Boşandığı eşinden olan çocuğuna ikinci eşinin soyadını vermek istedi, Yargıtay kararı bozdu

Sivas'ta ayrıldığı eşinden olan ve velayetine sahip olduğu çocuğuna ikinci eşinin soyadını verme talebiyle dava açan kadının talebini onaylayan mahkeme kararını Yargıtay, "Türk Medeni Hukuku'na aykırı" diyerek bozdu

Boşanmaların ardından çocuğun velayetini alan anne evlense dahi, çocuğun soyadı ya öz babasının ya da annesinin soyadı olmak zorunda / Fotoğraf: Twitter

Sivas'ta yaşayan bir kadın, U. adında ortak çocuğu bulunan  V. Yıldızhan adlı kişiden evladının velayetini de alarak 2005 yılında boşandı.

Kadın boşandıktan bir süre sonra G. Yerlikaya isimli bir başka kişiyle evlendi ve bu kişiden de bir çocuğu oldu.

Ancak söz konusu kişi, ilk çocuğu ile ikinci evliliğinden doğan çocuğunun soyadlarının farklı olmasından dolayı sorunlar yaşandığını öne sürerek yargıya başvurdu. 

Dava açan anne, oğlu U.'nun Yıldızhan olan soyadının ikinci eşinin soyadı olan Yerlikaya olarak değiştirilmesini talep etti. 

Yerel mahkeme talebi yerinde buldu ve çocuğun soyadını değiştirdi. 

Yargıtay, kanunda bu yönde bir düzenleme olmadığına dikkat çekti.

Bunun üzerine U.'nun öz babasının avukatları temyiz talebiyle Yargıtay'a başvurdu.

Çocuğun öz babasının da karşı itirazıyla başlayan hukuki süreçte düğümü Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'nin 2020 / 4810 sayılı kararı çözdü.

Karar metninde Türk hukuk sisteminde evlilik birliği içinde doğan çocuğun, babasının soyadını alabileceği veya içtihatlarla gerçekleşen duruma göre boşanma sonucu velayeti kendisine verilen annenin bekarlık soyadının çocuğun üstün yararının bulunması halinde alabileceği ve bu konuda başkaca bir yasal düzenlemenin bulunmadığı belirtildi.

Yargıtay kararında "Gerçekleşen bu durum karşısında davanın reddi gerekirken kanun hükümlerinin yorumunda yanılgıya düşülerek davanın kabulüne karar verilmesi usul ve kanuna aykırı olup, bozmayı gerektirmiştir" denildi.

ahmet demirci.jpg
Avukat Ahmet Demirci / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Karar Medeni Hukuk'a uygun"

Konuyla alakalı olarak hukuki görüşünü sorduğumuz Avukat Ahmet Demirci, şunları söyledi:

TMK'nun 321. maddesi çocuğun soyadını düzenlemektedir. Anılan düzenlemeye göre kanun metni açık bir şekilde çocuğun soyadını belirlemede anne ve babanın evli olması ile anne ve babanın ayrılması sonucu ortaya çıkan duruma açıklık getirmektedir. Medeni Kanunu'nun 321. maddesi aynen; 'Çocuk, ana ve baba evli ise ailenin soyadını taşır. Ancak, ana önceki evliliğinden dolayı çifte soyadı taşıyorsa çocuk onun bekârlık soyadını taşır' demektedir. Buradan çıkarılacak sonuç aslında Yargıtay 2.Hukuk Dairesi'nin vermiş olduğu karara temel teşkil etmektedir.

"Anne kaç defa evlenirse evlensin çocuğun soyadı değişmez"

Demirci, boşanan annenin yeniden evlenmesi halinde yeni eşinin soyadını alması nedeniyle çocuk ve anne – yeni koca arasında soyadı farklılığının ortaya çıkabildiğini hatırlattıktan sonra sözlerini şöyle tamamladı:

Çocuk boşanma sonrası öz babasının soyadını kullanıyor ise; anne kaç defa evlenirse evlensin ancak ve ancak ya babasının soyadını kullanacak ya da annesinin bekarlık soyadını alabilecektir. Yargıtay 2.Hukuk Dairesi'nin kararı Medeni Kanun ile paralel olarak verilmiş, yerinde ve kafalarda soru işareti bırakmayacak niteliktedir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU