112 yıllık ezeli rekabette 393. randevu... Belgin: "Fenerbahçe kazanırsa Galatasaray'ın iddiası kalmaz"; Göz: "Galatasaray'ın galibiyete şiddetle ihtiyacı var"

Dünyanın sayılı derbileri arasında yer alan Fenerbahçe ile Galatasaray'ın 112 yıllık rekabetindeki 393. randevuyu spor yorumcuları Kemal Belgin ile Evren Göz, Independent Türkçe için değerlendirdi

Geride kalan 392 müsabakada galibiyetlerde Fenerbahçe'nin Galatasaray'a 146-124 üstünlüğü bulunuyor / Fotoğraf: AA

Süper Lig'in 24. haftasında oynanacak Fenerbahçe ile Galatasaray arasındaki derbi maç 393. randevuya sahne olacak.

Kadıköy'deki Ülker Stadı'nda saat 19.00'da başlayacak müsabakayı hakem Cüneyt Çakır yönetecek.

Çakır'ın yardımcılıklarını Bahattin Duran ve Tarık Ongun yapacak.

17 Ocak 1909'da Kadıköy'de oynanan ve Galatasaray'ın 2-0 kazandığı özel maçla başlayan 112 yıllık rekabette, galibiyetlerde ve atılan gol sayısında Fenerbahçe'nin üstünlüğü bulunuyor.

Sarı-lacivertliler, geride kalan 392 maçtan 146'sını kazanırken, sarı-kırmızılı ekip bu süreçte 124 kez sahadan galibiyetle ayrıldı. İki takım 122 maçta ise eşitliği bozamadı.

Söz konusu müsabakalarda Fenerbahçe 536 kez fileleri havalandırırken, Galatasaray 488 golle rakibine karşılık verdi.

Fenerbahçe zirvede, Galatasaray takipte

Süper Lig'de geride kalan haftalarda 22 kez sahaya çıkan takımlardan ev sahibi Fenerbahçe, 15 galibiyet, 3 beraberlik ve 4 mağlubiyet elde ederek 48 puanla zirvede yer alıyor. 

Konuk Galatasaray ise 22 maçta 14 kez sahadan galibiyetle ayrılırken, 3 kez berabere kaldı. Rakiplerine bir kez yenilen sarı-kırmızılılar, topladıkları 45 puanla ikinci sırada bulunuyor. 

İki takım arasında ligin ilk yarısında Türk Telekom Stadı'nda oynanan maç 0-0 eşitlikle sonuçlanmıştı. 

Geçen sezon ligin ikinci yarısında Kadıköy'de oynanan müsabakayı 3-1 önde tamamlayan sarı-kırmızılılar, 22 Aralık 1999'dan sonra deplasmanda ilk kez rakiplerini mağlup ederek 20 yıl süren kazanamama serisine son vermişti.

İki takım arasında oynanan son 10 resmi maçın 6'sı ise beraberlikle sonuçlandı.

Spor yorumcuları Kemal Belgin ile Evren Göz, rekabetteki 393. randevuyu Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

 

FB-GS-AA.jpg

İki takım arasındaki son 10 derbide takım da 7'şer kez fileleri havalandırdı / Fotoğraf: AA

 

Kemal Belgin: İki takım da ikili averajda geri düşmemeye çalışacak

Spor yazarı Kemal Belgin, hangi lig olursa olsun esas mücadelenin ikinci yarılarda başladığının altını çizerek, takımlara yeni oyuncuların katıldığını ve bu doğrultuda yeni sistem ve taktikler geliştirileceğini söyledi:

İlk yarıdaki maçların telafisi olur ancak ikinci yarı başladığında küme düşme var, Avrupa kupalarına katılma var... Artık hedefler burada ortaya çıkıyor. Puan cetvelinde Fenerbahçe Galatasaray'dan üç puan önde. Bu, maçın stratejik önemini ön plana çıkarıyor. Öncelikle her iki takım da hedefleri doğrultusunda ikili averajda geri düşmemeye çalışacak. Bunun yanında Fenerbahçe'nin kazanması halinde fark 6'ya çıkacak, Galatasaray'ın kazanması durumunda ise hem puanlar eşitleniyor hem ikili averajı ele geçiriyor hem de genel averajda daha da üstün duruma geçiyor. Bütün bu hesaplar ilk yarıdaki maçta yapılmıyordu ancak şimdi yapılır. Böyle bir oyun felsefesinin sahaya yansıyacağını düşünüyorum. 

"Fenerbahçe kazanırsa Galatasaray'ın iddiası kalmaz"

Derbiyi Fenerbahçe'nin kazanması halinde aradaki puan farkının 6'ya çıkacağını ve bu sonuçla Galatasaray'ın iddiasının kalmayacağını öne süren Belgin, "Bunun arkasına bakarsak Fenerbahçe'nin de Erol Bulut'la hangi maçlarda ne gibi yanlışlarla hangi sonuçları alacağı da meçhul. Ben sonuçlarla ilgilenmiyorum, beni sahadaki hamleler ilgilendirir. Gustavo çıkıyor, devreyi önde bitirmişsin ve yerine dördüncü forveti alıyorsun. Tabi bu değişikliği Erol Hoca mı yaptı yoksa kenardaki Fenerbahçe'nin eski oyuncuları mı yaptı onu bilemiyoruz" yorumunu yaptı. 

Fenerbahçe'nin orta sahasının önemli isimlerinden Luiz Gustavo'nun sakatlığı nedeniyle oynayamayacak olmasının sarı-lacivertliler için büyük bir kayıp olduğunu vurgulayan Belgin, şöyle konuştu:

Esas soru orada kim oynayacak? Kim oynarsa oynasın orada yer alacak isim Gustavo kadar etkili olamayacak bunun altını çizelim. Takımın geri kalan savunma, kale, orta saha ve hücum hattı aşağı yukarı belli gibi. Fenerbahçe'nin Galatasaray'a oranla takım kurmada daha rahat olduğunu söyleyebiliriz. Buna karşılık Galatasaray'ın kaleci, geri dörtlü ve önlerindeki Taylan dışındaki oyuncuların hepsi oyun içerisinde devamlı değişikliğe uğruyor. Yeni alınanlar ilk 11'de mi başlayacak yoksa sonradan mı girecek onu bilemiyoruz. 

"Mesut'u fizik olarak çok incelmiş gördüm"

Fenerbahçe'de Attila Szalai ile Samuel'in ilk 11'de başlayacağını ancak Mesut'un sonradan oyuna girmesini beklediğini ifade eden Belgin, yıldız futbolcunun fiziki yapısının yetersiz olduğu eleştirisinde bulundu:

Mesut Özil'in yüzünü hiç beğenmedim! Nasıl yani 'Artist mi bu' diyeceksiniz. Tabii ki değil. Öncelikle Mesut'un futbolculuğuna şapka çıkarmamak mümkün değil. Oyunu iyi okuyan, kendisi ve etrafındaki isimleri oynatan bir isim. Bir defa yüzü bembeyaz ve Hatayspor maçında fizik olarak çok incelmiş olduğunu gördüm. Bende zamanında futbol oynadım ve bu durum benim biraz canımı sıktım. O yüzden inşallah bu gördüklerimi rüyamda görmüşümdür. Galatasaray cephesinde Onyekuru banko oynar zaten ancak Muhammet ve Yedlin ile ilgili kararı hoca verecektir.

"Cüneyt Çakır, özellikle büyük takımların maçlarında etkisiz kalıyor"

Müsabakanın hakemi Cüneyt Çakır'ı "Türk futbolu ve hakemliğinin iftiharı" olarak nitelendiren Belgin, tecrübeli hakemle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

Dünya kupası, Şampiyonlar Ligi, Avrupa Ligi maçları yönetti. Son yıllarda ciddi şekilde düşüş sergileyen futbolumuz adına bir gurur tablosu. Bunun yanında Cüneyt Hoca'nın özellikle büyük takımların son maçlarında etkisiz kaldığına tanık oluyorum. Maçın oynandığı stada, tribünlere, büyük takımın pozisyonlarında sanki o övdüğümüz Çakır olmuyor. Yarınki maçta neler olacak ilk düdük çaldıktan sonra göreceğiz.

 

FB-GS-AA.jpg
Fenerbahçe ile Galatasaray arasındaki 393. müsabakada hakem Cüneyt Çakır düdük çalacak / Fotoğraf: AA

 

Evren Göz: Galatasaray hücum, Fenerbahçe savunma ağırlıklı oynayacaktır

Spor yorumcusu Evren Göz de iki takımın puan tablosundaki durumunun maçtaki belirleyici etken olduğunu söyledi.

Puan durumundan rakibinin üç puan gerisinde olan Galatasaray'ın galibiyete daha fazla ihtiyacı olduğunu ve bu nedenle daha fazla hücuma dönük oynayacağını, Fenerbahçe'nin ise daha çok savunmaya ağırlık vererek oynayacağını düşündüğünü söyleyen Göz, şöyle konuştu:

Hem moral motivasyon açısından hem de şampiyonluk yolunda rakibinin önüne geçmesi için Galatasaray'ın galibiyete şiddetle ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Maçta eksikler belirleyici olacak. Fenerbahçe'de Gustavo'nun sakatlığı, Galatasaray'da yeni transferlerden kimlerin oynayıp-oynamayacağı önemli. Bunların dışında Fatih Terim'in oyuncuları hazırlama şekli aldığımız bilgiler moral motivasyon anlamında geçen seneki galibiyetin de etkisiyle Kadıköy'e daha rahat geleceğini düşünüyorum. Motivasyon unsuru, eksiklerin durumu ve ihtiyacı olan takımın maç analizi ve taktiği belirleyici olacaktır. 

"Onyekuru hiç gitmemiş gibi hatta daha olgun oynuyor"

İki takımda da yeni oyuncuların katıldığını hatırlatan Göz, Galatasaray'ın yeni isimlerini şöyle yorumladı:

Henry Onyekuru hiç gitmemiş gibi. Hatta top ayağına geldiğinde geçen seneye göre yaptıkları daha olumlu ve olgun bir oyun ortaya koyuyor. Mustafa Muhammet'in ilk 11'de olacaktır. Çünkü Babel biraz formsuz, sakatlıktan çıkan Falcao da hazır değil. Muhammet çok genç, dinamik ve yetenekli bir oyuncu. Dolayısıyla Fatih Hoca derbide kullanmaya çalışacaktır. Yedlin, Şener ve Linnes'in durumundan dolayı ilk 11'de oynayacak. Bu kadar sıkıntılı bir süreçte adeta ilaç gibi oldu. Yedlin deneyimli, Premier Lig seviyesinde bu tarz maçları oynamış bir futbolcu. Ara transferdeki oyuncuların Galatasaray'da daha fazla katkı vereceğini düşünüyorum.

"Mesut Özil ilk 11'de başlarsa sürpriz olmaz"

Fenerbahçe'de ise Mesut Özil'in maç günü dahi ilk 11'de oynamak için tüm şartları zorlayabileceğini vurgulayan Göz, sarı-lacivertlilerin yeni isimlerini şu sözlerle değerlendirdi:

Mesut için 'İkinci yarıda oyuna girmesi daha yüksek' söylemi var ancak derbiler sürprizlere açıktır. Mesut'u ilk 11'de görürsek sürpriz olmaz. Çünkü Arsenal'da da takımla çalışmalarını sürdürebiliyordu. Fiziksel olarak herhangi bir sakatlığı da yok. Erol Bulut'un buradaki tercihi çok önemli olacak. Samuel Osayi, Hatay deplasmanında ne kadar özel bir oyuncu olduğunu gösterdi. Derbide de ilk 11'de başlayacağını düşünüyorum. Hızı ve tekniğiyle Fenerbahçe'de fark yaratacaktır. 

"Erol Bulut için çok önemli bir fırsat maçı olacak"

İkim takımda da maçla ilgili teknik direktörlerin katkısından bahseden Göz, bu sezon Erol Bulut'un çok eleştirildiğini hatırlatarak, "Bence Erol Bulut için çok önemli bir fırsat maçı olacak. Kendi camiasında özgüven açısından Erol Bulut'un bir derbi galibiyetine ihtiyacı olduğunu düşünüyorum" şeklinde görüş belirtti.

Galatasaray cephesinde ise Fatih Terim'in maç öncesi oyuncuları hazırlama şeklinin kritik olduğunu dile getiren Göz, sözlerini şöyle sürdürdü:

Daha önce Galatasaray Kadıköy'e hep stresli şekilde gidiyordu. Ancak Fatih Terim son bir-iki senedir oyuncuların üzerinden bu stresi alıp daha rahat bir motivasyon unsuruyla Kadıköy'e gitmelerini sağlıyor. Teknik direktörlerin maç başı, maç sonu 11'leri ve takımlarını hazırlama şekillerinin önemli olduğunu düşünüyorum en az oyuncular kadar. Çünkü beş oyuncu değişikliği olmasından ve seyircinin olmamasından dolayı günümüzde teknik direktörler adeta basketbol koçu gibi kenardan müdahaleleriyle oyuna etki edebiliyorlar. Bu açıdan en az yıldız oyuncular kadar teknik direktörleri de katmak lazım.

"Türkiye'deki maçlarda Çakır'ın Şampiyonlar Ligi performansını özlüyoruz" 

MHK'nın derbi maç için atadığı Cüneyt Çakır'ın son dönemde yönettiği büyük maçlarda sıklıkla oyunu yavaşlattığı yönündeki eleştirilerin çok da haksız olmadığını ifade eden Göz, deneyimli hakemle ilgili şu görüşü paylaştı:

İstatistiklere bakıldığında Çakır'ın yönettiği birçok maçın beraberlikle bittiğini görebiliyoruz. Tansiyonu düşürmek için sanki deneyimli bir hakemin ataması söz konusu. Daha önce de böyle oldu. Maçın etkisiyle çok savrulmayacak, sahada verdiği kararlardan kendi açısından etkilenmeyecek bir isim. Bence MHK bu açıdan Çakır'ı tercih etti. Beraberlik sayıları, bazı pozisyonlarda oyunu durdurması, hızı kesmesi bu eleştirilerin haklı olduğunu gösteriyor. Açıkçası Türkiye'deki maçlarda Çakır'ın Şampiyonlar Ligi'ndeki performansını özlüyoruz. Umarım Çakır kalitesine yakışan, çok fazla hakemin ön planda olmadığı bir derbi maç olur ve umarım hak eden kazanır.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU