Mısır, Asya ve Afrika'yı birbirine bağlayan Süveyş Kanalı’nda 4 tünel açtı

Açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Sisi, "Bölgenin gelişmesi 47 milyar dolara mal oldu" dedi

700 milyon dolara mal olan 4 tünelin yapımında Mısırlı 3 bin mühendis ve işçi çalıştı / Fotoğraf: Mısır Cumhurbaşkanlığı Basın Ofisi

Mısır, tanıtımını 3 yıl önce gerçekleştirdiği proje kapsamında Sina Yarımadası'nı Nil Deltası’na Asya ve Afrika kıtalarını bir birine bağlayan en büyük tünel ağı aracılığıyla bağlayacak 4 büyük tünelin açılışını gerçekleştirdi.

Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Bassam Radi, yaptığı açıklamada, Süveyş Kanalı altından geçen tünellerin, uzunlukları ve çapları, iş hacmi ve uygulama konusundaki standart zaman çizelgesi açısından Mısır tarihinin ve dünyanın en büyük projeleri olduğunu söyledi.

Radi, tünellerin Asya'daki Sina Yarımadası’nı Afrika yakasındaki tüm Mısır topraklarına bağlayacağını ve kalkınma gereksinimlerini karşılayacağını açıkladı.

Sina ve Mısır’ı yalnızca bir tünel (Şehit Ahmed Hamdi) ve İsmailiyye ile Maadi arasındaki bir köprünün (Barış Köprüsü) dışında bağlayan hiçbir bağlantı yoktu. Bunlarda yetersiz kalıyordu.

 

MISIR SUVEYŞ 1
Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Süveyş Kanalı tünelleri açılışı için gerçekleştirilen törene katıldı / Fotoğraf: Mısır Cumhurbaşkanlığı Basın Ofisi)​​​​​​


Yüzde 100 Mısır yapımı

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi açılış töreninde yaptığı konuşmada, hayata geçirilen tüm milli projelerin yüzde 100 olarak Mısırlı sivil şirketler tarafından yapıldığını ve ordunun bu projelerin bazılarında yalnızca denetleyici ve idari rol üstlendiğini söyledi.

30 Haziran 2020’ye kadar tamamlanması beklenen projelerin yaklaşık 800 milyar Mısır lirasına (yaklaşık 47 milyar ABD doları) mal olacağını belirten Sisi, Altın Üçgen, Kattara Çukuru ve Toşka gibi bölgelerdeki projeler için belirlenen son tarihin 2020 olduğunu ifade etti. Tüm bu projelerin iyi büyüme oranları yakalamayı ve Mısırlılar için iş imkanları sağlamayı hedeflediğini kaydeden Sisi, gençlerin büyük bir çoğunluğuna iş imkanı sunulması gerektiğinin altını çizdi.

 

MISIR SUVEYŞ 1
Tüneller iki nokta arasındaki süreyi 10 dakikaya düşürüyor / Fotoğraf: Mısır Cumhurbaşkanlığı Basın Ofisi

 

Tüneller gerçek bir başarı

Mısır Silahlı Kuvvetler Mühendislik Kurumu Başkanı İhab Muhammed el-Far, açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Süveyş Kanalı'nda güneyde Port Said, kuzeyde İsmailiyye ve Kuzey Süveyş bölgesine kurulan 4 tünel, Sina'nın gelişimine katkıda bulunma ve geçiş süresini kısaltmanın yanı sıra Sina Yarımadası’nı Mısır’ın dört bir yanına bağlamayı hedefliyor” dedi.

Tüneller sayesinde iki yaka arasında saatte 2 bin otomobilin geçiş yapabileceğini belirten Far, tünellerden birinin 5 bin 820 metre uzunluğunda olduğunu, 4 bin 830 metresinin Süveyş Kanalı’nın 53 ila 70 metre derinliğinden geçen tüp geçitlerle kapalı, 990 metresinin ise açık olduğunu ifade etti.

İç çapı 11.4 metre, dış çapı ise 12.6 metre olan tünelden metro ile ulaşımın sağlanacağını belirten Far, tünelin içindeki otoyolun net yüksekliğinin ise 5.5 metre olduğunu, tünellerdeki trafiğin kontrolü için en yüksek seviyede güvenlik önlemleri alındığını sözlerine ekledi.

Acil durumlar için 23 tahliye odası ve 3 yangın söndürme sisteminin bulunduğuna dikkati çeken Far, otomobillerin hızını ölçmek için elektronik sinyal panoları ve radar sistemleri kurulduğuna işaret ederek, tünellerin giriş ve çıkışlarının güvenli bir şekilde yapılması için tüm kapılara ikişer güvenlik noktası kurulduğunu kaydetti. Far, seyahat edenler için tünellerin doğusu ve batısına dinlenme tesisleri inşa edildiğini de sözlerine ekledi.

Silahlı Kuvvetler Mühendislik Kurumu’ndan verilen bilgilere göre tüneller boyunca 250 metrede bir acil servis odaları bulunuyor. Her acil servis odasında tünele giden kişiler için bir merdiven yer alıyor. Bununla birlikte her tünelde acil durum koridorları ve beton bariyerler var. Ayrıca tünellerin güvenliğini artırmak için acil durumlarda insanları tahliye etmede kullanılmak üzere her 500 metrede bir geçitler bulunuyor.

Süveyş Kanalı tünellerinin inşaatı, yaklaşık 12 milyar Mısır lirasına (700 milyon dolar) mal olurken, Temmuz 2016'dan Mayıs 2019'a kadar geçen inşa sürecinde Mısırlı 3 bin mühendis, teknisyen ve işçi çalıştı. Tünellerin, Sina Yarımadası’nı ekonomik ve sosyal olarak geniş ufuklara taşıması hedefleniyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independentarabia.com/node/22671

Independent Türkçe için çeviren: Seda Demiröz

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU