Tatile seçim molası: Rezervasyonların yüzde 90’ı değişti, iptaller için son 15 gün

Erken rezervasyonla paket tur satın alan İstanbullular arasından tatilleri seçimin yenileneceği 23 Haziran'a denk gelen çoğu tüketici tur tarihlerini oy vermek için erteledi

Yüksek Seçim Kurulu’nun İstanbul yerel seçimlerini 23 Haziran’da yenileyeceğini açıklamasının ardından oy vermek isteyen vatandaşlar, önceden yaptıkları tatil planlarını değiştiriyor.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, seyahat acenteleriyle yaptıkları görüşmeler doğrultusunda, erken rezervasyon ile paket tur satın alan vatandaşların yüzde 90’a yakınından değişiklik ve iptal talebi geldiğini söyledi. 

Seyahatlerini tamamen iptal edenlerin sayısının düşük olduğunu ifade eden Bağlıkaya, "Genelde 23 Haziran’a denk gelen tarihlerde tatil alanlardan tarih değişikliği talebi alıyoruz. Bu konuda şu anda bize ulaşmış bir şikâyet söz konusu değil. Paket tur alıp ve sorun yaşayanların Türkiye Seyahat Acentaları Birliğine başvurmaları yeterlidir" dedi. 

İptaller için son 15 gün 

Yürürlükteki Paket Tur Sözleşmeleri Yönetmeliği gereği paket tur sözleşmesine imza atan tüketiciler, turun başlamasından en az 30 gün önce yapılan fesih bildirimlerinde, ödenmesi zorunlu vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar hariç olmak üzere, herhangi bir kesinti yapılmaksızın ödediği bedeli aynen geri alabiliyor.

Söz konusu tüketicilerin, fesih talebini paket tur düzenleyicisi veya aracısına yazılı olarak ya da kalıcı veri saklayıcısı ile bildirmesi gerekiyor.

Paket turun başlamasına 30 günden daha az bir süre kala yapılan fesih bildirimlerinde, paket tur sözleşmesinde belirtilmek şartıyla belirli bir tutar veya oranda kesinti yapılabiliyor. Bu durumlarda da sözleşme şartları geçerli oluyor.

Yeni seçimlerde oy kullanmak isteyen ancak daha önce erken rezervasyon ile 23 Haziran'da başlayan paket tur satın alan tüketicilerin sözleşmelerini feshetmesi için 23 Mayıs’a kadar 15 günü var. Şayet tur süresi 23 Haziran'dan önce başlamışsa bu süre daha da kısa.

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, erken rezervasyondan faydalanan kişilere seyahat iptal sigortası yaptırmalarını önererek, “Bu sigorta yapıldığı durumda tatilin başlamasından 3 gün öncesinde müşteriler seyahati iptal edip paralarını tamamen alabilir” dedi. 

Uyuşmazlıklarda iki kurum yetkili

Ticaret Bakanlığınca söz konusu sözleşme fesihlerinde bireysel tüketici uyuşmazlıklarının çözümünde iki kurum yetkili. 

İllerde "ticaret il müdürlüğü", ilçelerde "kaymakamlık" bünyesinde oluşturulan "tüketici hakem heyetleri" ve illerde "tüketici mahkemeleri" uyuşmazlıkların çözümü için çalışıyor.

Tüketiciler, firmaların uygulamaları nedeniyle mağdur olmaları durumunda, kayıplarının tazmin edilmesi amacıyla değeri 8 bin 480 liranın (2019 yılı için) altında bulunan uyuşmazlıklarda tüketici hakem heyetine, değeri 8 bin 480 lira ve üzeri olan uyuşmazlıklarda ise tüketici mahkemesine başvurabiliyor.

Belediyelerden sosyal medya kampanyaları

Yüksek Seçim Kurulu'nun kararının ardından İstanbul dışı birçok belediye, sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarla "23 Haziran'da gelmeyin, 24 Haziran'da bekleriz" çağrısı yaptı. 

Vatandaşları oy vermeye teşvik amacıyla yapılan paylaşımlarda Bodrum Belediyesi “Aldığımız bilgilere göre 23 Haziran günü Bodrum’da şiddetli kar yağışı beklendiğinden tüm sahillerimiz kapalıdır” derken, Datça Belediyesi “plajlarını kapatma” gerekçesi olarak “aynı anda beklenen kar ve kum fırtınasını” gösterdi. 

“23 Haziran’da hava 150 derece” diyen Adana Büyükşehir Belediyesi’ne karşılık Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden “Nem yüzde 90 olacak” paylaşımı geldi. Belediyelerin yaptığı çağrıların bazıları şöyle: 

 

 

 

 

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU