Yeni bir tedavinin ciddi durumdaki Kovid hastalarında ölüm oranını önemli ölçüde azalttığı keşfedildi

İlaçlar daha fazla hayat kurtarmanın yanı sıra, hastaların iyileşmesini hızlandırıyor ve kritik hastaların yoğun bakımda geçirmesi gereken süreyi yaklaşık bir hafta kısaltıyor

İspanya’da yoğun bakım ünitesinde bir hemşire koronavirüs hastasına bakıyor (AFP)

Genellikle romatoid artrit tedavisinde kullanılan iki ilacın yoğun bakıma alınan Kovid-19 hastalarının ölüm riskini "önemli ölçüde" azalttığı gözlemlendi.

Birleşik Krallık (BK) hükümetinin yayımlayacağı yeni Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) rehberine göre hastaneye yatırılan ve durumu ciddi olan hastaların tocilizumab ve sarilumab'a erişimi sağlanacak. Bağışıklık sistemini baskılayıcı iki ilaç da hayatta kalma ve iyileşme şansını artırabiliyor.

BK hükümetinin finanse ettiği Remap-Cap klinik araştırması bu tedavilerin, hasta yoğun bakıma girdikten sonra bir gün içinde, ölüm oranını azalttığı kanıtlanmış ilk ilaç olan deksametazon gibi bir kortikosteroid'le birlikte uygulandığında ölüm riskini dörtte bir oranında azalttığını gösterdi.

Çalışma, bu tedaviyi gören hastaların yoğun bakımdan ortalama 7 ila 10 gün erken ayrıldığını da ekledi.

Parlamenter Matt Hancock bu haberi "pandemiden çıkış yolu bulma çabasında başka bir dönüm noktası" diye tanımlarken, İngiltere hükümetinin sağlık alanında baş danışman yardımcısı Profesör Jonathan Van-Tam da haberin "yoğun bakımdaki hastaların hayatta kalma şansını artırmak için önemli bir adım" olduğunu söyledi.

Hakemli bir dergiye sunulan bulgular, 353'üne tocilizumab ve 48'ine de sarilumab verilen 803 hastanın analizine dayanıyor.

Hastaların çoğu kortikosteroidlerle de tedavi edildi ve solunum desteği alıyordu.

Araştırmacılar, tocilizumab ya da sarilumab alanlarda hastane içinde ölüm oranının yüzde 27,3, kontrol grubunda olup da ilaçları almayanların ölüm oranınınsa yüzde 35,8 olduğunu söyledi.

Remap-Cap denemesinin baş araştırmacısı Profesör Anthony Gordon şu açıklamayı yaptı:

Bu, Kovid-19'da en hasta kişiler için anında sonuç verebilecek önemli bir bulgu.

Yoğun bakımda solunum desteği alan ve durumu ciddi olan yetişkin hastalar arasında bu ilaçlarla uygulanacak tedavilerin hayatta kalma ve iyileşme şansını artırabildiğini keşfettik.

BK'de Kovid-19 nedeniyle hastaneye yatışların ve ölümlerin hızla arttığı bir zamanda, hastalık karşısında akıntıyı tersine çevirmeye yardımcı olabilecek etkili tedavileri belirlemeye devam etmemiz çok önemli.

Bu ilaçlarla tedavi ettiğiniz her 12 hastadan birinin hayatını kurtarmayı bekleyebilirsiniz. Bu büyük bir etki.

Oxford Üniversitesi'nden tıp ve epidemiyoloji profesörü Martin Landray, bulguların "işe yarayabileceğini umduğumuz birçok tedaviden hangilerinin hastalar için gerçekten fayda sağladığını belirlemek açısından, hasta yatağının başında, ön saflarda yer alan NHS personelinin gerçekleştirdiği, iyi yönetilen, rastlantısal çalışmaların inanılmaz gücünü" gösterdiğini söyledi.

Profesör Van-Tam, Kovid nedeniyle hastaneye yatırılan ağır hastalarda tocilizumab veya sarilumab kullanımının, "yoğun bakım ve hastaneler üzerindeki baskının hafifletilmesini sağlama ve hayat kurtarma açısından büyük önem taşıyan yoğun bakımda iyileşme şansını artıracağını" da sözlerine ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BK Sağlık ve Sosyal Bakım Bakanlığı (DHSC), tocilizumab ve sarilumab'ın hükümetin ihracat kısıtlama listesine eklendiğini açıkladı.

Bu adım, kısıtlamaları reddeden kişiler için düzenleyici eylemler uygulayarak BK hastaları için gereken tedariki muhafaza edecek.

Tocizumab ya da sarilumab'la yapılan tedavinin 750 ile bin sterlin (7 bin 500 ve 10 bin TL) arasında bir maliyeti olduğu düşünülüyor ve ilaçlar bir veya iki doz olarak damar yoluyla uygulanıyor.

İlaçlar, ciddi durumdaki Kovid hastalarında sıklıkla hiddetlenen ve organ hasarına ya da işlev bozukluğuna yol açan bağışıklık sistemini baskılamaya yarıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU