Ünlüler halk sağlığını nasıl etkiliyor: Uzmanlar Tom Hanks örneğini inceledi

Hollywood yıldızı, 11 Mart 2020'de Kovid-19'a yakalandığını açıkladığında pek çok kişi olayın ciddiyetini yeni yeni kavramaya başlamıştı

 Tom Hanks'in En İyi Erkek Oyuncu dalında iki Oscar ödülü var (Reuters)

Ünlülerin ve onların sosyal medya paylaşımlarının halk sağlığı üzerindeki etkisini incelemek isteyen uzmanlar, ünlü oyuncu Tom Hanks'ten yararlandı. Hanks, 11 Mart 2020'de kendisinin ve eşi Rita Wilson'ın Kovid-19'a yakalandığını açıklamıştı. Ertesi gün yüzlerce kişiyle görüşen uzmanlar, açıklamanın Kovid-19'e bakışı etkilediğini ve hastalığının ciddiyetinin anlaşılmasını sağladığını keşfetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

EurekAlert'ün aktardığına göre, Hanks söz konusu açıklamayı yaptığı dönemde, pek çok ABD vatandaşı virüsü ve ciddiyetini yeni yeni kavramaya başlamıştı. Bunu kullanmak isteyen uzmanlar, açıklamadan sonra bahsi geçen çalışmayı yapmaya koyuldu.

ABD'deki Pensilvanya State Üniversitesi'nde doçent Jessica Gall Myrick ve ekibi 682 kişiyle Kovid-19'a karşı tutumları ve davranışları hakkında görüştü.

Myrick, çalışmaya dair şöyle konuştu:

Ünlülerin davranışlarının ve sosyal medya paylaşımlarının halk sağlığını nasıl etkileyebileceği konusunda yapılan çalışmalar giderek artıyor. Fakat bu çalışma, Hanks'in gönderiyi paylaşmasından sonraki gün içinde hızlıca yapılıp verilerin toplanabilmesi açısından farklı.

Çalışmadaki katılımcıların yaklaşık yüzde 90'ı, Hanks'in gönderisini görmüş ve Hollywood yıldızının virüse yakalandığını öğrenmişti. Bu kişilerin yaklaşık yarısı, hastalığa karşı tutum ve davranışlarının değiştiğini bildirdi. Yalnızca durumun ciddiyetini anlamakla kalmadıklarını, hastalığa karşı hassasiyetlerinin farkına vardıklarını da belirtti.

Health Communication adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan çalışmaya göre, bu kişiler Hanks'in virüse yakalanmasının "Kovid-19 gerçeğine işaret ettiğini" söyledi. Davranışlarının değiştiğini belirten katılımcılar, Hanks'in gönderisinin, kendilerini hastalık hakkında daha fazla bilgiye ulaşma ve/veya daha katı önlemler almaya sevk ettiğini de söyledi.

 

 

Uzmanlar, bazı karakteristik özelliklere dair istatiksel bir analiz de yaptı. Hanks'e yakın hissettiğini belirten kişilerin, açıklamayla birlikte düşüncelerinin ve Kovid-19'a karşı davranışlarının değişme ihtimalinin daha yüksek olduğu ortaya çıktı.

"Sağlık hakkında bilgiler konusunda genellikle ünlülere, arkadaşlarına, ailelerine veya Donald Trump'a güvendiğini belirten kişilerin, Hanks'in açıklamasının davranışlarında olumlu değişikliğe yol açtığını söyleme ihtimali daha yüksekti" diyen Myrick, bu kişilerin söz konusu bilgiler konusunda haberlere veya bilim insanlarına pek güvenmediğini söyledi. Halk sağlığı uzmanlarının, ulaşılması zor kişilere ünlüler aracılığıyla seslenebileceğinin altını çizdi.

Hanks'in hastalığa yakalanmasının düşüncelerinde veya davranışlarında değişiklik meydana getirmedeğini söyleyen katılımcılarsa, oyuncunun hastalıktan kurtulacağını düşündüklerini bildirdi. Kovid-19'un etkilerinin zaten farkında olduklarını ekledi.

Çalışmada Hanks'in Kovid-19'a yakalandığını henüz duymayan yüzde 4'lük bir kesim de mevcuttu. Uzmanlar bu kişilerin yarısına Hanks'in hastalığı duyurduğu gönderisini, geri kalan kısmına bir başka gönderisini okuttu.

İki grup arasında dikkate değer bir fark ortaya çıktı. Zira Kovid-19'la ilgili gönderiyi okuyan kişiler, diğerlerine kıyasla hastalıktan korunma konusunda daha güçsüz hissettiğini bildirdi. Uzmanlar, Hanks'in maddi imkanlarına rağmen hastalığa yakalanmasının insanları umutsuzluğa sürüklediğini söyledi.

 

Independent Türkçe, EurekAlert

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU