SpaceX petrol platformlarını Starship'in uzay limanlarına dönüştürüyor

Özel uzay firması daha önce "Mars'ta insan yaşamını mümkün kılacak nihai hedefle... aktif biçimde teknoloji geliştirdiğini" belirtmişti

Okyanuslardan ve denizlerden petrol ya da doğal gaz çıkarmak için kullanılan platformlar dünyadaki en büyük insan yapıları arasında (Unsplash)

Haberlere göre SpaceX, satın aldığı iki açık deniz petrol platformunu, Mars'a gidecek Starship uzay aracı için uzay limanına dönüştürüyor.

Spaceflight'tan Michael Baylor'ın haberine göre, Mars'ın iki uydusundan esinlenerek Deimos ve Phoibos adı verilen platformlar, iflas ilan eden eski sahibinden 3,5 milyon dolara (yaklaşık 25 milyon TL) satın alındı.

Petrol platformları, dönüşüm fotoğraflarını salı günü Twitter'da paylaşan havacılık ve fırlatma fotoğrafçısı Jack Beyer tarafından doğrulandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Platformlardaki çalışmalar, SpaceX'in Starship aracını geliştirdiği Teksas'taki Boca Chica tesisi yakınlarındaki Brownsville Limanında gerçekleştiriliyor.

Yorum talebine henüz dönüş yapmayan SpaceX, halihazırda ticari roket iticilerini indirmek için insansız gemiler kullanıyor. Starship aracının testleri dahilinde aracın fırlatılması ve Teksas'taki rampalara inişi de yer alıyor.

SpaceX CEO'su Elon Musk geçen yıl haziranda özel uzay şirketinin Dünya, Ay ve Mars arasında seyahat edecek roketler için "uzay limanları" inşa ettiğini açıklamıştı.

Uzay aracı tesisleri aynı zamanda Dünya üzerindeki farklı yerlere roket seyahatini kolaylaştıracak merkezler işlevi de görebilir.

Musk o dönem Twitter'da, "SpaceX, Mars, Ay ve Dünya çevresinde hipersonik seyahat için süper ağır sınıf uzay limanları inşa ediyor" demişti.

Brownsville'de çalışmak üzere, vazifeleri arasında gelecek görevler için roket fırlatma sistemleri geliştirmeyi de içeren "açık deniz operasyonları mühendisine" dair bir iş ilanı da paylaşıldı.

İlanda, "SpaceX, insanların yıldızları keşfetmek üzere yola çıktığı bir geleceğin, bunu yapmadığımız bir gelecekten temelde daha heyecan verici olduğu inancıyla kurulmuştur" denildi.

SpaceX, bunu mümkün kılacak teknolojileri, Mars'ta yaşamı mümkün kılma yönündeki nihai hedefiyle aktif biçimde geliştirmektedir.

Yaşam süresi içinde Mars'a seyahat etme tutkusundan sık sık bahseden Musk, Kızıl Gezegen'e ilk insanları 2024 gibi erken bir tarihte göndermeyi umuyor.

Yakın zamanda dünyanın en zengin kişisi olan teknoloji milyarderi, 2020 başlarında SpaceX'in Mars girişimi sürecinden hayal kırıklığına uğradığını ifade etmiş ve şirkete bunu "en büyük öncelik" olarak ilerletmesi emrini vermişti.

Bu tutkunun anahtarı olmayı sürdüren Starship, halihazırda birçok başarılı testte fırlatma ve iniş için karmaşık ters dönüş hareketleri gerçekleştirme yeteneğine sahip olduğunu ispatlıyor.

Starship SN8 prototipinin ilk alt yörünge uçuş testi kuvvetli bir patlamayla son bulsa da, daha gelişmiş SN9 ve SN10 versiyonlarının testlerinin gelecek haftalarda gerçekleştirilmesi bekleniyor.

İnşası sonrası Starship'in yüz kadar kişiyi Güneş Sistemi içinde taşıyabileceğini iddia eden SpaceX, gelecek 10 yıl içinde yaklaşık bin aracın inşa edilmesinin planlandığını belirtiyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU