Telegram: Kongre kalkışmasının ardından yüzlerce şiddet çağrısını kaldırmak zorunda kaldık

6 Ocak 2021'de Trump taraftarlarından oluşan bir kalabalık Washington'daki Kongre binasına zorla girmişti (Reuters)

Telegram, Kongre'deki ayaklanmanın ardından halka yapılan "yüzlerce" şiddet çağrısını kaldırmak zorunda kaldığını açıkladı.

Şirketin genel müdürü Pavel Durov, platformda paylaştığı bir gönderide, şirketin "platformda ABD'yle ilişkili kamusal hareketlere yönelik artan sayıda rapor" almaya başladığını belirtti.

Ekip kararlı bir şekilde harekete geçerek şiddeti destekleyen ABD kanallarına göz açtırmıyor.

Uyarı, saldırıların ardından sosyal ağlar ve mesajlaşma platformlarının gerçek şiddetin örgütlemesinde ve teşvik edilmesinde kullanıldığına yönelik endişeler artarken yapıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Örneğin geçen hafta Facebook, göreve başlama töreni öncesinde kendi sitesinde benzer saldırıların planlandığına yönelik işaretlere rastladığını açıklamıştı.

Telegram'daki konuşmalar şifreleniyor, yani şirket kullanıcılar arasında gönderilen mesajları göremiyor. Dolayısıyla herhangi bir belirli konuşmayı sona erdiremiyor.

Öte yandan uygulamada mesajların tek seferde çok sayıda kullanıcıya iletilebilmesini sağlayan bir grup özelliği de bulunuyor. Durov'un yorumları, geçmişte tehlikeli içeriğin yaygınlaştırılmasına olanak sağladıkları için eleştirilen bu gruplara yönelik gibi görünüyor.

Durov, "Telegram'ın kapısı barışçıl tartışma ve protestoya açık ama Hizmet Koşullarımız halka şiddet çağrılarında bulunmayı açıkça yasaklıyor" dedi.

Son 7 yılda bu kuralı Belarus'tan İran'a, Tayland'dan Hong Kong'a küresel çapta tutarlı olarak uyguladık. Dünyanın dört bir yanındaki sivil hareketler, zarar vermeye yönelmeden insan haklarını savunmak için Telegram'a güveniyor.

Durov, uygulamanın şiddeti desteklemede kullanıldığına yönelik raporların ardından Telegram'ın ilgili grupları kapatmak üzere harekete geçtiğini ifade etti. Raporların, "engellenmemeleri halinde on binlerce aboneye ulaşabilecek, sayıları yüzleri bulan halka yönelik şiddet çağrısını içerdiği" belirtildi.

Durov, "Ekip şiddeti doğrudan kışkırtan içerikleri proaktif olarak kaldırırken diğer yandan kullanıcılardan gelen raporları işlemden geçirmeyi sürdürüyor" dedi.

Ayrıca kullanıcıları şiddeti kışkırtabilecek diğer gönderileri bildirmeye çağırdı.

Kullanıcıların siyasi fikirlerinden dolayı değil, yalnızca şiddete teşvik etme yönünde "çizgiyi aştıkları" zaman engelleneceklerini söyleyen Durov, "Telegram kapılarını siyasi yelpazenin tüm taraflarından gelen siyasi tartışmalara açsa da, insanları başkalarına zarar vermeye teşvik edenleri durdurmak için derhal harekete geçecektir" diye yazdı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU