Bilim insanlarından korkutucu bulgu: Aynı kişi iki farklı koronavirüs varyantından etkilendi

Brezilya'daki varyantların sayısındaki artış korkutucu boyutlara ulaşabilir

Farklı varyantlarla aynı anda oluşan enfeksiyonlar bulaşıcılığı arıtrabilir (Reuters)

Brezilya'da araştırmacılar bazı kişilerin aynı anda iki farklı koronavirüs varyantından etkilendiğini tespit etti.

MedRxiv'de çarşamba günü yayımlanan çalışmada bilim insanları, bunun aynı kişinin iki farklı koronavirüs varyantıyla enfekte olabildiğini doğrulayan ilk çalışma olduğunu belirtti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmada konu edilen 30'lu yaşlardaki iki hastanın 2020 Kasım sonlarında, Kovid-19'un Rio'da tespit edilen P.2 varyantıyla birlikte bir başka varyantına daha yakalandığı belirtildi.

Hafif belirtilerle seyreden vakalarda hastalardan birinin kuru öksürük diğerinin de boğaz ağrısı, öksürük ve baş ağrısından mustarip olduğu ifade edildi.

Bilim insanları aynı kişinin iki farklı varyanttan etkilenmesinin koronavirüsün yeni varyantlarının oluşmasını hızlandırabileceğinden endişeli.

Araştırmanın başyazarı, Feevale Üniversitesi'nden virolog Fernando Spilki, "Bu eşzamanlı enfeksiyonlar, kombinasyonlar türeterek yeni varyantların ortaya çıkışını şu andakine kıyasla epey hızlandırabilir. Bu da virüsün yeni bir yoldan evrilmesine neden olur" dedi.

Ayrıca Spilki, araştırmadaki gibi iki varyantın eşzamanlı gözlemlendiği enfeksiyonların oluşabilmesi için farklı varyantların miktarının artmış olması gerektiğini, bunun da Brezilya'daki viral yükün önemli seviyeye ulaştığını gösterdiğini belirtti.

Yeni varyantlar bulaşıcılık riskini artırırken, virüsün geliştirilen aşılara karşı da direnç kazanmasına da neden olabilir.

Britanya ve Amazon bölgesinde tespit edilen koronavirüs mutasyonlarının, virüsü daha bulaşıcı hale getirdiği düşünülüyor.


 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU