IKB, Bağdat ile petrol ve bütçe müzakerelerinin belgelerini yayınladı

Bölgesel hükümetin yayınladığı raporda, Irak parlamentosunda mali açığı anayasaya aykırı bir şekilde kapatılmasına da değinildi

Fotoğraf: Şarku'l Avsat

Kürdistan Bölgesel Hükümeti (IKBY), federal hükümetle iki taraf arasındaki resmi mektupları ve toplantı tutanaklarını içeren ayrıntılı bir rapor yayınladı. Söz konusu raporda 2021 federal bütçesinden bölgenin paylarının yanı sıra, petrol dosyası ve sınır geçişlerinin gelirleri de dahil olmak üzere birçok dosyada federal hükümetle müzakerelerin ayrıntıları açıklandı.

Raporun başlangıcında, bölge ile federal hükümet arasındaki çözülmemiş sorunların arka planı, bölgenin 2019 yılında dokuzuncu kabinenin oluşturulmasından, mevcut hükümetin kurulmasına kadar ki ilişkiler ve 2021 bütçe yasası taslağına ilişkin ayrıntıları açıklayan bir giriş yer aldı.

Yayınlanan belgelerde Kürdistan Bölgesi’nin Adil Abdulmehdi hükümeti ile 2020 bütçesinde IKBY’ye pay ayrılması karşılığında günlük üretilen 250 bin varil petrolü SOMO şirketine teslim etmesini içeren bir anlaşmadan da bahsedildi. Ayrıca eski Başbakan’ın görevden alınmasının ardından Mustafa el-Kazımi hükümeti ile yapılan ve bazı harcamaları finanse etmek için IKBY’ye 320 milyar Irak dinarı verilmesini ve 2021 bütçesi kabul edilene kadar kalan harcamaların bölge hükümeti tarafından karşılanmasını içeren yeni anlaşmanın ayrıntılarına da yer verildi.  Raporda, bu miktarın 320 milyar dinar olduğu ve petrol ithalatı ve sınır geçişlerinden matematiksel oranlara göre belirlendiği ifade edildi. Bu, federal hükümetin tüm petrol harcamalarını ve diğer bölgesel payları bütçeden düşürdüğü anlamına gelir. Bu tutar, kesintilerin tasfiye edilmesinin bir sonucu.

Bölgesel hükümetin yayınladığı raporda, Irak parlamentosunda mali açığı  anayasaya aykırı bir şekilde kapatılmasına da değinildi. Raporda, Kürdistan Bölgesel Hükümeti Başkanı Mesrur ​​Barzani'nin konuyla ilgili şu ifadelerine de yer verildi: “2020 yılı mali açığı finansman kanununun, ciddi anayasal gözlemimiz, Kürt bloklarının katılımı olmaksızın, Irak Temsilciler Konseyi'nden geçirilme yöntemi, anayasanın odaklandığı denge, ortaklık ve uzlaşma ilkelerinin ihlali olarak kabul edilir.”

Barzani, Kürdistan bölgesinin petrol ve mali yükümlülüklerini yerine getirmeye hala hazır olduğunu ve karşılığında tüm mali haklarını alması gerektiğini belirtti. 2021 Federal Bütçe Yasası taslağı ışığında bölgesel yönetimin sabit pozisyonu ve anayasa hükümlerine dayalı bir anlaşmaya varma vizyonu olduğunu vurguladı.

Barzani, "Şu anda Federal Maliye Bakanlığına bölgenin paylarını ödemesi için talimat verilmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi.

Raporda ayrıca, bölgesel hükümet ile federal hükümet arasındaki, raporda bahsedilen bölgesel yönelimleri kanıtlayan tüm resmi mektup ve yazıları içeren 19 ek yer aldı.

Bölgesel Hükümet Başkan Yardımcısı Kubad Talabani, 22 Aralık'ta, federal hükümetle bölgenin 2021 federal bütçedeki payı konusunda müzakerelerin ardından bir anlaşmaya varıldığını duyurmuştu.

Irak Federal Bakanlar Konseyi Genel Sekreterliği, 2021 mali yılı için Irak Cumhuriyeti Federal Bütçesi taslağını Irak Temsilciler Konseyi'ne sundu. Yasa tasarısı, Bağdat ile Erbil arasında 2004-2020 yılları için ödemelerin çözümünü öngörüyor. Tasarı ayrıca tüm eyalet departmanlarının çalışanlarına gelir vergisi de koyuyor.

Yasa tasarısının 11'inci maddesine göre, Federal Mali Denetim Bürosu, Kürdistan Bölgesel Mali Gözetim Ofisi ile koordineli olarak denetledikten sonra 2004-2020 yılları arasında federal hükümet ile Kürdistan bölgesi arasında aidatların ödenmesini öngörüyor.

Taslak bütçe ekindeki tablolara göre Kürdistan bölgesinin 13,9 trilyon dinar devlet harcamaları içindeki payı 923,4 milyar dinarı olduğu tahmin edildi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU