Rusya'da binlerce kişi, Navalni'nin tutuklanmasını protesto etti... Çok sayıda eylemci gözaltına alındı

Başkent Moskova başta olmak üzere birçok şehirde Navalni'nin serbest bırakılması için protesto gösterileri düzenlendi. Gösterilere müdahale eden polis çok sayıda eylemciyi gözaltına aldı

Fotoğraf: AA

Rusya'da, tutuklu Rus muhalif Aleksey Navalni’nin serbest bırakılması için prostesto gösterisi düzenlendi.

Ülkenin çok sayıda şehrinde düzenlenen gösterilere binlerce kişi katıldı. Başkent Moskova’daki gösterilerde ise 3 binden fazla kişi yer aldı.
 

20210123_2_46520897_61872141.jpg
Fotoğraf: AA


Başlayan protesto gösterilerine Rus emniyet güçleri müdahale etti. Polis, ülke çapındaki gösterilerde çok sayıda eylemciyi de gözaltına alındı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, dün yaptığı açıklamada, Navalnıy'a destek amaçlı yapılan protesto gösterilerinin "yasa dışı ve kabul edilemez" olduğunu savunmuştu.

Diğer ülkelerde de protesto gösterileri düzenlendi

Navalni'nin serbest bırakılması için Bulgaristan, Ukrayna ve Almanya'da protesto gösterileri düzenlendi.

Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da, Navalni'nin serbest bırakılması talebiyle Rusya'nın Sofya Büyükelçiliği önünde gösteri düzenlendi.
 

20210123_2_46521579_61873539.jpg
Fotoğraf: AA


Almanya Başbakanlık binası önünde toplanan yaklaşık 2 bin eylemci, Navalni'nin tutuklanmasına tepki çin Rusya'nın Berlin Büyükelçiliği önüne yürüdü.

Ukrayna'nın başkenti Kiev'deki Rusya Büyükelçiliği önünde biraraya gelen bir grup ise, Navalni'nin tutuklanmasını protesto etti.
 

20210123_2_46522111_61875174.jpg
Ukrayna / Fotoğraf: AA


Birleşik Krallık'tan Rusya'ya çağrı

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "barışçıl" protestocuların gözaltına alınmasından derin endişe duyulduğu ve durumun yakından takip edildiği bildirildi.

Açıklamada, "Rus hükümetini insan hakları konusundaki uluslararası taahhütlerine saygı göstermeye, bunlara uymaya ve barışçıl gösteriler sırasında gözaltına alınan vatandaşları serbest bırakmaya çağırıyoruz" ifadesine yer verildi.

Putin'in deniz kenarında saray yaptırdığı iddiası

Öte yandan, hapse girdikten sonra Youtube kanalından Navalni ve ekibi tarafından, Putin ile yakın çevresini hedef alan “Putin için saray: En büyük rüşvetin tarihi” isimli videonun izlenme sayısı da 70 milyona yaklaştı.
Videoda, Putin’in Karadeniz kıyısında kendisi için saray yaptırdığı iddia edildi.

Navalni'nin tutuklanması

Rusya'nın Tomsk şehrinden Moskova'ya gitmek üzere 20 Ağustos 2020'de uçağa binen Navalni'nin uçuş esnasında fenalaşması üzerine uçak, Omsk şehrine inmişti. Omsk'taki hastaneye kaldırılan Navalni'nin çayına karıştırılan bir maddeyle zehirlendiği öne sürülmüştü.

Navalni, 22 Ağustos 2020'de Omsk'tan özel bir uçakla Berlin'deki Charite Hastanesine nakledilmişti. 44 yaşındaki Navalni, tedavi gördüğü Almanya'dan döner dönmez Moskova'daki havaalanında 17 Ocak'ta gözaltına alınmıştı.

Moskova'nın Himki ilçesindeki polis merkezinde kurulan mahkemede Navalni'nin "29 Aralık 2020'den beri denetimli serbestlik süresini defalarca ihlal ettiği" gerekçesiyle dün duruşma yapılmıştı.

Himkinskiy Bölgesel Mahkemesi heyeti, Kremlin'e muhalif Navalni'nin 15 Şubat'a kadar 30 gün tutuklu kalmasına karar vermişti.

 

Independent Türkçe, AA, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU