Bilim insanlarından uyarı: Kovid riskini azaltmak için okullara havalandırma yönergesi gerekiyor

Imperial College London'dan doktorlar, okullardaki hava kalitesinin iyileştirilmesinin sosyal mesafe kadar önemsenmesi gerektiğini ifade ediyor

(Unsplash)

Bilim insanları, koronavirüsün yayılma riskini azaltmak için okulların, sınıflardaki havalandırma sistemlerinin nasıl iyileştirileceğine dair yönergelere acilen ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Imperial College London'dan hekimlerin ve Middlesex'ten bir ortaöğretim kurumunun müdürünün kaleme aldığı yeni bir makaleye göre, sınıflardaki hava kalitesini arttırmak sosyal mesafe, maske takma ve el yıkama kadar önemli kabul edilmeli. 

Şu anda bir uçuşta koronavirüs kapma riskinin bir sınıfa kıyasla daha düşük olduğunu söyleyen yazarlar, okulların havayolu sektörüne bakabileceğini söyledi. 

Makalenin başyazarı Dr. Kaveh Asanati, “çok katmanlı risk azaltma stratejisinin” bu sektörde "verimli işliyor" gibi göründüğünü ifade etti.

Asanati'ye göre bu; yolcuların test edilmesi, maske ve siperlik kullanımı ve "daha önemlisi, Yüksek Verimli Partikül Tutma (HEPA) filtreleri yoluyla geri dönüştürülmüş hava ve taze havanın bir karışımının dolaşımını sağlayarak hava temizliğinin korunmasını" içeriyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) uzmanlarından David Nabarro, geçen yaz, modern uçakların hava filtreleme sistemleri nedeniyle koronavirüsün yayılması söz konusu olduğunda hava ulaşımının "görece emniyetli" olduğunu söylemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), çoğu modern jetin "hastane ameliyathaneleri ve endüstriyel temiz odalarda kullanılanlarla benzer performansa sahip" HEPA filtrelerine sahip olduğunu ve bunların virüs, bakteri ve mantarları temizlemede yüzde 99,9 etkili olduğunu aktarıyor.

Az sayıda okul binası HEPA filtrelemeye sahip olsa da Journal of the Royal Society of Medicine'de yayımlanan yeni makale, okulların taşınabilir HEPA filtreleme ünitelerini kullanmaya yönelebileceğini söylüyor.

Makalenin yazarlarına göre, koronavirüs hastalarına ait hastane odalarında yapılan bir araştırmada, yalnızca giriş tüpünde HEPA filtresi bulunmayan hava örnekleyiciler kullanıldığında aerosollerde (bir katının veya bir sıvının hava içerisinde asılı kalması -ed.n.) SARS-CoV-2 saptandığı gösterildi.

Imperial College London Ulusal Kalp ve Akciğer Enstitüsü'den  Dr. Asanati, "Okulları açık tutmak için havalandırma ve testlere özellikle önem verilerek, daha etkili ve belirli alana özel azaltma stratejilerinin uygulanması acil bir ihtiyaçtır" dedi.

Makalenin başyazarı sözlerini şöyle sürdürdü:

Buna ek olarak, öğretmenlerin ve diğer okul çalışanlarının aşılama için öncelik listesine eklenmesi çok önemlidir.

Yazarlar okullarda daha iyi havalandırma ve filtreleme sistemlerine dair daha fazla araştırma yapma çağrısında bulundu.

Yazarlar bu esnada kapı ve camların da mümkün olduğunca açık tutulmasını önerdi. 

Birleşik Krallık Sağlık Bakanlığı ve Eğitim Bakanlığı'yla yorumları için irtibata geçildi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU