Prof. Dr. Kurnaz, NASA'nın Türkiye için yaptığı "kuraklık" uyarısını değerlendirdi: Hem yer üstünde hem de yer altında fazla su kalmadı

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Türkiye'nin yer altı ve yer üstü su rezervlerinin alarm verdiğine yönelik harita paylaşıp kuraklık uyarısı yapmasını, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Kurnaz'la konuştuk

Fotoğraf: NASA

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), resmi sitesinde Türkiye'ye ilişkin iki harita paylaşarak su kaynaklarının alarm verdiği gerekçesiyle kuraklık uyarısında bulundu.

Türkiye'nin yer altı ve yer üstü kaynaklarının kritik seviyeye geldiğine ilişkin paylaşım, iklim değişikliği ve kuraklığa karşı harekete geçilmesi gerekliliğini yeniden gündeme taşıdı.

NASA Earth'ün Twitter hesabından da paylaşılan görselleri, Türkiye'yi bekleyen olası tehlikeleri ve kuraklığa karşı yapılması gerekenleri, Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz'la konuştuk.

"Hem yer üstünde hem de yer altında fazla su kalmadı"

Birkaç sezondur yağışların az olması nedeniyle Türkiye için kuraklık uyarısı yapıldığını belirten Kurnaz, toprağın nem oranı ve yer altı su kaynaklarının azalmasının "alarm verici" seviyede olmasına ilişkin şu yorumu yaptı:

NASA'nın vurguladığı şey şu, toprağın hem yüzey kısmında hem de altında fazla su yok. Yüzey kısmı dediğimiz, toprağın nemliliği anlamına geliyor. Türkiye'de geçtiğimiz yıllarda yağışlar azaldı. Hem yer üstünde hem de yer altında fazla su kalmadı.

 

"20 gün ya da daha az süre yağış alırsak yeterli olmaz, yazın bu resme geri döneriz"

NASA'nın paylaşımında iki farklı görsel bulunduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Levent Kurnaz, Türkiye'nin yer üstü kaynaklarına ilişkin tablonun yağış miktarına göre şekilleneceğini belirtti:

Yer üstü kaynaklarını değerlendirirsek, yaza kadar 40 gün daha yağış almamız lazım ki normale dönelim. 40 değil de 25-30 gün almak da olumlu olur, fena durumda olmayız. Ancak bu şekilde 20 gün ya da daha az süre yağış alırsak yeterli olmaz, yazın bu resme aynen geri döneriz.

 

"Sürdürülebilir tarım için yer altı su kaynaklarını kullanmayı bırakmalıyız"

Yer altı kaynaklarının durumunun ise uzun vadeli hamlelerle düzelebileceğini belirten Kurnaz, bunun da bireysel çabanın ötesinde devlet iradesiyle ortaya koyulabileceğini dile getirdi.

Doğru bir tarım politikasına ve sürdürülebilir tarımda su kaynaklarının yönetimine dikkati çeken Prof. Dr. Kurnaz, devlet regülasyonunun şart olduğunu savundu:

Türkiye'nin yeraltı rezervlerine ilişkin durum ise yer üstü kaynaklarındaki gibi yağışla değil, suyun tasarrufuyla şekillenir. Evlerde bireysel tasarruf önemlidir, bu sürdürülmeli ancak tek başına yeterli değil çünkü Türkiye'deki suyun yüzde 74'ü tarımda kullanılıyor. Sürdürülebilir tarım için yer altı su kaynaklarını kullanmayı bırakmalıyız. Çiftçi tarım ürünü desenini ona göre ayarlamalı. Bunun için de devletin regülasyonu şart, çitçiye yardım gerekli.

 

kuraklık su iklim değişikliği 2 AA.jpg
Anadolu Ajansı'nın Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nden (DSİ) edindiği verilere göre, Türkiye'de kullanılabilir yer üstü ve yer altı su potansiyeli yıllık toplam 112 milyar metreküp düzeyinde. Bu miktarın 57 milyar metreküpü kullanılıyor. 44 milyar metreküpünden tarım sektöründe, 13 milyar metreküpünden ise içme-kullanma suyu olarak faydalanılıyor / Fotoğraf: AA

 

"Öncelik çiftçiyi ve yerli ürünü korumak olmalı"

Verimlilik temelli bir tarım politikasının önemline değinen Kurnaz, son günlerde tarımsal bazı ürünlerin ithalatına ilişkin çıkan haberlere de değinerek, önceliğin çiftçiyi korumak ve yerli ürün kullanmak olduğunu dile getirdi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin ‘2021'in su ve sulama yatırımlarında hamle yılı olacağı' şeklindeki açıklamalarını ve bakan yardımcılığı görevine Ayşe Ayşin Işıkgece'nin getirilmesini "olumlu bir hamle" olarak yorumlayan Kurnaz, "Bakanlıktaki bu kan değişimini, tarımsal sulama anlamında uzun vadede su kıtlığımızın giderilmesi bağlamında önemli işaret olarak görüyorum" şeklinde konuştu.

 

Ne olmuştu?

Twitter'daki NASA Earth hesabından dün yapılan paylaşımda, Türkiye'de birkaç sezondur mevsim ortalamasının altındaki yağış miktarı nedeniyle içme suyu kaynakları ve yer altı rezervlerinin azaldığı öne sürülmüştü.

NASA'nın GRACE-FO uydu ölçümleriyle yapılan ölçümlere göre, ülkenin yer altı suyu ile kök bölgesindeki toprak nemliliğinin azaldığı ifade edilmişti.


Paylaşılan haritalardaki mavi kısımlar, normal seviyenin üzerinde su bulunan bölgeleri, kırmızı ve turuncu renkteki kısımlar ise normalin altında su olan bölgeleri gösterirken, ülke genelinde yer altı ve yer üstü sularının ortalama seviyenin altında olduğu belirtilmişti.

Bakan Pakdemirli: 2021'i su ve sulama yatırımlarında hamle yılı olarak tasarladık

Kuraklık tartışmalarının geçtiğimiz aylarda da gündemde yer alması üzerine Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, geçtiğimiz ay "2021'i su ve sulama yatırımlarında hamle yılı olarak tasarladıklarını belirterek, "Gelecek yıl 51 baraj ve 39 gölet olmak üzere toplam 90 depolama tesisi daha bitirerek, depolama sayısını 1617'ye, kapasitesini ise 180 milyar metreküpe ulaştıracağız" açıklamasını yapmıştı.

Geçtiğimiz hafta yapılan görev değişikliği ile Bakan Pademirli'nin yardımcılığına 2,5 yıldır Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nü yürüten Ayşe Ayşin Işıkgece getirilmişti.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU