayan veya herhangi bir yavruyu emzirmeyen BD isimli diğer yarasa arasındaki ilişkinin gelişimini takip etme fırsatı da buldu.

Bunun sonucunda iki yarasanın birbirini sık sık temizlediği ve yiyeceklerini paylaştığı görüldü. Lilith’in ölümünün ardından da BD, yavruyu hemen evlat edindi ve ona kendi çocuğu gibi bakmaya başladı.

Razik, "BD’nin memesinden süt bile sağdım ve 'Vay be, bu yavruyu resmen emziriyor' diye düşündüm" dedi ve ekledi:

Lilith ölmeden kısa bir süre önce, yavrunun ara sıra BD'ye tırmandığını fark ettim. Sanırım bu, Bd'nin süt vermeye başlamasını sağlayan bir dizi nöroendokrin mekanizmasını başlattı.

Kolonideki diğer 21 dişinse Lilith’le ya da yavrusuyla BD kadar ilgilenmediği saptandı. Razik, "Yarasaların partner seçimini, neden birbirlerine yatırım yaptıklarını ve bu ilişkileri nasıl kurduklarını incelemek için yola çıkmıştık" diye konuştu:

Bu evlat edinme olayı, gerçekten ilginç bir katkı oldu.

 

Independent Türkçe, Phys.org, New Scientist

DAHA FAZLA HABER OKU