Türkiye ile Yunanistan arasında 61. tur istikşafi görüşme yapıldı

Türkiye ile Yunanistan arasında 61. tur istikşafi görüşmeler Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde yapıldı

Türkiye ve Yunanistan arasında saat 11.00’de Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde başlayan istikşafi görüşmeler sona erdi.

14.30 itibarıyla sona eren görüşmelerin ardından Türkiye ve Yunanistan heyetleri Beşiktaş’taki Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nden ayrıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Görüşmede Türk tarafından Dışişleri Bakan yardımcısı Sedat Önal, Yunanistan tarafında ise diplomat Pavlos Apostolidis başkanlık etti. .

Görüşmelere Türk tarafı adına Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Dışişleri Bakanlığı Denizcilik Havacılık Hudut Genel Müdürü Büyükelçi Çağatay Erciyes, Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal, Dışişleri Bakanlığı Denizcilik ve Havacılık Hudut Gen Müdür Yardımcısı Barış Kalkavan ile Yunan heyeti katıldı.

Yunanistan devlet televizyonu, Türkiye ile Yunanistan arasındaki istikşafi görüşmelerin bir sonraki turunun Atina'da yapılacağını duyurdu.

Haberde başka detay yer almadı.

Eski Yunanistan Başbakanı Samaras, istikşafi görüşmelere karşı çıktı

Eski Yunanistan Başbakanı ve iktidardaki Yeni Demokrasi Partisinin eski lideri Antonis Samaras, görüşmelerden bir gün önce yaptığı açıklamada istikşafi görüşmelere karşı çıkarak, bu temasların, Türkiye'ye yönelik olası Avrupa Birliği (AB) yaptırımlarının önünü kestiğini savundu.

Samaras, "Kathimerini" gazetesine verdiği mülakatta Miçotakis hükümetinin Türk-Yunan ilişkilerinde izlediği "yatıştırıcı doktrin" politikasına karşı olduğunu belirterek, "İstikşafi görüşmelerin başlamasıyla Türkiye'ye yönelik AB yaptırımlarının önü kesildi. Yayılmacılık, sadece caydırıcılıkla göğüslenebilir" ifadesini kullandı.

İstikşafi görüşmeler 2016’da askıya alınmıştı

Türkiye ve Yunanistan, Ege sorunlarına iki tarafın da kabul edebileceği "adil, kalıcı ve kapsamlı" çözüm için zemin hazırlamak amacıyla istikşafi görüşmelere Ankara'da 12 Mart 2002'de başlamıştı.

İki ülkenin dışişleri bakanlarının müsteşarları arasında yürütülen görüşmelerin sonuncusu olan 60. tur, Atina'da 1 Mart 2016'da yapılmıştı. Dönemin Yunan hükümeti tarafından askıya alınan görüşmeler, bu tarihten sonra siyasi istişareler formatında devam etmiş ancak istikşafi çerçeveye dönmemişti.

Bakan Dönmez: Fatih,  Türkali-2'ye vardı ve çalışmalarına başladı

Öte yandan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez,” Birinci sondaj bitti. Türkali-1 kuyusuna gittik. İkinci sondaj da bitti. İşin takvimlendirmesi de belli. Fatih, dün sondaj yapacağı yeni lokasyon olan Türkali-2'ye vardı ve çalışmalarına başladı” dedi.

Türk ve Yunan heyeti arasındaki görüşmelerin başlamasından hemen önce bir televizyon yayınına katılan Bakan Dönmez, Türkiye ile Yunanistan arasındaki sorunlar arasında yer alan Doğu Akdeniz’deki doğalgaz ve petrol arama faaliyetlerine ilişkin olarak, “Çalışmalarımız programladığımız, planladığımız gibi devam edecek. Biz kendi kıta sahanlığımızda bu çalışmaları yapıyoruz. Her defasında uluslararası hukuka uygun yaptığımızı ifade ediyoruz. Her fırsatta, her vesileyle bunu vurguluyoruz. En azından bir diyalog ortamı da oluştu. Şu anda hem Yunanistan’la istikşafi görüşmeler başlıyor, hem de Avrupa Birliği’yle bu konuda müzakereler var. Sayın Cumhurbaşkanımızın Doğu Akdeniz’e kıyısı bulunan ülkelere yönelik uluslararası bir konferans tertiplenmesine ilişkin çağrısı var. İnşallah bu da komşu ülkeler tarafından olumlu karşılanır. Bu meselelerin hepsi oturulur bir masa etrafında tartışılır, müzakere edilir. Herkesin hakkını, hukukunu koruyacak bir netice alınır diye düşünüyorum” dedi.

 

Independent Türkçe, AA, İHA, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU