İsrail, Ramallah'da Kovid-19 hastalarının tedavi gördüğü hastaneyi bastı, silah ve biber gazı sıktı

İsrail işgal güçleri, Filistinlileri İsrail hedeflerine yönelik silahlı operasyonları caydırmak iddiasıyla Batı Şeria'da çok geniş bir gözaltı furyası başlattı

Ramallah'taki Filistin Tıp Kompleksi

Batı Şeria'daki çeşitli bölgelere dün erken saatlerde baskın düzenleyen İsrail işgal güçleri, çok sayıda vatandaşı gözaltına aldı. Özellikle Ramallah'ın kalbindeki Filistin Tıp Kompleksi'ne odaklanıp burayı kuşatan işgal güçleri, odalarda arama yaptı, vatandaşları, hastaları ve tıbbi personeli korkutmak için kurşun sıktı. Sağlık Bakanlığı, hamile bir kadının omzuna, ambulans görevlisinin ise eline plastik merminin isabet ettiğini bildirdi.

Filistin hükümeti Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı, bu ‘barbarca’ saldırıyı kınayarak bunu uluslararası hukukun ve uluslararası insancıl hukukun ‘aleni bir ihlali’ olarak değerlendirdi. Aynı zamanda Cenevre sözleşmelerine göre uluslararası hukukun hesaba çekmesi gereken ‘insanlığa karşı suç’ olduğunu belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Al aldığını

İşgalin Filistin halkına, topraklarına, kutsalları ve mallarına yönelik sistematik  tehlikeli bir aldığını ve bu suçtan doğrudan tamamen İsrail hükümetini sorumlu tutan Bakanlık, bilhassa koronavirüs salgının yaşandığı, hastanelere ve sağlık merkezlerine yönelik bu saldırganlığın cezası kalmaması gerektiğini  vurguladı. Açıklamanın devamında “Bu suç karşısında uluslararası sessizlik kabul edilemez ve hiçbir bahanesi olamaz. Aksine işgalci gücü halkımıza karşı daha fazla ihlal ve suç işlemeye devam etmeye teşvik eder” denildi.

İsrail işgal güçleri, Filistinlileri İsrail hedeflerine yönelik silahlı operasyonları caydırmak iddiasıyla Batı Şeria'da çok geniş bir gözaltı furyası başlattı. Kuzeydeki Cenin'den güneydeki el-Halil’e kadar birçok valiliği kapsayan operasyonda yaklaşık 30 Filistinli gözaltına alında.

Ramallah’ta Kaddura Mülteci Kampı’ndaki evleri basan işgal güçleri, Fadi eş-Şevamira ve Hammade Nahle isimli iki genci aynı zamanda el-Calazon kampındaki evini basıp aradıktan sonra Mustafa Nahle isimli bir vatandaşı, gözaltına aldı. Şehirdeki Ayn Misbah mahallesi gençleri ile işgal güçleri arasında çatışmalar kaydedildi.

Filistinli bir gencin hastanede saklandığına dair bilgi alındığını iddia eden işgal kuvvetleri tam teçhizatlı silahlı güçleriyle hastaneyi bastı. Filistin Sağlık Bakanı May el-Kile, sabah 4.30 sularında Filistin Tıp Kompleksi civarına baskın düzenleyen İsrail işgal güçlerinin burada ateşli silahlar ve biber gazı kullandığını bildirdi. Başta çocuklar olmak üzere hastalar arasında boğulma ve panik vakalarının kaydedildiğini, tesise ait bir ambulans aracının hasar gördüğünü de ekledi.

Bakan Dr. Kile, Kovid-19 hastalarının tedavi gördüğü bölümde durumun daha vahim olduğunu, biber gazı nedeniyle hayatlarının tehlikeye girdiğini vurguladı.

Hastanenin kutsallığına yönelik bu ağır saldırının ve hastalar arasındaki yaralamaların Filistin halkını korumak için acil bir uluslararası müdahale gerektirdiğini ifade eden Bakan Kile, İsrail işgal devletinin işlediği bu suç ve uluslararası hukuk ve uluslararası insancıl hukuka yönelik ihlali dolayısıyla hesap vermesi çağrısında bulundu. Nitekim uluslararası insancıl hukuk; hastalar, sağlık personeli, sağlık merkezleri ve hastanelerin himaye edilmesini öngörüyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU