Kongre onayladı... Biden resmen ABD Başkanı oldu

Biden Kongre’deki oylamada gerekli 270 delege oy sayısını tescilledi

Fotoğraf: Reuters

ABD Kongresi, seçim sonuçlarına göre belirlenen delege oylarının sayımında, Biden'ın kazandığını garantileyen 270 oyu resmen tescil etti.

ABD Kongre binasının basılmasının ardından yeniden toplanan ve delege oylarının sayılması işlemine devam eden Kongre, başkanlık seçimini Biden'ın kazandığını resmen onayladı.

Kongrede Senato ve Temsilciler Meclisi üyelerini bir araya getiren ve Başkan Yardımcısı Mike Pence'in yönettiği ettiği ortak oturumda, alfabetik sıraya göre her eyaletin delege oylarının hangi başkan adayı ile başkan yardımcısı adayına gittiği yüksek sesle okundu.

Donald Trump’a karşı 232’ye 306 delege oyu toplayan Demokrat Joe Biden’ın zaferi, 14 Aralık’ta Seçiciler Kurulu’nun onayının ardından Kongre’den de resmi onayı almış oldu.

Trump'tan açıklama

Trump yaptığı açıklamada, "Sonuca kesinlikle katılmıyorum, gerçekler benim haklılığımı ortaya koyuyor. Yine de 20 Ocak'ta düzenli bir geçiş olacak. Bu bizim Amerika'yı yeniden büyük yapma mücadelemizin sadece başlangıcı" ifadelerini kullandı. Böylece Trump, görevi resmen 20 Ocak'ta Biden'a devredeceğimi açıklamış oldu. 

ABD'nin "sancılı" gecesi

ABD'de seçimleri kaybeden Başkan Donald Trump'ın yanlısı birkaç yüz gösterici Kongre binasını kısa süreli de olsa işgal ederek Joe Biden'ın seçimleri kazandığının tescil edildiği oturuma ara verilmesine neden olmuştu. Gösterilerde en az 4 kişinin hayatını kaybettiği bildlrilmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU